2016 m. spalio 9 d., sekmadienis

Serialas: "Begėdis" / "Shameless" (4 sezonas)



Sveiki,

Serialas „Begėdis“ (angl. Shameless) yra vienas iš tų nuostabių serialų, kuriuos nepavargstu žiūrėti. Niekada. Praktiškai per vieną savaitgalį sužiūrėjau ketvirtą sezoną ir nebeturėjau kambaryje tarp traškučių, neskalbtų kojinių ir kitų numestų namų ruošos darbų kuo kvėpuoti. Tam tikriausiai yra priežastis – ketvirtas sezonas įtraukė ir nebepaleido, kaip ir ankstesnieji sezonai.

Palyginti su ankstesniais sezonais sunku, šis serialas tikriausiai neturi ryškaus atotrūkio, vadinamo „slenksčio“, kuris skirtų sezonus savo temomis, todėl, jeigu paleistumėte serijas be jokio įspėjimo, vargu, ar sugebėsite atskirti, kur ta takoskyra tarp sezonų – jų praktiškai nėra, todėl galima orientuotis tik pagal pagrindinius šio sezono įvykius, o jų yra ne vienas ir ne du.

Tiesa, mano draugas prisipažino, kad taip pat po mano komentaro Facebook‘e pradėjo žiūrėti šį serialą ir kai susitinkame, nuolat persimetame keletu žodžių, kas kokią seriją žiūri, kokie pagrindiniai įvykiai, kol galiausiai supratau, kad kažkaip nesusikalbame. Pasirodo, jis žiūri originalią versiją t. y. ne amerikietišką ir britišką. Iš smalsumo peržiūrėjęs ketvirtą sezoną, įlindau į Yoputube ir pažiūrėjau kelis epizodus, tad galiu pasakyti, kad tikriausiai tai vienas labiausiai nuo originalo nutolusių serialų. Jeigu amerikietiška versija (prie kurios dirba originaliosios versijos scenaristai) yra kur kas „purvinesnė“ ir tamsesnė, tai britiška versija man priminė senus britų klasikinius humoro serialus, kurie, dievaži, neturi tokio akivaizdaus tamsaus amerikietiško „draivo“. Taigi...

Taigi ketvirtasis sezonas toliau tęsia jau trečiame sezone išvystytas temas – Frenkas suserga vėžiu ir tai tampa vienu esmingiausiu šio sezono įvykių branduoliu. Taip pat Fionos krizė, jos neatsakingumas ir papuolimas į kalėjimą. Žinoma, esama ir daug svarbių šalutinių siužetinių dėmenų – Veronika laukiasi trynukų, Lipas pagaliau studijuoja universitete, keistoji kaimynė susidomi indėnų kultūra ir bando įsivaikinti šešis indėnų kilmės vaikus. Linksmas sezonas su savo juokeliais neleis nuobodžiauti nė per vieną seriją, tačiau esama ir tokių absurdiškų siužetinių vingių, kurie sunkiai įtikina, pvz., Lipo nauja studentė draugė azijietė, kuri nekenčia savo turtingų tėvų, todėl prašo Lipo juos pagąsdinti – tokius elementus jau galima lengvai atpažinti netgi Lotynų Amerikos TV komedijiniuose serialuose. Kai kurie scenarijaus žingsniai netgi vykę – Frenkas norėdamas apsvaigti, darosi alkoholines klizmas, kad tik apgautų skrandžio vėžį. Vėliau paaiškėja, kad reikia kepenų ir, atrodo, kad Frenko personažui absoliučiai ateina galas, bet iš esmės visą sezoną galima justi, kad serialo kūrėjai tuoj kažin kokiu stebuklingu būdu Frenką išgelbės ir visos jo kančios tėra ilgas siužetinis vilkinimas. Kaip vėliau paaiškės, taip ir yra.

 Fiona išklauso teismo nuosprendį.

 Frenkas su Samanta, vyriausia savo dukra.

 Ianas ir Mikis, rodos, baigia aiškintis santykius.

 Fiona nimfomauja...

 Šeila bando nugalėti vienatvę...

 Debę pradeda kamuoti paaugliškos problemos.

Vienas labiausiai svyruojančių personažų šiame sezone yra Fiona, kuri absoliučiai palūžta, užmegzdama ne tik su savo pavydžiuoju šefu santykius, bet ir tapdama kone nimfomane, kai pradeda susitikinėti su jo broliu. Amoralumas iš esmės palaužia Fioną, kad nuo jos ima nusigręžti praktiškai visa šeima ir ji patenka į kalėjimą. Tokia lūžio transformacija neatsitiktinė, nes paauga ir mažieji Galaheriai – Debė pradeda sirgti mėnesinėmis, Karlas iš esmės įsimyli Bonę ir pradeda nusikalstamą gyvenimą ir Fiona lieka už borto, tiesa, neilgam, iki sezono pabaigos, kol vėl visi gražiai imasi glėbesčiuotis. 

Jaučiasi ir naujų veikėjų įtaka sezone – naujos vyriausiosios dukters Samantos atsiradimas, kuri gerokai apverčia nusistovėjusią Galaherių šeimos tvarką. Šeila, išvykus Karen ir jos draugui, tampa tikra tvarkos Galaherių namuose maniake, o sezono pabaigoje dar ir pateikia staigmenų – ligos patale susituokia su Frenku... Ianas pagaliau pabėga iš kareivinių ir įsidarbina gėjų klube. Bene didžiausią nuostabą kelia atviras Mikio prisipažinimas, kas apskritai, rodos, buvo neįmanoma pirmuosiuose sezonuose, todėl labai įdomu, kaip didžiausias rajono peštukas, viešai prisipažinęs meilėje, elgsis toliau. Visa tai nuostabu, kad pateikiama taip natūraliai ir savaime suprantama, kad net nereikia to klaikiai atgyvenusio juoko įrašo, kokį turėjo serialas „Draugai“ ar britiškoji „Begėdžio“ versija. 

Kaip visada filme rasite daug ko: nešvankybių, nuogumo, tamsumos, smurto, apgavysčių ir kitų dalykų, kurie būdingi prastą reputaciją turintiems rajono gyventojams, kurie neriasi iš kailio, kad gale mėnesio sumokėtų sąskaitas. Kaip visada čia moralė ir amoralumas yra pagrindinė visų veikėjų sprendimų ir pabėgimo humoro varomoji jėga. Kur prasideda kova už šeimos vertybes, ir kur baigiasi paprasčiausiuose santykiuose. Geras sezonas, geri aktoriai, įsimintini personažai. Tikiuosi greitu metu pasidaryti penktojo sezono peržiūrą.


Jūsų Maištinga Siela  

1 komentaras: