2017 m. rugpjūčio 2 d., trečiadienis

Serialas: "Tvin Pykso miestelis" / "Twin Peaks" (1 sezonas)



Sveiki, skaitytojai,

Apie serialą „Tvin Pykso miestelis“ (angl. Twin Peaks) tikriausiai galima kalbėti gerai arba tik labai gerai. Pamenu tuos laikus, kai lietuviški TV kanalai bene kasmet rodydavo „Tvin Pykso miestelį“ ir aš jo niekaip nesuprasdavau, tiesą sakant, ne jo, bet kodėl jį tiek kartų, kaip kokį visiems mirtinai atsibodusį „Komisarą Reksą“ vis bruka žiūrovams. Mama vis žiūrėdavau, o aš, išgirdęs „Tvin Pykso miestelio“ muziką, skuosdavau į lauką, bet... Tik paaugęs sužinojau, kas tas „Tin Pyksas“ ir David Lynch, todėl šią vasarą, paskatintas Telemano blogo įrašų, sėdausi žiūrėti vaikystėje neįveikiamo serialo, tad kokie įspūdžiai, pažiūrėjus pirmąjį sezoną, kurį sudaro viso labo 8 serijos?

Įspūdis toks, kad visą sezoną bandžiau visame detektyviniame seriale įžvelgti labai jau kažko sukto ir sunkiai suvokiamo, tačiau tik vėliau toptelėjo, kad nieko čia sudėtingo ar pernelyg įdomaus ir „kabinančio“ visgi nėra. Netgi jeigu ir ryžčiausi žiūrėti antrąjį sezoną, kuris turi kur kas daugiau serijų, vis tiek nesužinosiu, kas nužudė Lorą. Kažin, ar šį atsakymą pateikia ir trečiasis sezonas, sukurtas po daugiau nei 20 metų su tais pačiais aktoriais. Tai kuo šis serialas vis dar gali pasirodyti įdomus?

Visų pirma dėl trafaretinių keistų veikėjų, režisieriaus dėmesio jų ydoms, aistroms ir pomėgiams. Detektyvas, pamišęs dėl spurgų ir medžių, imasi tirti Loros bylą, tačiau visa jo galvosena ir perteikimas „komikso“ stiliaus, kas jame prifarširuota Rytų filosofijos ir mistinių sapnų interpretacijų, kurios iš esmės yra vienas paveikiausių serialo variklių, dėl ko įdomu žiūrėti. Vienas kvailiausių dalykų – bukas policijos pareigūnas ir jo kvaili santykiai su policijos nuovados sekretore. Veikėjai arba mistikai, arba akivaizdžiai „blogiečiai“, arba vieno braižo, įprasminantys populiarių ir dažnai nevykusių trilerių tipažinius charakterius. 






Nors „Tvin Pykso miestelis“ nenuobodus ir pakankamai įtraukiantis, visgi neišeina iš galvos: o kur čia slypi D. Lincho genialumas? Kodėl šis serialas padarė nemažos įtakos atsirandant kitiems kur kas sėkmingesniems serialams? Sunku pasakyti, gal dėl to, kad jis visą laiką vedžioja žiūrovą už nosies, prisodrindamas bylą mistinių simbolių iš esmės kuria steriliai išgalvotą miestelio pasaulį, kuris nieko bendro neturi su natūralumu, kas iš esmės kiek keista, nes baugumui išreikšti dažniausiai pasitelkiami tikrovę atliepiančios vaizdavimo priemonės. Nieko nuostabaus, kad serialą pamėgo intelektualai, stalkeriečiai ir visokio plauko mistikai, nes jis yra „nučiuožęs“ ir toks neįtikinantis, kad iš to neįtikinamumo, kuris netgi primena „Santa Barbaros“ efektą, yra išgaunama savotiška atmosfera, dėl ko serialas ir tampa labai lynchiškas

Kodėl nusprendžiau nebetęsti žiūrėti šio daugelio laikomo šedevro? Priežastis buvo viena: labai trumpalaikiai įspūdžiai, nusibodo paprasčiausiai galvoti, kur paprastoje, kiek falšyvinėje detektyvinėje istorijoje, blyksteli D. Lyncho humoras, iš kurio reikia išspausti netikras genialumo sultis. Nė iš tolo neįtikino, tačiau serialas topo tiesiog pramoginiu žiūrovo lesalu, kurio įspūdžiai, deja, bent mano galvelėje, ilgai neužsiliko. Kita priežastis – tiesiog gaila laiko, kurį galėčiau skirti, kas iš tikrųjų „veža“ ir mane intelektualiai jaudina nei trafaretinis „Tvin Pykso miestelio“ rinkinys.

P. S. Serialo gerbėjai, nepykite ir nesistenkite menkinti mano nuomonės ir įrodinėti tiesiog skonio reikalo „tiesas“.

P. S. S. Serialo daina išties patiko!


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą