2010 m. rugpjūčio 12 d., ketvirtadienis

Filmas: "Caotica Ana" / "Sutrikusi Ana" / "Chaotiškoji Ana" / "Maištingoji Ana"




Sveiki visi,

Per pastarąsias dienas teko pamatyti daug filmų, net nežinau, kaip juos čia visus pristatyti. Tai gal pabandysiu tik pačius įsimintiniausius. Toks filmas be jokios abejonės yra Caotica Ana (2007 m.), vertimų į lietuvių kalbą yra pačių įvairiausių: Maištingoji Ana, Sutrikusi Ana. Bet tiksliausias būtų Chotiškoji Ana. Tai filmas, kurį paskutinį kartą mačiau prieš du metus, per šį laikotarpį taip buvau susižavėjęs šiuo filmų, kad verčiau ispaniškus subtitrus (jeigu visgi susidomėsite šiuo filmu, galite kreiptis į mane ir aš atsiųsiu jums subtitrus, kadangi lietuvių kalba šio filmo neįmanoma gauti). Užduotis nebuvo iš lengvųjų, teko daug ką savaip išversti, tačiau buvo verta, kadangi visai neseniai šį filmą pažiūrėjau antrą kartą nuo pradžių iki galo. Iki tol „ėjau“ vien epizodais, kai verčiau tekstą.

Įspūdis jau nebebuvo toks stiprus, kaip pirmą kartą, tačiau filmas vis vien labai originalus. Pagrindiniame jo centre Ana iš Ibizos, kuriai atliekami hipnozės seansai, kad ši sugrįžtų į savo praėjusį gyvenimą. Filmo režisūrinės detalės labai originalios, Ana yra tapytoja, jos darbai surišti su tuo, ką ji išgyvena gyvenimuose. Filmas man buvo toks stiprus, kad išėjus iš kino salės, pasijutau, lyg pats turėčiau daugybę įsikūnijimų, kurių dabar negaliu prisiminti, bet galbūt galiu pajusti. Iš tikrųjų ispanų režisierius Julio Medem šį filmą dedikavo savo seseriai Anai, kuri mirė 2001 metais. Filme tapybos darbai yra naudojami būtent sesers originalūs darbai. Nežinau, koks turi būti žmogus, kad paveiksluose įžiūrėtum tokią gausybę gyvenimų ir viską perkeltum į kino juostą. Be jokios abejonės, tai gali padaryti tik genijus.

Filmas Jums patiks arba labai nepatiks. Skonio reikalas. Kai kur teko skaityti lietuvių atsiliepimus, kad filmas labai jau „lievas“ teatrinė vaidyba ir pan. Čia noriu paprieštarauti, aktorių vaidyba nepriekaištinga, Julio surinko ypatingus aktorius, neįsivaizduoju, jog kažkas kitas galėtų būti Ana. Pastarosios vaidmenį atlieka kylanti ispanų aktorė Manuela Velles, atrasta būtent šiam vaidmeniui, vėliau vaidino ir „Camino“. Teko girdėti, kad šiam Anos vaidmeniui ji ištisus metus dar mokėsi vaidybos. Antraeilį vaidmenį atlieka jau anoje rubrikoje pristatyta ispanų dainininkė BEBE (mažylė).

Filmo vingiai neįtikėtinai chaotiški, tačiau visur turi simbolinės jėgos, nėra nieko nepaaiškinamo, viskas išdirbta iki galo. Tai daugiau jausmo filmas negu siužeto, rodos, na kas tame filme vyksta? Tik hipnozės, tėvo mirtis, rodos, paprastas gyvenimas, tačiau mistinė aura praplečia šio filmo horizontus šviesmečiais, suteikdama nepakartojamą įspūdį. Šis filmas buvo pristatytas „Kino pavasaryje“ kaip „Sutrikusi Ana“, po pusmečio neįtikėtina, bet forum cinimas parodė jį ilgai kaip „Maištingoji Ana“. Žiūrovų dėmesio ypatingo nesulaukė, kadangi sunku atpratinti nuo holivudietiškų snukių ir pažiūrėti kitokio filmo, todėl savaime suprantama, forum cinemui neapsimoka rodyti rimto filmo, kadangi jų biznis eitų šuniui ant uodegos, ko negali cinemas, tą padaro „Pasaka“ ir „Skalvija“, labai džiaugiuosi, jog Vilniuje esama šių kino teatrų!

Grįžtant prie filmo, galiu pasakyti, kad ispanų kinas tikrai išgyvena aukso amžių! Po tokių stiprių filmų kaip „Prieglauda“, „Pano labirintas“, „Camino“ galima tik žavėtis šios šalies kinu, o keik nuostabių kinų tiesiog nepasiekia Lietuvos. Todėl labai džiaugiuosi, galėdamas jums parekomenduoti „Caotika Ana“ kaip nuostabų ir kitokį filmą, kuris kai kam sudrebina pasaulį, perrašo kino istoriją smegeninėje, o kai kas net sugeba tiesiog užmigti salėje. Rekomenduoju visiems. Specialus filmo puslapis: http://www.juliomedem.org/caoticaana/index.html

Įvertinimas 10/10

Jūsų Maištinga Siela

4 komentarai:

  1. Trailer'is kažkodėl pasirodė kaip siaubo filmo :DD bet šiaip atrodo geras :) kažkodėl bežiūrėdama man jis priminė "Veronika ryžtasi mirti"...čia gal dėl to pačio trailerio atmosferos,garso takelio taip pat matosi,kad daug filosogijos filme yra :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na galbūt traileris tokį įspūdį paliko, tačiau tai tikrai nėra trileris, žandras būtų drama su mistiniais elementais. :)Teko matyti ir "Veronika nusprendė mirti", nė iš tolo neprimena šio filmo. Sakau, reiktų pažiūrėti, kad susidarytum savo nuomonę. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jau interneto platybėse atsirado ir lietuviškai dubliuotas šio filmo variantas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Deja, nerandu nei lietuvisko, nei anglisko varianto :( gal galit atsiuti nuoroda? aciu

    AtsakytiPanaikinti