2019 m. balandžio 17 d., trečiadienis

Šios dienos citata: Victor Hugo apie gyvenimą ir laimę


Sveiki,

Vakar kažkur užskaičiau, kad kitą dieną, po šv. Dievo Motinos katedros gaisro, amazon.fr knygų sferoje Victor Hugo kultinis romanas Paryžiaus katedra staiga tapo pasauliniu bestseleriu ir šovė kaip perkamiausias literatūrinis kūrinys. Nieko nuostabaus, realybė diktuoja domėjimąsi menu ir neretai tiesiog nesąmoningai.

Iš tikrųjų šią V. Hugo citatą perskaičiau neseniai Tyto albos išleistoje austrų rašytojo Robert Menasse romane Sostinė, kurią ketinu perskaityti dar šią vasarą. Taip jau sutapo, kad einant sąmoningumo keliu ir atsakant už savo veiksmus tik sau, šioji citata lyg iš pirmo žvilgsnio nieko bendro neturi su degančia katedra, nes ji nusako žmogaus vidinę laimės neapčiuopiamumo būseną. Čia kaip tas liepsnas gesinti, bandyti išlaikyti aukščiausią savo laimės būseną, kuri, rodos, trunka tik akimirka, ir vėl neri į tą realybės absurdą...

Gal iš tikrųjų, esam kaip banginiai, kurie per angą virš smegenų, išnirę iš vandenynų, išpurškia fontaną, kad patirtų tą malonumą kaip aukščiausią gyvenimo jėgą. Gali būti, kad daugelis tik ir gyvename tuo laukimu.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą