2011 m. sausio 5 d., trečiadienis

Filmas: "Kamino" / "Kelias" / "Camino"



Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti filmą, kurį visai neseniai, tikriausiai, jau penktą kartą matytą. Tai „Kamino“ (Camino“) (2008 m.). Lietuviškai išvertus reiškia „Kelias“, t.y. mergaitės vardas. Filmas statytas talentingo ispanų režisieriaus Javier Fesser. Šis filmas yra susišlavęs net šešis „Gojos“ apdovanojimo statules.“Gojos“ apdovanojimai yra nuostabus ispaniškojo „Oskaro“ prototipas, kur kasmet išrenkami geriausieji. Jau nereikia sakyti, kad ispanų kinas išgyvena aukso erą. Ispanai moka kurti stiprius, originalius ir sukrečiančius filmus. Myliu ir dievinu ispanišką filmą! Tad labai džiaugiuosi, jog galiu Jums trumpai papasakoti apie „Camino“.

2009 metais, pavasarį, „Camino“ Kino pavasaryje iškovojo labiausiai lietuvių žiūrovų simpatijas pelniusį apdovanojimą. Taigi filmas neaplenkė ir Lietuvos. Pats savo kailiu patyriau, ką reiškia sėdėti apsiverkus ir nepakilti iš kino teatro ložės. Tokia buvo salė, einant kino pabaigos tekstui. Salė buvo sukrėsta. Manau, kad filmas tikrai vertas visų šešių „Gojos“ apdovanojimų. Galbūt net „Oskaro“, nes pirmą kartą, kai pamačiau šį filmą, buvau šoke. Filmas talentingai sukurptas, intriguojantis, provokuojantis, sukrečiantis. Nuostabūs ispanų aktoriai. Džiaugiuosi, jog čia vėl išvydau Manuela Velles, kuri 2007 metais sukūrė „Maištingosios Anos“ vaidmenį. Gaila, jog ši jauna, talentinga aktorė dabar užsiciklino televizijos serialuose ir apleido rimtus filmus.

Filmas „Camino“ kažkuo panašus į filmą „Mano sesers globėjas“, tik šis pasakojimas yra paremtas tikrais įvykiais. Šiame filme ypatingai sukompromituota bažnyčios veikla žmogaus gyvenime. Praktiškai, mergaitė buvo nukankinta motinos tam, kad ši būtų paskelbta šventąja. Filmas skelbia šeimos ir meilės idėją, iškelia šią vertybę aukščiau visko. Aišku, visa istorija paimta iš realaus gyvenimo. Kai kam šis filmas gali sukelti didelį gailestį, kai kam pasipiktinimą. Iš tiesų tai labai kontraversiškas filmas, drąsi vizija, užmojis sugluminti žiūrovą, priversti mąstyti. Kai kurie kadrai iš tikrųjų glumina, trikdo. Kas yra gyvenimas ir vertybė? Kur yra krikščioniškasis Dievas, kai žemėje vyksta tokie dalykai? Gausių ašarų dozę garantuojantis ispanų filmas „Camino“. Rekomenduoju.

Daugiau įdomybių apie filmo kūrimą, vertimą ir šiaip pikantiškas naujienas, rasite lietuviškai ČIA.

Įvertinimas: 10/10

Jūsų Maištinga Siela

4 komentarai:

  1. Ponas Snusmumrikas2011 m. sausio 5 d. 23:23

    Rekomendaija sudomino, bet niekur nerandu parsisiųst.
    Su subtitrais net nesitikiu, tiktų ir angliškai.
    Gali padėt?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Filmą žiūrėjau ispanišką. Turiu tik tokį variantą. Taip pat turiu angliškus subtitrus. Jeigu parsisiųstum per emule, zmule ar kur kitur ispanišką filmą, angliški subtitrai, manau, tiktų.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ponas Snusmumrikas2011 m. sausio 8 d. 23:59

    Atsiųsi juos į emailą, skype ar duosi nuorodą, iš kur parsisiųst?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nedidukas ten failas. Užteks ir emailo. Parašyk į manąjį (jis duotas dešinėje), atsiųsiu.

    AtsakytiPanaikinti