2011 m. sausio 30 d., sekmadienis

Žiūrėk, ką dedi į burną sau ir kitiems! Faktai apie E621

Sveiki visi,

Visai netyčia valgiau pavakarius. Lengvą, pigų ir studentišką maistą. Ant pakuotės užrašyta estų kalboje E621, lietuvių kalboje viskas rašoma žodžiais, kadangi daugelis iš mūsų geba atskirti E – konservanto dažiklius, skonio stipriklius ir t.t. Daugelis iš mūsų jau žino, kad konservantai sukelia nemažai sveikatos problemų, netgi susargdina vėžiu. Nutariau pasimakaluoti internete ir pagaliau sužinoti daugiau apie E621, tą garsųjį „Prieskonių karalių“. Perskaičiau ir mano pavakarių skonis dėl savo chemikalų man burnoje užstrigo. O tai ką daryti, kad su E621 maistas yra pigesnis? Kaip nenunuodyti savęs? Neįsivaizduoju. Greitai tik turtingieji ir galės sau leisti valgyti be E621 arba mūsų močiutės ir diedukai, kurie minta tuo, kas auga daržuose. Pridedu straipsniuką iš http://blog.sveikasvaikas.lt/?p=30 :

E 621 – Prieskonių Karalius!

Mononatrio glutamatas, arba E 621, yra turbūt daugiausia diskusijų keliantis maisto priedas.
Pakliuvęs į organizmą ir su krauju prasiskverbęs į smegenis, jis sustiprina alkio ir skonio pojūčius. Dėl to valgant net itin prastos kokybes maistą, pasidaro nepaprastai skanu.

Tyrimais nustatyta:

* Pavartojus E621 gali būti jaučiami galvos skausmai, širdies ritmo padažnėjimas, silpnumas raumenyse, mieguistumas, temperatūros pakilimas. Jis gali sukelti alergiją.

* Šis maisto priedas ypač pavojingas vaikų sveikatai. Jo vartojimas sukelia vaikui nebeatitaisomus regėjimo ir smegenų pažeidimus.

* Vartojant E621 skonio receptoriai praranda jautrumą, todėl dažnai jį vartojančiam žmogui maistas be papildo ima atrodyti beskonis.

* Praeito šimtmečio septyniasdešimtajame dešimtmetyje amerikiečių neurofiziologas John Olney bandymais su žiurkėmis įrodė, kad E621 negrįžtamai pakenkia kai kurioms smegenų funkcijoms.

* Japonų mokslininkas Yuichiro Ogura 2000-iais įrodė, kad E621 gali pakenkti akies rainelei.

* 2008 metų paskutiniame JAV Mokslų Akademijos žurnalo “Proceedings of the National Academy of Sciences” numeryje paskelbtas straipsnis, kad E621 yra pasisotinimo jausmą nutolinantis maisto priedas ir todėl yra nutukimo, gastrito ir skrandžio opos atsiradimo priežastis.

* E 621 nauodojamas daugelio produktų (dešrų, prieskonių mišinių, sūrelių, paštetų it t.t.) gamyboje, todėl per dieną vartojant daugiau nei keletą produktų gali būti viršijama “oficialiai” nepavojinga dienos norma.

* Žymus JAV neurochirurgas Dr. Russell Blaylock, tiriantis vėžinius susirgimus, teigia, kad didesnės mononatrio glutamato koncentracijos organizme gali sukelti smegenų vėžį.

Jau nebe pirmą dešimtmetį mononatrio glutamatas yra pagrindinis priešas daugybei organizacijų, kovojančių už sveiką mitybą (ypač produktus vaikams). Iš kitos pusės prieš E 621 uždraudimą kovoja chemijos pramonė, gaminanti ir parduodanti milijonus tonų šio chemikalo, bei maisto pramonė, nebeįsivaizduojanti savo antrarūšės produkcijos realizavimo be šio “Prieskonių Karaliaus”.

Šis papildas buvo susintetintas 1909 metais Japonų kompanijoje Ajinomoto, kuri savo padalinį JAV įkūrė 1956 metais. Šio metu Ajinomoto priklauso 33% pasaulinės mononatrio glutamato rinkos ir ji veikia 23 pasaulio šalyse. Oficiali Ajinomoto apyvarta, pateikta kompanijos 2008 metų finansinėje atsakaitoje, buvo 9.9 milijardų eurų.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą