2014 m. gruodžio 7 d., sekmadienis

Filmas: "Pasibjaurėjimas" / "The Repulsion"




Sveiki,

Šįkart noriu pristatyti dar vieną Roman Polanski matytą kino juostą „Pasibjaurėjimas“ (angl. The Repulsion) (1965). Na, po neseniai pamatyto „Rozmari kūdikio“, kuris padarė tikrai gerą įspūdį, nutariau pažiūrėti ir kitus senuosius R. Polanski filmus. Filmas „Pasibjaurėjimas“ žadėjo kažką panašaus į prieš tai matytą filmą. Galiu pasakyti, kad nesuklydau buvo verta nuo pat pradžių.

Filmas gana senas, septinto dešimtmečio vidurys, bet režisieriui su paprasta kamera pavyko išgauti nepaprastų dalykų. Intensyvumas, elegancija, garsai, vaizdai, priartinimai stambiu planu... Viskas tiesiog trykšte trykšta. Iš pradžių filmas gana žiūrėjosi neįprastai, kadangi nervino Catherine Deneuve vaidyba, gal net ne vaidyba, bet personažas – kažkokia nuo pat pirmųjų kadrų sudirgusi, susimigusi, ištirpusi, abejinga, apatiška ir nė iš tolo nepatiko, bet vėliau vėrėsi visai kitos filmo prasmės. Režisierius sumaniai ėmė merginą jau vaizduoti psichologinio nuokrypio etape, jis kruopščiai analizuoja merginos psichiką, žaidžia vaizduote, kriminaliniais ir siaubo elementais, kurie paverčia merginos gyvenimą tikru košmaru.

„Pasibjaurėjimas“ vaizduoja vieną iš pagrindinių temų – moters pasišlykštėjimu vyrais. Moters ir vyrų seksualinių santykių problematika iššaukia aštrų psichinį merginos konfliktą su gyvenimu ir pasauliu. Tai intensyvus vyksmas su šiurpą keliančiais padariniais. Nespalvoti, bet įtaigūs vaizdiniai turi prasmių gilumą, kuria tiesiog belieka atsidėti ir mėgautis, kaip senasis kinas vis dar stebina nūdienos žiūrovą. Beje, jau filmo viduryje atsiėmiau visus kaltinimus, kuriuos mečiau C. Deneuve, ji buvo puiki ir įdomi. Bet kokiu atveju, filmas yra perliukas.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 91/100
IMDb: 7.8


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą