2017 m. spalio 1 d., sekmadienis

Filmas: "Patologija" / "Pathology"

Sveiki,

Kai tiesiog išailgsti ko nors efektingo, kad sukeltų emocijas, griebi kokį nors prastos reputacijos filmą, pvz., „Patologija“ (angl. Pathology) (2008), kurį (po to prisiminiau), kažkada visgi bandžiau žiūrėti, bet tikriausiai buvau labai „ne nuotaikoje“ ir tikriausiai išjungiau. Šįkart grįžau prie šios istorijos ir „sukramčiau“ viską iki pabaigos teksto.

Istorija apie medicininius tyrimus ir šaltakraujus daktarus, kuriems mėsinėti žmonės yra daug linksmiau nei, tarkim, kepti ant grotelių mėsą jaukiai su šeima pievelėje, tikriausiai sufleruoja, kad jau savaime veikėjai yra patologiški – nukrypę nuo normų. Filmas linksta į psichologinį iškrypimą ir tikriausiai labiau už pjaustomus lavonus ir lyg krepšinio kamuolį mėtomas žmogaus kepenis labiau baugina pačių veikėjų elgesys. Ta neribota drąsos „laimė“ žudyti ir tuo mėgautis būdinga psichopatas, tačiau galiausiai primenanti orgijų lovonų sektą daktarų gaujelė ima ir nuvilia žiūrovą. Kodėl?

Kad filmas šlykštus ir pavyko pavaizduoti kaip negerai gyventi ne normos ribose – viskas pateisinama, tačiau galiausiai viskas nuo pusės filmo pernelyg nuspėjama, trūksta paprasčiausio mindfuck‘o, kažko, kas apverstų veikėjų poelgius ir sprendimus, o dabar pernelyg viskas takštiškai ir struktūriškai išdėliota pagal klišes. Trilerio atmosfera – pusėtina, morge vykstančios orgijos nekelia susižavėjimo, netgi primena pigaus filmo scenas – tiesą sakant, filmas ir balansuoja tarp pigumo ir noro šokiruoti savo amoralumu, o potekstės kaip meilė, merginos nužudymas lietka tokie jau nebereikšmingi, kad tiesiog sunaikina ir filmo prasmes. Tiesą skant, filmui ir trūksta idėjinės grandies, nes kol kas viskas tik vaizduojama, o kas iš tų šokiruojančių kadrų? Kaip tai konstruktyviai sujungti, kad ir prastas filmas turėtų savo svertą? Vargu. Įspūdis toks: visos šlykštynės sukurtos tik pramogai, tenkinti ir „treniruoti“ žiūrovo toleranciją žiaurybėms.

Filmas, kurio prasčiausias dalykas – pats scenarijus ir idėjų generavimo stygius, todėl tokį pramogai žiūrėti nelabai ir baisu, nes žiūrovas daugiau matęs panašių „trilerių“, visada savo lakia vaizduote bus pažengęs toliau, nei filmo scenaristas, šaudydamas guminėmis vaizduotės kuklomis.

Mano įvertinimas: 4/10
Kritkų vidurkis: 55/100
IMDb: 6.0



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą