2020 m. vasario 18 d., antradienis

Šios dienos citata: Jurga Ivanauskaitė apie laisvę ir realybės plėtimą


Sveiki,

Jau 13 metų, kai nebėra Jurgos. Šiandien praverčiau knygas. Žiūrėjau į leidimo metus. Tada ji dar buvo gyva. Yra knygų, kurios išleistos, kai jos jau nebebuvo. Čia yra, o čia nėra; čia gyva, o čia jau po jos mirties. Viena mėgstamiausių „Sapnų nublokšti“ jau skaičiuoja šiemet 20 metų. Tyto albos leidyklos popierius jau pageltęs. Beveik chrestomatinis. Pamaniau, kaip sunkiai sensta knygos lentynoje. Beveik surikiuotos kaip ligos patale, neliečiamos šalia viena kitos. Knygos – kareivių lovos ligoninėje. Puslapius išmušė riebaluotos geltonos dėmės, o juk jų nebuvo! Iš kur? Kaip? Juk saugojau, niekas nevartė, bet... Aš nežinau, iš kur atsirado dėmės ir nugarėlės atrodė anksčiau tvirtesnės ir puslapiai būdavę stangresni. Suseno knygos oda ir kaulai. Suglebo net neliečiamos.

Praverčiau knygas ir prisiminiau, kaip Jurgos knygas skaitydavau palėpėje. Išalkęs teksto. Atrodo, kad tas mano prisiminimas apie save paauglį irgi pagelto. Kažkoks nebe aš. Ir Jurga jau nebe ta Jurga, kuri buvo anuomet palėpėje: įsivaizduojama, raudona, aistringa, puolama ir ginama...

Kaip keistai pagelto jos nebeskaitomos knygos. Neseniai perleido du jos romanas tokiais tamsiais baisiais „nejurgiškais“ viršeliais. Varčiau. Net pačios Jurgos, atrodo, ten gerokai mažiau nei su tais knyginiais aprėdais, sukurtais iš jos dailės paveikslų.

Negaliu atsistebėti kaip sensta pasaulis be Jurgos. Keistas, paliktas, besikeičiantis. Kaskar vis labiau primirštamas.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą