2021 m. sausio 4 d., pirmadienis

Geriausi 2020 metų muzikos albumai pagal Rolling Stone. Top 50!

Sveiki,

 

Kaip ir kasmet pasižiūriu pagal Rolling Stone, Billboard ir kitų įtakingų ir populiarių internetinių puslapių sudarytus geriausių muzikos albumų topus. Šiandien noriu pasidalyti būtent Rolling Stone sudarytą top 50 geriausių praėjusių metų muzikos albumų sąrašu. Iš to sąrašo peržiūrėjau pirmuosius 20. Visada juose randu kažko nematyto, negirdėto ir absoliučiai netikėto!

 

1. Taytor Swift – foklore

Rolling Stone įvardijo šį albumą kaip metų albumą, kuris atėjo ir užpildė saviizoliacijos erą, pripildė mūsų namus nekomercinio, o tyro ir kitokio Taylor Swift požiūrio į muziką ir gyvenimą. Galima sakyti, kad tai karantiniškiausias 2020 metų albumas. Kaip geriausias dainas Rolling Stone išskyrė „August“ ir „Mirrorball“.

2. Fiona Apple – Fetch the Bolt Cutters

Ar kas nors girdėjo šią atlikėją? Aš ne! Pasirodo moteris jau dainuoja ne vieną dešimtmetį ir yra netgi garsi. Jos neįprastas naujasis albumas tapo internetine sensacija, jis į pirmuosius numerius įtrauktas daugelyje muzikos platformų. Tai Fionos evoliucija, jos tekstai apie maištą, nesitaikstymu su etiketu ir primestais reikalavimais, lesbietiškos meilės reikalai ir kiti dalykai skamba šuns lojimo, būgnų mušamųjų makalynėje ir išgaunama punk roko išpažinties lyrika.

3. Bad Bunny – YHALQMDLG

Ispaniškas albumas, repo ir regetono ritmu perteikti socialiniai dainų tekstai, kurie tikriausiai patiks latino muzikos klausytojams ir, aišku, tokio tipo muzikos klausytojams. Nemažai keiksmų, socialinio pykčio, santykių aiškinimosi. Tokie tekstai dažnai verčia susijaudinti, besąlygiškai priimti kaip žinutę apie kolektyvinį skausmą.

4. Bob Dylan, – Rough and Rowdy Ways

Niekada nebuvau šio atlikėjo gerbėjas. Man atrodo, kad tiesiog nespėjau „įšokti“ į šio atlikėjo traukinį. Bobas ištikimas savo stiliukui, tai arti dainuojamosios poezijos, savotiško svingo ir tai, kas priklauso tik Bobui Dylanui. Atlikėjas tylėjo beveik dešimtmetį. Naujausias jo albumas ironiški anekdotai, primenantys satyrinius stad up‘us.

5. Dua Lipa – Fiture Nostalgia

Nieko nuostabaus. Tikriausiai geriausias metų disco ir šiuolaikinės šokių muzikos mišinys, kuris daugeliui praskaidrino karantino laikotarpį. Labai tolygus, energetiškai ir idėjiškai apgalvotas pop albumas su itin patraukliai lengvais tekstais.

6. Run the Jewels – RTJ4

Nieko apie tai nežinau ir negirdėjau! Žodžiu, hiphopas nėra mano muzika, tai tikriausiai toliausiai, ką galiu klausytis, tačiau šiam albumui kūrėjai sudėjo paskutiniųjų kelerių metų JAV neramumus. Tekstai persisunkę socialine ir politine kritika. Reperis deda ant Donaldo Trumpo, varo už juodaodžių aktyvistus, apdainuoja nušautuosius, rasizmą, nelygybę. Manau, tai JAV juodaodžių muzikos ir gyvenimo realybės sintezė, kuri mums, lietuviams, labai tolima.

7. Waxahatchee – Saint Cloud

Atlikėja gilinosi savo Alabamoje esančias šaknis, rėmėsi country stiliaus tos valstijos garsenybių muzikos receptūra. Paprasta, švaru.

8. Lil Uzi Vert – Eternal Atake

Ne mano muzika, sunkiai klausosi, nors suprantu tą idėjinį hiphopo ir repo mišinį, įtraukiant aštunto ir devinto dešimtmečio filmų, žaidimų apie ateivius retrospektyvą, kryžminant su ateivių kultūra ir šiuolaikiniais kompiuterinių žaidimų garso takeliais. Atlikėjui pavyko išgauti kažką savito ir unikalaus, tačiau malonumui tokios muzikos kažin, ar klausyčiausi.

9. Jessie Ware – What’s Your Pleasure?

Netikėta iš šio sąrašo! Tai išties gerai skambantis pop disco stiliaus derinys. Šito albumo jau noriu! Hipnotizuojantis ir vienalytis albumas paskandina „Studio 54“ laikų nostalgijoje, rekonstruoja ir pritaiko mūsų hermetiškiems karantino laikams.

10. Phoebe Bridgers – Punisher

Grynas ir švarus indi stiliaus melancholinių baladžių rinkinys, primenantis tam tikrus Lanos del Rey kūrinius. Paklausiau keletą kūrinių – unikalūs keistuoliški tekstai, primenantys pasakas apie jūreivius, krokodilus. Jauku tarsi namuose.

11. Lady Gaga – Chromatica

Apie šį albumą tyliu. Esu jį visą nuodugniai aptaręs. Yra labai gerų dalykų ir nelabai.

12. Bruce Springsteen – Letter to You


Sena lengvo pop roko muzikos mokykla! Skamba uždegančiai gerai.

13. City Girls – City on Lock

Man regis, man reikia priaugti iki tokios muzikos. Kai išgirstu tuos pietų Floridos juodaodžių muzikos ritmus, man regis, visada išnyra vaizdelis, kuriame pusnuogės juodaodės visaip gašliai kraipo sėdmenis. Šis albumas toks! Nors jame daug sekso, nepasitenkinimo, kovos su a velnias žino kuo ir moterų kvartalo solidarizavimas į bendriją vis dar atrodo keistas: noriu, kad nebūčiau laikoma vien tik pisama mašina, tačiau dainuodama visada išsiskečiu ir imituoju lytinį aktą. Dviprasmiška vizuali provokacija, kuri niekaip nepapildo tekstų.

14. Haim – Women in Music Pt. III

Ne viskas man patiko, bet yra įdomių sąskambių!

15. Flo Milli – Ho, Why Is You Here?

Dar viena juodaodė atlikėja (ar jau pasirodžiau kaip rasistas?), tačiau kad juodaodė – viskas tvarkoje, bet ji vėl dainuoja kaip ir visos: kokios visos kalės, bet aš vis tiek geresnė kalė, nes esu karalienė, kuri kitoms kalėms parodo, kur jų vieta. Boring.

16. BTS – Map of the Soul: 7

Azijiečių vaikinų naujasis albumas skamba gerai, manau, jeigu būčiau 15 metų jaunesnis, klausyčiausi.

17. Fleet Foxes – Shore

Indiroko stiliaus albumas, kuriame švelnia roko maniera apdainuojamos gyvenimo grožio paieškos, bendruomeniškumas. Yra gerų ten dalykų, patikėkite.

18. Moses Sumney – Græ

Sunku su kažkuo palyginti, tai tarsi šamaninė muzika sukryžminta su poezijos pavasariu, gospelu, repu, hiphopu, dejonėmis ir kliedesiais. Iš pradžių atrodo tyčia nesuderinta, o kai kada atrodo, kad autoriui pavyko išgauti kažką unikalaus. Tokią muziką, sakyčiau, dar verta patyrinėti.

19. Chloe x Halle – Ungodly Hour

Jeigu jums kada nors patiko Janet Jakcson RandB malonaus aksominio kuždesio dainavimas, manau, šios atlikėjos kaip tik jums.

20. Ashley McBryde – Never Will

Country muzikos garsai, manau, daugeliui visai praeis.

Tolesnį Rolling Stone topą galite pasižiūrėti originalų kalba ČIA.

Jūsų Maištinga Siela 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą