2021 m. lapkričio 20 d., šeštadienis

Šios dienos daina: Biplan – Labas rytas [žodžiai / lyrics]



Sveiki,

 

Visi dažniausiai vadovaujasi aistromis ir visuotine pripažinta „tiesa“, nors patys neturime galimybės nei patikrinti, nei įsitikinti, todėl dažnai pasiduodame raganų medžioklės efektui ir su velnišku džiaugsmu stebime, kaip skyla atminimų lentelės, kaip dešimtmečius stovėję paminklai nukeliami, o aikštės paverčiamos barų terasomis, kebabinėmis ar dar kokia komercine veikla užsiimantys smulkieji verslautojai.

 

Lietuviškos grupės Briplan tikriausiai, kad nereikia pristatyti. Jų albumas „Braškės“, pasirodęs 1998 metais tapo kelerius metus itin populiarus ir reta radijo stotis, kuri negrojo tuometinio mega hito „Labas rytas“. Pastarosios YouTubėje peržiūros jau beveik 2 milijonai, o tai rodo, kad dainą paklauso nostalgijos apimti lietuvaičiai. Tuokart prisimenu, kaip per TV laidą „Labas rytas“ (o gal „Ryto ratas“?), kai buvau dar, atrodo, visai vaikas, klausydavausi ir ant lovos šokdavau pagal šią Biplanų dainą ir ruošdavausi į mokyklą. Šiandien tikriausiai šioji daina nebūtų mano portale, jeigu ne istorinis-politinis kontekstas, kuris labai dažnai sumalamas su kūryba. Kaip ir Petras Cvirka, rodos, talentingas rašytojas, jo kūryba su jo politinė skandalinga veikla. Sunku mums besuvokti asmenybę ir aplinkybes, kai vertiname tik ant popieriaus sudėtus parašus ir galimai šantažu ir grasinimais publikuotus politinius pasisakymus.

 

Anuomet 1998 metais Petro Cvirkos aikštėje nufilmuotas vaizdo klipas „Labas rytas“ neatsitiktinai perteiktas taip, tarsi juos stebėtų pats Petras Cvirka – paminklas nerodomas, paminklas tarsi stebi jaunus išdykaujančius rokerius net nežinodamas, kad daugiau nei po kelių dešimtmečių bus išvežtas į Grūto parką.

 

Aš nežinau, kaip vertinti Cvirkos paminklo nukėlimą, tačiau man įtarimo kelia paskutinieji mūsų dešimt metų, kada staiga užsiplieskę imame griauti paminklus, niekinti, protestuoti nelabai patikrinę faktų. Kai buvo griaunamas paminklas, Vilniaus tyrinėtojas ir „Kitos knygos“ vyriausius redaktorius Darius Pocevičius tarp džiūgaujančių pensininkų vienintelis laikė plaką apie mankurtus (aliuzija į Čingizo Aitmatovo romano „Ilga kaip šimtmečiai diena“), sakydamas, kad tampame vergais be praeities, nes mankurtai dėl siaubingų kankinimo netekdavo atminties, todėl juos buvo lengva valdyti, netgi priversti žudyti savo tėvus ir seseris, nes juk jų nebepažįsti.

 

Atrodo, kad paskutiniuoju metu vyksta gėrio ir blogio pagal diktuojamą primestą supratimą atskyrimas, ištrinant iš savo istorijos tam tikrus abejotinus dalykus. Prisiminkime Žaliojo tilto skulptūrų likimą. Kas dabar vietoj jų? Buvo bliūdai su gėlėmis, dabar protesto metalinių strypų instaliacija... Tas pats ir su Lukiškių aikštės Vyčiu ir smėliuku... Kažkas vyksta nesuprantamo ir tamsaus. Ar Cvirka buvo parsidavėlis žudikas ir skundikas savo politiniam malonumui, ar jam buvo visa tai darant įremtas atitinkamo kalibro šaunamasis ginklas? Kol žiūrime tik į skenuotus popiergalius ir sprendžiame iš savojo laiko perspektyvos, tikriausiai turėtų griūti pusė sovietinio pavaldo Vilniuje ir kitur. Įdomu, kodėl dar po plytgalį neišardėme viso carinio laikotarpio paveldo, juk jų palikta architektūra taip pat iš mums primestos brutalios politinės idėjos? Emocinis istorinis skaudulius, – labas rytas, štai ir aš! – labiau slegia troškimas būti teisiam ir pasiųsti ką nors ant laužo vardan... vardan... Blemba, ko? Tariamo istorinio teisingumo ar dėl to, kad jau pamažu, – labas rytas, štai ir aš! – kad jau tampame mankurtais, vergais be praeities.

 

Pasiklausykime Biplanų Cvirkos akimis.



Žodžiai / lyrics

Biplan – Labas rytas

 

Aš, aš negaliu surast tavęs,

Nes tu slepiesi naktyje.

Bet kartais randu tave ir rasoje, ir lietuje,

Geriu, ir tavo skonis man aitrus.

 

La la la la...

 

Labas rytas, štai ir aš,

Aš vėl bandysiu būt kaip vakar,

Vėl bandysiu tau dainuot -

 

(2 kartus)

La la la la la la

La la la la la la

La la la la la la

La la la la la la

 

Aš, aš negaliu suprast tavęs, nes tu,

Nes tu slepiesi tarp gėlių.

Šalia, šalia aušros tarp gyvulių

Tirpsti jau nuo pirmųjų spindulių.

 

Aš, aš negaliu suprast tavęs, kodėl,

Kodėl tu stengiesi paslėpt žiedus toli,

Toli palikdama mintis,

Jog tu - pasaulis mano, paslaptis.

 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą