2013 m. rugsėjo 28 d., šeštadienis

Albumas: Cher "Closer to the Truth"



Sveiki visi,

Cher 26 – asis albumas „Closer to the Truth“, kuris pasirodė 24 dieną šį rugsėjį. Tai bene dešimtmetį lauktas Cher albumas, kurį daugelis šaltinių įvardiją kaip patį paskutinį Cher pasispardymą, po kurio pristatymo atlikėti išvažiuos į paskutinį savo gyvenime pasaulinį muzikinį turą. Skamba išties graudžiai, bet Cher dar daugelis žavisi iki šiol, žinau esant Lietuvoje ir ištikimų jos fanų. Visai neseniai parsisiunčiau visus jos senuosius albumus ir klausausi jos visą neįtikėtiną muzikinę raidą ir sunku patikėti, kad ši moteris dar stovi „ant kablų“ scenoje ir save vadina „pupyte“. Ką ir bepasakysi, jaunatviška, žavi, buvęs modelis, TV laidų vedėja, aktorė, laimėjusi Oskarą, Emmy ir Grammy – įspūdinga karjera ir talentas! Ir ji sugrįžta. Ir vėl. Ir nesižavėti negalima...

Kosminio balso savininkė yra prisipažinusi, kad taip, kaip ji dabar atrodo, jai reikia ypatingai daug pragariškų jėgų, o ne vien tik skalperio ir plastinių chirurgo nagų, kuriomis atseit Cher susigadinusi nosį, bet, jei pažiūrėtume jos jaunas nuotraukas, pamatytume, kad ji tebeturi tą pačią amėnišką nosį ir pailgą išskirtinį veidą. Na, aišku, dėl chirurgų galima ginčytis, kiek ten jai patobulinta, tačiau balso dovana ir talento nesuprojektuos jokie chirurgai ir jokie stilistai. O Cher tai turi! Ir sulaukusi 67 metų moteris turi dar kai ką parodyti ir toli gražu ne kūną.

„Closer to the Truth“ buvo ilgai atidėliojamas albumas, kuris turėjo pasirodyti dar pernai rudenį, tačiau nutekėjo tik pirmasis singlas, kuris buvo pristatytas kaip oficialiai singlas šį pavasarį, nors albumo pasirodymas turėjo įvykti vasarį, vėliau kovo mėnesį, o galiausiai buvo pranešta, kad albumas pasirodys tik šių metų rudenį. Galiausiai po ilgų atidėliojimų jis pasirodė. Nežinau, ar daug kas nustebo perklausęs albumą, ar tikėjosi neįtikėtinos albumo „Believe“ 1998 metų sėkmės, kai kiekviena daina pulsavo kaip hitas, tačiau albumas, mano akimis, tikrai nėra prastas, tą pažymi ir muzikos kritikai, kurie pažėrė nemažai aukštų įvertinimų, vadinamųjų „žvaigždučių“. Jas galite „pasivikepinditi“. Na, o aš, tradiciškai pabandysiu apžvelgti kiekvieną dainą atskirai.

P.S. Dainos šviežios, todėl jas gali greitai blokuoti Youtube sistema, tačiau pasistengsiu kas savaitę patikrinti ir atnaujinti, todėl nepykit, jei ne visos dainos „veikia“.

1. Woman‘s World


Feministinių spalvų daina taiko į pačias klubinės muzikos aukštumas. Graži, įsimintina daina, kuri turėtų patikti tiek jaunimui, tiek vidutinio amžiaus žmonėms. Jaunatviškas gabalas primena, kad dainą visgi atlieka ne šavalka iš gatvės, o divos balso savininkė Cher. Sultingas gabalas jau seniai yra išleistas kaip singlas, o šią vasarą pasirodė ir vaizdo klipas (apie tai jau esu rašęs šiame saite). Daina neiškilo labai į aukštumas, tačiau nepastebėta taip pat neliko. Tai be jokios abejonės yra viena stipriausių albumo dainų, vedančių Cher į dienos šviesą.

Įvertinimas: 10/10

2. Take it Like a Man


Jei pirmoji daina buvo apie moteris, tai dėsningai antroji - apie vyrus, o kaip be jų ir ne apie juos? Būtina. Apie vyrus „smarkiai“ Cher dainavo 1995 metų albume, netgi jį pavadindama jį „Tai vyro pasaulis“, tiesa sakart, tai buvo ne jos daina, o nauja versija. Ši daina taip pat kaip ir singlas taiko į aukštumas. Muzika demonstruoja pačias aukščiausias klubinės muzikos aukštumas – daug triukšmo, balsas skamba „miksuotai“, todėl atrodo, kad Cher balsas pernelyg kompiuterizuotas, tačiau daugiau tokį efektą, mano galva, sukelia klubinės muzikos ritmai. Man patinka ši daina, tik gal ji labiau skirta klausytis atitinkamą akimirką nei ramiam malonumui.

Įvertinimas: 9/10

3. My love


„Mano meilė“ – tai trečioji albumo daina, kuri skamba šiek tiek švelniau. Jaučiamas prislopintas aštrus Cher balsus, kadangi pats dainos tekstas reikalauja švelnesnio priėmimo prie dainos. Nors šią dainą galėtum pavadinti beveik balade, tačiau ji taip pat neatsikrato klubinės muzikos ritmo, tuo provokuodama būti smarkiai platinama įvairiais remiksais. Man ši daina iš pradžių padarė nemenką įspūdį, tačiau vėliau klausantis man ji šiek tiek tapo lyg ir monotoniška. Norėjosi švelnios baladės, tačiau klubinės muzikos ritmas tiesiog išmuša iš vėžių, tačiau daina vis tiek skamba labai gražiai, subtiliai, nepaisant aštrių ritmų. Cher vėl bando aplenkti laiką. Netgi baladėmis.

Mano įvertinimas 8.5/10

4. Dressed to Kill


Dar viena triukštminga Cher daina! Smarkiai vietomis robotizuota, ką galėjome išgirsti ir 2001 metų albume, regis, atlikėja neketina atsisakyti senesių prieskonių savo muzikoje ir juos toliau naudoja. Pats „gabalas“ labai šiuolaikiškas, ritmingas, pilnas elektroninės muzikos galsų, aidų, žaidimų su balsu, tačiau vargu ar reali Cher taip gyvai atliktų šį kūrinį, nors tuo abejojau ir pasiklausęs kur kas lengvesnių garsų „Woman‘s World“, tačiau gyvas atlikimas nustebino, kad net pamaniau, jog Cher imasi fonogramos, tačiau metai neslopina profesionalumo.

Įvertinimas: 8/10

5. Red


Po šios dainos imu galvoti, kad albumas darosi makabriškai monotoniškas. Dar viena panašaus tipažo triukšminga daina. Ir vienas pastebėjimas, kad ir kaip gerai beskambėtų „Red“ daina, tačiau jei ją būtų kas nors pakišęs paklausyti iš šalies, nesakant, kad tai Cher, niekaip nepasakyčiau, kad tai jos vokalas. Balsas pernelyg ištampytas kompiuterių, pernelyg atjaunintas, suplonintas, tačiau klausytis tikrai galima, o ir kitos pop divos nesibodi kompiuterizuotų savo balsų, geras pavyzdys neseniai pasirodęs Britney Spears naujasis singlas „Work Bitch!“.

Įvertinimas: 7/10

6. Lovers Forever


Toks jausmas, kad Cher prisimena savo jaunas dienas ir apdainuoja savo meilužius ir mylimuosius. Šiaip kitokių sąskambių daina, gal dėl to, kad labiau primena disko stiliaus ritmą, girdėti naujų garsų, iš kurių išskirčiau smuikų – prisimenant hitą „Stroung Emough“. Šiaip nebloga daina, ją visai nieko klausyčiausi iš šiaip, tačiau nesu taip į ją įsiklausęs, kad iškart priskirčiau prie savo favoritų.

Įvertinimas: 8/10

7. I Wall Alone


Dar viena aštri daina, atpažįstamas Cher tembras, galingas balsas, o ir pati daina šiek tiek kitokio ritmo, ne tokia suklubinta versija, bet pridėtas balso aidėjimas sustiprina vokalo sodrumą. Nors priedainis skamba kaip futbolo komandos šūkiai, tačiau man ši daina patinka, ją mielai paklausysiu ir vėl. Smagi daina su savo mintimi. O kantri stiliaus gitara tik įneša eklektiškumo, kuris man patinka.

Mano įvertinimas: 8.5/10

8. Sirens


Daina „Sirenos“ – aštunta albumo daina. Pagaliau švelni pirmoji baladė, kuri leidžia pajusti neužgrūdintą klubinės muzikos ritmų Cher vokalą, nors ir jaučiama devinto dešimtmečio roko muzikos įtaka, į kurią Cher buvo pasinėrusi net dviem albumais, tačiau roko aidai labai tolimi, subtilūs ir nepjauna dainos. Šiaip išties puiki daina, kurią galima klausytis prie taurės vyno ar dviese kur nors mašinoje per lietų. Arba totalioje vienatvėje.

Mano įvertinimas: 9.5/10

9. Favorite Scars


Tiesą sakant, kuo toliau, tuo labiau nežinau, kaip vertinti dainas. Argi tai bloga daina? Tegul kas nors Lietuvoje sukuria kažką panašaus be  dainuojamosios poezijos... Na, graži daina, ritminga, truputį melancholiška, tačiau kartu ir smagi. Patinka, kas žino, gal panašiu ritmu turėjo skambėti jos ir Lady Gagos dueatas su daina, „Geriausi dalykai“, bet Gaga uždraudė Cher platinti šią dainą albume.

Įvertinimas: 8.5/10

10. I Hope You Find It


Dešimtoji daina „Aš tikiuosi, kad radai tai“ yra neabejotinai viena geriausia albumo baladžių, - paprasta, įtaigi su graudžiu ir savaime suprantamu tekstu. Ši daina spalio 4 dieną debiutuos kaip antrasis šio albumo singlas, todėl galima „ant naujųjų“ tikėtis ir vaizdo klipo. Ritmingą singlą keičia baladinis singlas. Nežinau, kaip jums, bet ši daina išties nuostabi ir pilna kažko, kas visada artima – bendražmogiškųjų santykių apmąstymai, kurie nesibaigia kaip pasakose.

Mano įvertinimas: 10/10

11. Lie to Me


„Meluok man“ country stiliaus daina, kurią galima labai lengvai įsivaizduoti prie laužo, kažkur stepėse ar kalnuose. Mėgstu country dainas, jos visada tokios gyvos, gyvenimiškos, ilgesingos ir man taip tinka prie truputį melancholiškųjų baladžių. Nors daina nėra vien tik Country stiliaus, tačiau ši daina... Na, pasakykite, kuo ji prastesnė vokalu, tekstu ar muzika už Adele? Ne. Nėra.

Mano įvertinimas: 9/10

Čia pasibaigia įprastinis albumas, tačiau yra Deluxe versija, kuri turi tris papildomas dainas:

12. I Don‘t Have to Sleep to Dream


Graži daina, kurią, manau, galėjo laisvai priimti į viso albumo CD. Ritmingai, nors kažkokią dainą man primena, tačiau niekaip galvoje negaliu atkapstyti kokia tai diana... Slyyyyyyyyp, pasirodo, galima ne tik ilgai sakyti, bet ir ilgai dainuoti...y.yyyyyyy.... Nepaisant monotoniškesnio teksto, daina man patinka, nors galėjo būti ne tokia suklubinta, klubinimas atneša perdėtos monotonijos.

8.5/10

13. Pride


Daina „Paradas“, sakyčiau, yra standartinio tipažo ir Cher diapozono daina, kurios galėjome klausytis ir ankstesniuose jos albumuose. Gal kiek primityvesnė, tačiau skamba neprikaištingai ir moderniai. Aišku, ne viskas gerai, kas modernu, tačiau Cher vokalui, kuris nebijo didelių muzikinių apkrovų, gali išnešti viską.

Mano įvertinimas: 7/10

14. You Haven‘t Seen the Last of Me


Sena Cher daina, kurią 2010 metais išvydome „Burleska“ miuzikle. Šios įspūdingos baladės, rodos, net pati Cher negalėjo atsisakyti. Galiu pasakyti, kad skambesys yra bemaž tobulas, o ši daina yra ne šiaip geriausia albumo baladė, o gal net ir daina, kiek pati geriausia Cher baladė per visą jos netrumpą karjerą. Su šia daina užsibaigia ir Deluxe CD versija. Ir beveik liūdnai dainoje sakoma: „...ir aš sugrįšiu...“. Taip ir norisi pasakyti, kad niekur tu nuo mūsų nepabėk, dainuok, kol gali ir turi noro!

Įvertinimas: 10/10

Taigi, šis Cher sugrįžimas neturėtų būti nepastebėtas, tačiau kur kas jaunesnės „konkurentės“ visgi yra užsiėmusios sau vietą muzikos pasaulyje, todėl Cher nėra pajėgi vėl po dešimtmečio pertraukos įsiskverbti į jaunimą, kuris yra pagrindinis populiariosios muzikos vartotojas. Nepaisant tai, šį albumą vertinu labai palankiai ir stipriai palankiai, daugelis dainų dėl Cher vokalo nusipelno ne tik atidesnio klausytojo, bet ir dėl moderno šiuolaikiniai klubai tikrai turėtų susigrąžinti Cher į savo playlist‘us. Išties tikėjausi labiau „atsisveikinančio“ albumo, su daug duetų, apibendrinant visą gyvenimą, tačiau albumas išėjo veikiau ne kaip apibendrinimas, bet kaip su prierašu „tai dar ne pabaiga“.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą