2014 m. gegužės 29 d., ketvirtadienis

Filmas: "Geležinkelininkas" / "Geležinkelio darbuotojas" / "Atpildas" / "The Railway Man"




Sveiki, kino gerbėjai,

Šiandien noriu pakomentuoti kino filmą „Geležinkelininkas“ (angl. The Railway Man) (2013), kitur šį filmą galite aptikti išverstą kaip „Geležinkelio darbuotojas“, bet tai būtų neteisingas, kadangi toks paviršutiniškas pavadinimas neatspindi pagrindinio personažo maniakiško ir aistringo domėjimosi bei išmanymo geležinkeliu ir traukiniais. Na, o Lietuvos kino teatruose filmas bus pristatomas kaip "Atpildas".

Grįžtant prie paties filmo... Jį režisavo Jonathan Teplitzky, kurio teko matyti filmą „Degantis žmogus“ (2011) – šis filmas padarė išties netikėtai gerą ir puikų įspūdį. Na, o „Geležinkelininkas“ yra taip pat geras darbas, nors dėl biografinių niuansų susiaurėjo paties režisieriaus interpretacijos galimybės ir vaizduotė. Nors pasakojimo perėjimai labai įdomūs, netikėti ir pilni prisiminimų rezonanso, kurie kelia mistinius jausmus, bet jie neprilygs „Degančiam žmogui“. Dėl to filmo kaltinti negalima. Tikrieji šios istorijos liudytojai, kuriant filmą, vis dar buvo labai gyvi, bet šiandien abiejų vyrų jau nebėra gyvų. Tai tikra istorija, pasakojanti apie amerikiečius paimtus į nelaisvę dabartinėje Tailando ir Malaizijos teritorijose per Antrąjį pasaulinį karą. 

Nors filmas susideda iš dviejų laikų sanklodų ir turi ryškų karinio pobūdžio pasakojimą liniją, tačiau karas tėra kontekstas ir terpė, kurioje vystoma labai ilga ir per ne vieną dešimtmetį nusidriekusi atleidimo istorija. Kiek iš mūsų galėtų atleisti patirtus kankinimus? Humanizmas žmoguje kartais gali būti neribotas, todėl pabaigoje filmas tampa šiek tiek sentimentalus, bet vis tiek labai gražus ir prasmingas.


Kadras iš filmo "Geležinkelininkas".


Filmo aktoriai ir režisierius su tikrosios istorijos liudytojais.

Pagrindinius vaidmenis šiame filme sukūrė puikusis britas Colin Firth, kuris visada kuria tik puikius ir įsimintinus vaidmenis – patikėkite, šiame filme jis ne ką prastesnis. Australė Nicole Kidman čia nėra viena iš pagrindinių personažų, tačiau ne ką svarbesnė, ne jos personažas atlieka harmonizacijos funkciją ir suteikia jėgų atleidimui. Jeremy Irvine – netikėtai po „Karo žirgo“ iškilęs aktorius, kuris filmavosi karo epizoduose – įtaigus, trapus ir intelektualus personažas, keliantis žiūrovui įvairias jusles. Iš esmės aktoriai viską čia atliko tinkamai.

Filmas įdomus, vertas savo žiūrovo, tačiau tas, kas nemėgsta karinių motyvų filmuose, tas geriau ir tegu nežiūri. Man filmas patiko tiek, kiek jaudino pati istorija, tačiau filmu itin ypatingu nepavadinčiau. 

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 59/100
IMDb: 7.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą