2018 m. spalio 12 d., penktadienis

Filmas: "Taip gimė žvaigždė" / "A Star Is Born"


Sveiki,

Norėjau padaryti šį įrašą dabar, kai tik grįžau iš kino salės, pažiūrėjęs visų išgirtą muzikinę romantinę dramą „Taip gimė žvaigždė“ (angl. A Star Is Born) (2018), kuriame pagrindinius vaidmenis atliko dainininkė Lady Gaga ir šio filmo režisierius Bradley Cooper. Tiesą sakant, vasaros pradžioje matytas dokumentinis filmas „Lady Gaga: penkios pėdos ir du coliai“ mane smarkiai paveikė ir pakeitė nuomonę apie šią atlikėją, kurią įvardyčiau iš esmės labai paprastą, nuoširdžią ir atvirą. Būtent paveiktas šio dokumentinio filmo nutariau, kad verta pamatyti jau į „Oskarus“ besitaikančią kino juostą, kurią puikiai pasitiko Venecijos kino festivalyje.

Iš esmės lyg ir nieko naujo iš istorijos – daugiau ar mažiau viskas matyta. Šlovės viršūnėje besimaudantis alkoholikas sutinka nusivylusią, bet labai talentingą atlikėją, ją įsimyli, iškelia į viešumą, tačiau pats kaip kūrėjas praranda bet kokias pozicijas. Taip, istorija ne kažin kokia „originali“, tokių esame matę, tačiau veikia du rezervai, dėl ko, sakyčiau, ir verta bent kartą pamatyti šią juostą – dėl aktorių dueto ir, žinoma, nepaviršutiniškos režisūros. Taip, filmas preciziškai tvarkingas, nuspėjamas, jo tikslas ir nėra šokiruoti masių, bet priešingai – suteikti tų saldžių emocijų ir ne paslaptis – truputį pagraudenti finalinėje scenoje, kuri veikia kaip ir „Edit Piaf: Rožinis gyvenimas“, kai prieš mirtį atlikėja išeina į sceną ir atlieka paskutinį kūrinį, panašiu principu suveikia ir Lady Gagos atliekamos Alės scena...

Nepaisant, kad tai tvarkinga, holivudinė ir nuspėjama melodrama, daug jausmų duoda nuolat prasiveržianti muzika, dainų tekstai, jausminga abiejų aktorių vaidyba. Kalbant apie režisūrą, ji laviruoja tarp išties dinamiškos ir judrios kameros, tačiau kai kurios scenos pernelyg „suliteratūrintos“ ir veikėjai tampa tarsi filosofinėmis kalbančiomis karikatūromis, tačiau tos scenos, kur veikėjai panirę į savo problemas, pavyzdžiui, itin nepatogi, bet velniškai vykusi scena iš „Grammy“ ceremonijos, kur ant scenos užlipa girtuoklis mylimasis... Iš esmės filmas prisodrintas gražių dainų, kaip kadaise Whitney Houston „Asmens sargybinis“, taip dabar Lady Gaga paliko kine ne vien tik aktorės pėdsaką, bet ir puikų garsų takelį, kurio norisi perklausyti pasibaigus filmui.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 88/100
IMDb:8.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą