2023 m. lapkričio 12 d., sekmadienis

Filmas: "Sutartis" / "Pagten" / "The Pact"

 Sveiki,

 

Danai kuria filmus apie savo kultinius rašytojus! Viena iš tokių XX amžiaus pirmojoje pusėje buvo baronienė Karen Blixen, kuri ilgą laiką praleido Afrikoje, o grįžusi į Daniją parašė kultinę knygą „Iš Afrikos“. Beje, 1985 m. pasirodė labai sėkminga šios knygos ekranizacija „Mano Afrika“, kurioje pagrindinį vaidmenį sukūrė garsioji Meryl Streep. Tačiau šįkart filmas ne apie šios knygos kūrimą, o apie rašytojos keistą sandorį su debiutuojančiu naujosios kartos rašytoju Thorkild Bjørnvig.

 

Filmas „Sutartis“ (dan. Pagten) (2021) pasakoja apie Karen Blixen, kuri kamuojama sifilio sukeltų kūno skausmų ir jausdama, kad gyvena paskutiniąją savo gyvenimo dekadą, sumano keistą avantiūrą – pasikviečia jauną ir perspektyvų rašytoją, kuriam pasiūlo keistą sutartį, supraskite, kad ji globos jo kaip rašytojo asmenybę, supažindins su garsiausiais to meto danų rašytojais, finansuos jo kūrybą, tačiau jis turįs besąlygiškai paklusti. Savotiškas „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ be erotinio prieskonio. Žinoma, kad jaunasis Thorkildas negali atsisakyti ir jis pasiryžta avantiūrai, tačiau netrukus suvokia, jog jam reikia ne tik taikytis prie baronienės reikalavimų t. y., būti valdomam ir formuojamam, bet ir aukoti savo mažamečio sūnaus bei žmonos santykius...

 

Filmas toks keistas, beveik mistinis. Karen ir Thorkildo santykiai perteikti tokie nenatūralūs, kad šiurpina tų santykių priklausomybė. Kas toji Karen ir ko jai reikia iš jaunojo rašytojo? Vėliau sužinome, jog ji ieško savo dvaro įpėdinio t. y., pagal jos įsivaizdavimą išugdytą jauną ir potencialų meno kūrėją. Anot baronienės, Thordkildui reikia būti nuotykių ieškotoju, atsisakyti iš dalies šeiminės idilės, ramybės ir įsimylėti, keliauti, klysti ir vėl keltis, nes tik toks menininkas sugebės kurti gerą literatūrą. Baronienei atrodo, jog ji gali manipuliuoti ir kurti savo pačios atvaizdą, nors pati jau sena, ligota ir toli gražu nėra labai laiminga, tačiau ji suvokia, jog tai kaina, kurią sumokėjo už savo žinomumą. Filmas iš esmės pasakoja apie menininko asmenybės ir gyvenimo būdo dvilypumą ir apie tai, kad neįmanoma kito „pajungti“ laisva valia ir „užsiauginti“ kaip vergą. Karen nepasisekė, kad Thordkildas visgi buvo ramus šeimos žmogus, ramus rašytojas, kuris nori suderinti kūrybą su šeiminiais įsipareigojimais.


Filmas teatralizuotas, baronienė perteikta itin charizmatiškai, o ją suvaidina danų aktorė Birthe Neumann. Jau vien dėl jos vaidybos filmą galima žiūrėti ir mėgautis. Visgi istorija tokia sunkiai įtikinama, nors ir paremta tikra istorija. Vėliau Thordkilas išleis apie šiuos santykius knygą, aišku, savaip viską apdailindamas, galgi net mistifikuodamas, ir pagal šią knygą bus pastatytas filmas. Šiaip žaviuosi danų kinu, o „Sutartis“, nepasakyčiau, kad labai nustebino, gal tik kėlė tam tikrą nuostabą, jog apskritai įmanomi tokie santykiai. Bet kai esi jaunas ir nori kurti kaip išprotėjęs, o vienintelė galimybė yra globa, kitaip sakant, užsiimti šiek tiek prostitucija ir parsiduoti yra irgi išeitis. Filmas ir baigiasi faustiškai, galiausiai jaunasis rašytojas suvokia, jog šioji šėtoniška sutartis, prarandant savo laisvą valią kurti save patį, priveda prie savęs neigimo ir kančios, todėl viskas baigiasi kaip Gėtės filosofinėje poemoje – Thordkildas grįžta į savo socialinį luomą ir derina kūrėjo ir šeiminį gyvenimą lyg nieko ir nebūtų atsitikę.

 

Mano įvertinimas: 6/10

Kritikų vidurkis: 59/100

IMDb: 6.4



 

Jūsų Maištinga Siela 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą