2009 m. liepos 28 d., antradienis

Mergaičių "kalėjimas" Vilniuje: tarsi realybės šou, tik labai žiaurus.

Merginų kalėjimu neatsargiai pavadinamoje įstaigoje paauglės už gerą elgesį gali eiti į pasimatymą, šokti diskotekoje ir net pasilepinti soliariume.
Šiuose namuose gyvena trylika paauglių. Jos kasdien renka pliusus ir minusus - už gerą ir netinkamą elgesį. Name būna muštynių bei konfliktų, ir dar kokių... Juk merginos visada mokėjo regzti intrigas. Ir filmavimo kamerų čia yra. Visai kaip realybės šou! - pajuokaujame. Ir iš sustingusių panelių žvilgsnių tuoj suprantame, kad ne vietoje. Kameros čia filmuoja saugomą teritoriją, o to namo langai užkalti grotomis.
Tvora, grotos ir bulvių kvapas
Mergaičių kalėjimas. Taip vertė manyti policijos pranešimas, kad praėjusią savaitę iš Vilniaus vaikų socializacijos centro pabėgo trys paauglės. Tačiau „kalėjimas" čia, pasirodo, netinkamas žodis. „Nėra čia taip blogai. Tik laisvės trūksta. Pirmą mėnesį negalima išvis kontaktuoti su pasauliu. Po mėnesio jau galima rašyti laiškus. Po to leidžia ir paskambinti", - pasakoja namo gyventoja Laurita. Panele.lt pasisvečiavo vieninteliuose Lietuvoje mergaičių namuose, kur prasikaltėlės mokosi pažinti laisvės kainą. Laikydamiesi šalies įstatymų, nepilnamečių herojų veidų negalime rodyti.
Bendrabutis ir mokykla netoli stoties Vilniuje aptverti aukšta tvora, o norint patekti į teritoriją, tenka pereiti budėtojo postą. Tvoroje yra keletas skylių. Vėliau sužinosime, kad pro jas merginos ir mėgsta pabėgti iš savo „namų".
Bendrabučio kieme žydi gėlės, o koridoriuje pasitinka keptų bulvių kvapas - atvykome kaip tik po pietų. Kas skaito, kas langus valo, dar kitos serialą per TV žiūri ir šnekučiuojasi. Naujokė gamina pavakarius - pjausto „daktarišką" dešrą kubeliais: „Jau apsipratau čia, beveik nebepastebiu tų grotų, o panos visai draugiškos", - tarsteli.
"Savotiška vasara"
Šiame centre nuo trijų mėnesių iki trejų metų nuolat gyvena apie pusšimtis 14-17 metų merginų.Vasarą čia jų liko tik trylika - likusios išleistos atostogų pas tėvus ar į vaikų globos namus.„Čia patenkama tikrai ne už gražias akis", - šypsosi namo gyventoja penkiolikmetė Laurita. Šiandien ji iškepė kokosinį pyragą, susitvarkė kambarį ir dar spėjo pažiūrėti televiziją. Ji čia gyvena jau pusantro mėnesio. Liko dar metai. „Savotiška vasara. Bet geriau nei namie, nes čia mokomės ne tik gauti, bet ir duoti", - sako mergina, į Socializacijos centrą teismo sprendimu atgabenta už tai, kad metė mokyklą, bėgo iš namų, buvo, kaip sako, „negeras vaikas".
Gyvena ir prostitutės, ir valkataujančios paauglės
Gyvenimas šiame centre - švelnesnė bausmė už nepilnamečių koloniją. Čia patenkama teismo sprendimu. „Jeigu teismas nutaria, kad mergina neturi papulti į kalėjimą, jos keliauja pas mus, kur laisvė ne atimama, o tik griežtai suvaržoma", - paaiškina ponas Alfonsas Burba, direktorės pavaduotojas, merginoms tapęs tarsi tėvu.
Dažniausiai čia apsigyvena pamokų nelankančios, valkataujančios, iš namų bėgančios, girtuokliaujančios, vagiančios, kituose nusikaltimuose dalyvaujančios paauglės.
„Štai, Marytė gyveno pas senelę. Nesimokė, valkatavo, susidėjo su chebra. Chebrai pritrūko lėšų. Panelė pasikvietė pažįstamą pasiturintį vaikiną, ir chebra jį atbombino: atėmė striukę, telefoną, laikrodį. Mergina tiesiogiai to vaikino nedaužė, tačiau nusikaltime dalyvavo ir už tai buvo atvežta pas mus", - pasakoja pavaduotojas.
O 17-metė Erika iš Anykščių šiemet beveik nė karto nebuvo mokykloje. Tik čia atvežta palankė pamokas. „Klasiokė ryte sako: „davai, neiman į šūlią". „Davai", - sakau. Ir neidavom. Varydavom pas ją, gerdavom kavą, dar ką nors. Ir taip - kiekvieną dieną", - pasakoja tris mėnesius čia gyvenanti ir rugpjūtį į normalų gyvenimą grįšianti auklėtinė.
Mergaičių pulkas šiuose namuose - margaspalvis: čia patenka ir nepilnametės prostitutės, ir net, skambiai pavadinkime, prostitučių dinastijos atstovės. Seniai seniai čia gyveno prostitucija besiverčianti mergina. Vėliau pateko jos dukra - irgi seniausio amato atstovė. O po keliolikos metų - ir tokia pat anūkė.
Už grotų septyniolikmetė pagimdė vaikelį
Būna, atgabenamos ne tik nuo alkoholio, rūkymo, bet ir nuo narkotikų priklausomos keliolikmetės. Pastaruoju metu padaugėjo besilaukiančių nepilnamečių.
Neseniai su šiais namais atsisveikino mergina, kuri čia pagimdė, susituokė ir pusantrų metų augino sveiką gražią dukrelę Kariną, darbuotojų anūkėle vadintą. „Žentą suradom, apženinom. Netgi vyrui leisdavome ilgiau pabūti", - pasakoja pašnekovas.
Kitos merginos pasimokė iš jaunosios mamytės. Tik išvažiuoja atostogų, o grįžta jau nėščios. „Galvoja, čia pagimdys, ir joms bus pagerintos gyvenimo sąlygos, o gal net anksčiau paleis. Bet jaunos - neapskaičiuoja nėštumo laikotarpio - ir išeina iš čia prieš pat pat gimdymą", - šypsosi p. Alfonsas.
Disciplinos moko griežta dienotvarkė
Tačiau ne viskas čia verčia šypsotis. Merginos yra stebimos grupės auklėtojų ištisą parą ir gyvena pagal griežtą dienotvarkę: keliasi devintą ryto, tuomet kelios vyksta į botanikos sodą, kur padeda tvarkyti augaliją. Dabar vasara, tad likusios irgi neliūdi - sėda į vairuotojo „opelį" ir važiuoja prie ežero, vėliau ruošia pietus. „Vakar lijo, todėl ežerą iškeitėme į barą. Pieno barą", - pasakoja merginų prižiūrėtojas. Vienuoliktą vakaro merginoms metas į lovą.
„Neliūdna. Tai pyragą kepam, tai televizorių žiūrim. Indų filmus žiūri daug panų. Tai susėdusios verkiam net", - pasakoja tamsiaplaukė katino akimis Erika.
Nuosavų pinigų auklėtinės neturi. Valstybė vienai mergaitei skiria 9,50 lito per dieną maitinimui. Rūbai, kitos prekės - centro darbuotojų ir pačių merginų reikalas. Dar padeda geri žmonės, atveža nebenaudojamų rūbų.
Merginoms artimųjų atsiųstus pinigus tvarko prižiūrėtojai. Kiekvienas ketvirtadienis čia - apsipirkimo diena. Su auklėtojomis jos eina į parduotuvę. Namo būtina parnešti čekį.
Draugai joms atneša "šio to stipresnio"
Langai su grotomis, pasak centro darbuotojų, apsaugo nuo neleistinų „dovanėlių", kurių atneša draugai. Todėl merginoms uždrausta turėti mobilųjį telefoną. Paskambinti artimiesiems joms leidžiama dukart per mėnesį. „Jei atsiranda bendrabutyje mobilusis telefonas, vakarais kaip musės aplink medų ima zyzti draugai. O tada atsiranda ir lauktuvės tam tikros. Dažniausiai tai būna „kažkas stipresnio", „kaip ir priklauso". Bėda tik ta, kad pas mus čia nepriklauso", - Alfonsas šypsosi.
Už surinktus balus - į soliariumą, kiną, diskoteką
Į lauką kada panorėjus išeiti čia negalima - durys rakinamos. Turi susirinkti kelių merginų grupelė, ir su auklėtoja jos gal išeis į kiemą, pažais kamuoliu, jei turi užtektinai pliusų, arba paravės gėlių sodelį, jei pliusų nori užsidirbti.
Taip, čia jų elgesys vertinamas teigiamais ir neigiamais balais. Tie balai merginoms - viskas: ir pasimatymai, ir laisvalaikis, ir pinigai, o svarbiausia - už juos galima nusipirkti laisvės.
Elgesys vertinamas +1, +2, +3 ir +5 balais. Lygiai taip pat su neigiamais ženklais. Pakėlei nuorūką nuo žemės - plius vienas. Nusikeikei - minusas. Rado svaigaus gėrimo spintoje - trys minusai. Užsidirbti pliusų galima auklėtojai įrodžius apie teigiamus elgesio pokyčius - už paslaugumą, tvarkingumą, sąžiningumą. Daugiausiai teigiamų balų gaus ta, kuri, pavyzdžiui, sutramdys įsisiautėjusią draugę ir numalšins konfliktą. Minusų lietus į sąskaitą pažirs, jei, sakykime, mergina sukels muštynes ar pabėgs iš centro.
„Septyniolika pliusų turiu. Juos rytoj išnaudosiu - važiuosime prie ežero ir surengsime pikniką", - išduoda Erika.
Štai laisvės „meniu" ištrauka, iš kurio merginos, turinčios pakankamai balų, gali „pirkti patiekalus": pasivaikščiojimas mieste vienai (7 balai), pasimatymas su draugais (7 balai), išvyka į baseiną (20 balų), išvyka į čiuožyklą (15 balų), išvyka kiną (10 balų), galimybė papildomai kam nors paskambinti (5 balai), papildomas vokas laiškui rašyti (4 balai), vakaras boulingo klube (20 balų), išvyka į teatrą, koncertą (10 balų), išvyka į soliariumą (30 balų), pajodinėti žirgu (40 balų).
O kuo soliariumas - geresnė pramoga už kiną? Ogi todėl, kad soliariumas - neįprasta ir dėl to labiau vertinama. „Sąrašą sudarė jos pačios. Pajodinėti žirgu - man net nekiltų mintis apie tokią pramogą", - sako p. Alfonsas.
Per pasimatymą pasimylėti nespėja
O ar yra tame laisvės sąrašėlyje koks naktinis klubas? Juk paauglėms reikia energiją išlieti, į berniukus pasidairyti!
„Ooooo... Ne. Diskoteką mes pasidarome čia, foje. Gali ateiti ir draugai, jeigu gerai elgiesi. O klubai - labiau jums, mano ponai, o ne joms", - Alfonso balse juntama sarkazmo gaidelė.
Paaugliams norisi meilės, siaučia hormonų audros - sutinka p. Alfonsas. Mergaičių soc. centre tai - ne bėda. Juk šalia yra vaikų globos namai, kurių auklėtiniai mokosi vienoje mokykloje su merginomis. Čia vyksta net pasimatymai! „Kartais leidžiame ir vieniems pabūti. Galime garantuoti, kad per pasimatymo laiką pasimylėti jie nespėja. Iki vestuvių - NE", - patikina merginų auklėtojas.
Bėglių ieško policija
Gal dėl to NE merginos ir pabėga iš šių namų? Štai, policija ieško birželio pabaigoje pabėgusių 17-mečių Oksanos, Monikos ir šešiolikmetės Sandros. Merginos buvo įgavusios darbuotojų pasitikėjimą ir tiesiog pralindo pro skylę tvoroje, kuomet tvarkė kieme aplinką.
Ar užlopėte tas skyles, pro kurias pabėgo? - paklausėme. „Za kakyji šaši? Vieną skylę šešis kartus lopėm - labai pamėgta pabėgimo vieta buvo. Kiekvieną kartą kainuoja užlopymas. Trūksta lėšų net tokioms smulkmenoms", - konkretus p. Alfonsas.
Kur jos eis iš čia?
Mergaičių namas pastatytas 1961-aisiais. Čia buvo mergaičių kolonija. Vėliau - profesinė technikos mokykla, dar vėliau čia tapo specialiosios globos namai, o dabar - socialinis centras. Visą laiką nuo pastatymo čia gyvena mergaitės. Šiandien tai vienintelis Lietuvoje mergaičių socializacijos centras.
Iš jo kasmet pavasarį išleidžiama apie dešimt panelių. Pasak specialistų, jei iš to dešimtuko trys sukuria šeimas, pradeda auginti vaikus ir susiranda darbą, penkios grįžta į tą pačią terpę, iš kurios atėjo, o dvi dar labiau nusmunka, vadinasi pasiekti geri rezultatai.
Pasak p. Alfonso, valstybėje trūksta lėšų tokiems vaikams, kokie auga šiuose namuose ir sulaukę pilnametystės iš jų išeina. Pas ką ir kur jos grįš? Kur jos gyvens sulaukusios aštuoniolikos? Klausimų daug, tik į juos retai kas atsako.

Straipsnis paimtas iš http://www.panele.lt/

6 komentarai:

  1. Mane pace grasina ten isvest pradziui lbi bijojau kad kai naujoke gaut galiu i galva bet atrodo kad jos yra normalios ir nera taip baisu tesiog reik sutart ir vsio gal greit pati su draugem ten atvaziuosiu manu greitu laiku :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. laukit svečių ;DDDD
    atvažiuosiu ;P

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na grotos tik dėl saugumo, gal atrodo ir žiauriai, bet manau tokios įstaigose yra svarbus saugumas.

    AtsakytiPanaikinti