2010 m. birželio 9 d., trečiadienis

Filmas: "Elžbieta. Aukso amžius"


Sveiki mielieji, 

šiandien noriu trumpai pristatyti filmą „Elžbieta. Aukso amžius“ (Elisabeth. The golden age) (2007m.) Visai nebloga kostiuminė - istorinė drama, sakyčiau, galbūt daugiau nei drama. Įdomi, didinga Elžbietos, anglijos karalienės karaliavimo pradžios istorija. Pagrindinį vaidmenį atlieka garsioji Cate Blanchett, kuri sukūrė vaidmenis tokiuose filmuose kaip „Paslaptinga Bendžamino Batoro istorija“, „Babelis“, „Skandalo užrašai“. Ji taip pat filmavosi ir pirmoje Elžbietos juostoje (1998m.). Puiki aktorinė meistrystė, o jau Elžbietos vaidmuo kaip jai tiko, kad net neįsivaizduoju, ką bepastatyčiau į jos vietą...

Filmas visiems patiks, kam nors kiek patiko „Žana d‘Ark“, iš tikrųjų tai panašaus pobūdžio filmas, prisodrintas tikėjimo tiesų, nepriklausomybės kovų. Elžbieta kaip žinoma išvaldė apie 50 metų, jos valdymo laikais, Anglija buvo taikos ir klestėjimo šviesoje, aukso amžiuje. Elžbieta gynė menus, valstiečius ir buvo tikra Anglijos motina. Gimusi valdyti. Nors pati, kaip pavaizduota filme, niekada savo vaikų neturėjo, buvo neištekėjusi, valdinga, paprasta, bet kartu emocionaliai pažeidžiama. Tokia moteris troško mylėti, jos pareigos jausmas atitolino jos intymius jausmus, ji buvo tarsi izoliuota nuo viso pasaulio, visame filme vaizduojamas ilgas jos susitaikymo kaip Anglijos motinos virsmas.

Nuostabiai puikūs kostiumai, perukai ir visai neblogai pavaizduotos rūmų intrigų klastos, pusseserės galvos nukirsdinimas, galinga Ispanijos grėsmė, jūrų laivynų mūšiai, konkistadorų užkariautojų dvasia. Žmogaus ir įstatymų kova, praradimas ir atradimas. „Elžbieta. Aukso amžius“ nėra paprasta eilinė kostiuminė istorinė drama, ji visgi man paliko neblogą įspūdį, nežinau, gal dėl įtikinamos Blanchett vaidybos, ar dėl režisūrinės meistrystės, bet pajutau įsikūnijusią tikrąją Elžbietos dvasią, jos norą būti laisvai ir nepriklausomai. Manau, tai neblogas filmas vakarui, kai norsi žvilgtelėti į mūsų žmonijos civilizacijos išnašas.



Jūsų maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą