2011 m. gegužės 20 d., penktadienis

Esė: Pelnyta pasaulio pabaiga

Sveiki visi,

Pasaulio pabaiga ne už kalnų. Ji vis slenka kas akimirką ir nė vienas nenutuokiame, kada ji iš tikrųjų įvyks. Žmonėms patinka laukti pasaulio pabaigos, jos visada laukiama įdomiomis datomis – 2012 12 21; 2000 01 01; 1900 01 01 ir t.t. Sako, majų kalendorius baigėsi, tačiau nesibaigiame mes. Na, velniai rautų, niekaip mes nepasibaigiame, o juk esame tik produktas šioje žemėje. Netikite? Na, ir netikėkite, tačiau žvelgiant biologiškai, tai esame kiaušialąstės ir spermatozoido rezultatas, vadinasi, produktas. Žinoma, produktas yra tam, kad jis kam nors tarnautų, o kai baigiasi galiojimo laikas, jį reikia pašalinti, štai kodėl ateina nelaukiama arba net labai laukiama senatvė. O jeigu mūsų planeta, kuo aš net neabejoju, kad ji taip pat yra gyvas, jaučiantis ir mąstantis produktas, taip pat paseno ir turi išeiti anapus. O kas slypi anapus, reikėtų paklausti Skali ir Malderio iš serialo „X – failai“, jie mums deramai viską paaiškintų.

Visai neseniai Estijoje vienas vyrukas miške aptiko vieną toną dešros. Tai irgi produktas! Kokia būrėja iš Azerbaidžano ar Gruzijos pasakytų, jog tai neabejotinas Pasaulio Pabaigos ženklas, galbūt joms linktelėdama pritartų ir vengrų kilmės akla aiškiaregė Vanga. Ar viena tona dešrų Estijos miškuose ar vienas milijonas mirusių žmonių kur nors Tanzanijoje, koks gi čia dabar skirtumas, juk esmė ta pati – tiek gyvuliai dešroje ir tiek audiniai ant mūsų kūnų yra ta pati mėsa, kitaip sakant, produktas.

Kas atsitinka, kai produkto pasidaro perteklius, kaip antai žmonės? Aš nekalbu apie sielą ir kitas amžinąsias tiesas, bandau tiesiog stačiai žvelgti į žmogų racionaliu bejausmiu veidu, kaip tikriausiai žvelgė estas aptikęs toną dešros miške. Žmonija yra kenksmingas produktas, kaip antai pesticidai, kuriuos mes mielai patys dedam į maistą. Mes ėmėme ryti pensininkę Žemę nelyginant kokios bakterijos ėmėme daugintis jos žaizdoje – nafta, kalnakasyba, geležies paieškos, laivyba ir visa virtinė darbų, kur žmogus vis kenkė ir kenkė Žemei ir jos ekosistemai. Ką mes darome, kai ima smirdėti tualetas? Bėgame pirkti „Domestos“ arba užpilam į kakapuodį posovietinės chlorkės. Kad ramiau būtų, kad smarvė dingtų. Kokia dezinfekuojamoji priemonė gali sunaikinti žmonijos produktą t.y. pačius žmones? Pensininkė Žemė neapsikentusi žino, kad žemės drebėjimai, ugnikalnio išsiveržimai gali šiek tiek pagąsdinti žmoniją, tačiau ji įspęsta į kampą, mes ją deginame lygintuvu kaip tikrą bute užkluptą močiutę. Akivaizdu, jog Pasaulio Pabaiga privalo būti. Tik laiko klausimas, kiek mes dar kvosim Žemę, gręšim ją, imsim jos turtus, supirkinėsim miškus, juos kirsim... Vardan geresnio gyvenimo.

Pasaulio Pabaiga yra laukiama. Laukiama bausmė už visas padarytas nuodėmes. Kiti sako, kad ateis Kristus mūsų teisti. Ir teateinie, nes jau graudu žiūrėti, kaip viskas sumautai pakrypo. Žmonijos produktų būklė ir kokybė apgailėtina, dvasinio vystymosi – nulis, ištekliai baigiasi, ekonominės krizės alins ir alins visą civilizaciją. Nebent Kristus iš tikrųjų yra gudročius kaip antai Stalinas ar Hitleris, kurie mėgavosi, kol tauta pati save susinaikina. Taip ir civilizacijos pabaiga bus savidestrukcijos kelias. Negi jūs iš tikrųjų esate tokie naivūs ir tikite, kad Kristus suteiks tokią laimę save išvysti danguje ir jums suteikti pragaro kančių? Nė negalvokite, Kristus kur kas gudresnis, jūs ir toliau smuksit ir toliau degraduosit nė nežinodami ar yra Kristus danguje ar jo ten nėra, o gal pasiėmė amžinas atostogas ir savo biure paliko raštelį – „grįšiu po amžinybės“. Tai plano dalis – temiršta žmogus baisioje agonijoje nežinodamas ir abejodamas, juk tai ir yra didžiausia kančia!

Nežinojimas Pasaulio Pabaigos tikslios datos taip pat yra bausmė. Kvailumas yra bausmė. Nesupratimas yra bausmė. Ir viskas yra bausmė, kas netingi ir tingėti nenori. Protas irgi yra bausmė. Nes protingi gali suvokti tikrojo tragizmo ir produkto žlugimo bausmę. Ir visgi, Meksikoje jau parduodami bilietai prie majų piramidžių, pasitinkant 2012 metų Pasaulio Pabaigos datą. Net už mirimo vietą, žinoma, jei tikėsime pranašyste, reikia makabriškai susimokėti, nors pinigai niekam Pasaulio Pabaigoje nebebus reikalingi, bet biznis gyvuoja, kurį tikriausiai savo produkto genuose iki grabo lentos paveldėjome, kuris mus verčia apsirūpinti net ir Ten, danguje ar pragare. Bet juk tai dalis nežinojimo bausmės, kuri nuo pat mūsų išlipimo nuo medžių, jei tai buvome primatai beždžionės ar Rojaus Adomo ir Ievos pažinimo medžio, seka mus visą vystymosi kelią ir vedą į neišvengiamą Pasaulio Pabaigą.

Šarlatanas ar pranašas? Žmogus ar produktas? Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi, nes žodžiai niekada negali nusakyti tai, kas iš tikrųjų yra, nes esmė ir suvokimas visada lieka kažkur anapus žodžių. Taip ir Pasaulio Pabaigos jausena, ji lieka kažkur toli, kažkur už Žemės, už Visatos, už Estijoje aptiktų dešrų miškuose, ji lieka tik juntama. Tai bus ar nebus ta Pasaulio Pabaiga? Galima kaip nekaltai mergelei skabyti batą ramunėlę ir to savęs klausinėti, galima ir neklausinėti, galima pjaustytis venas ir spėti iš kraujo lašų arba kavos tirščių, galima skaityti delfi.lt kliedesius arba tiesas, kiekvienam pagal nuotaiką ir supratimą, tačiau nenuslėpsi fakto – Pasaulio Pabaiga artėja lik mūsų visų. Ji artėjo tada, kai nuskynėm obuolį nuo Pažinimo medžio ir užsitraukėme bausmę nieko nežinoti. Pasaulio Pabaiga artėja kas sekundę su mumis pačiais, su ta terpe, kurią mes iš nežinojimo susikūrėme nelyginant pasaulinį lagerį ir nebeįsivaizduojame kitos visuomeninės santvarkos, neįsivaizduojame nedirbančio, dvasingo ir savimi bei kitais patenkinančio lietuvio, paprasto žmogaus. Ar tai ne ženklas, kad jau seniai vyksta Pasaulio Pabaiga? Vyksta civilizacijos pabaiga? Vyksta mūsų, mieli produktai, pabaiga? Nykstame mes...?

Vienaip ar kitaip, ši Pasaulio Pabaiga yra pelnyta. Patys pasistatėm namą ant popierinių pamatų, todėl natūralu, kad drebant žemei, mūsų namas griūva su mumis pačiais. Nusiraminkite. Atsisėskite. Atsigerkite pieno, vandens, kavos, konjako, ko tik širdis geidžia. Nebespėliokite, kada ta Pasaulio Pabaiga įvyks. Galiu dabar jus visus nuraminti. Pasaulio Pabaiga jau vyksta, tad sveikinu visus jus sėkmingai sulaukus Pasaulio Pabaigos!

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą