2013 m. gruodžio 26 d., ketvirtadienis

FIlmas: "Kapitonas Filipsas" / "Captain Phillips"




Sveiki, kino gerbėjai,

Šių metų pabaigoje mus pasiekė juosta „Kapitonas Filipsas“ (Captain Phillips) (2013), kurį sukūrė tokių kino hitų kaip „Kruvinasis sekmadienis“ (2002) ir „Bornas. Galutinis tikslas“ (2007) britų režisierius Paul Greengrass. Šįkart garsusis režisierius sukūrė biografinę dramą ir rėmėsi tikrais nutikusiais gan šviežiais įvykiais prie Somalio krantų.

„Kapitonas Filipsas“ iškart patraukia savo įtikinamu pasakojimu, kurį pavadinčiau dvifrončiu – vienas iš Somalio piratų fronto, o kitas iš „Alabomos“ laivo įgulos. Režisieriui teko pasitelkti į pagalbą tikrus somaliečius, kurie filme tikrai sukuria neeilinius ir įtikinamus personažus – liesi, paliegę, kone išbadėję ir mažai ką beprarandantys žmonės veržiasi ir grumiasi už savo gyvybes. Puiki ir nenuobodi, sakyčiau, netgi politiškai aktuali tema buvo talentingai perkelta į kiną. Beveik visas filmas nufilmuotas jūroje ir didžiuliame krovininiame laive. Filme parodomos sudėtingos gelbėjimo ir derybinės situacijos, kurios labai arti tikrovės. Aišku, pats finalas ir sušaudymas iš skirtingų pozicijų užkietėjusių snaiperių buvo toks truputį neįtikinamas, tačiau, turint galvoje, kad režisierius siekė kuo ryškesnio tikrovės atspindžio, belieka neabejoti, jog tai įmanoma...

Pagrindinį herojų kapitoną Filipso vaidmenį sukuria legendinis aktorius Tom Hanks, kuris tikriausiai neišvengs „Oskaro“ nominacijos ir po ilgos pertraukos kine vėl sukūrė savo karjeroje įspūdingą ir sudėtingą vaidmenį. Ypatingai šoko būsenos vaidmuo finale tiesiog šokiruoja Tomo Hanks‘o įtaigumas ir tikroviškumas. Žinoma, bravo ir tiems aktoriams, kurie sukūrė somalių piratus, jie taip pat atlaikė filmo rėmus.

Juosta pripažinta kino kritikų, o žiūrovai ją jau krikštija viena geriausia šių metų kino draminių juostų. Nepasakyčiau, kad mane filmas šokiravo ar kaip nors ypatingai paveikė, bet nepaisant visko, filmas pasirodė stiprus, dramatiškas, įtikinamas, įtemptas, dėl to jį buvo įdomu žiūrėti. Savaime aišku, tokiame filme meninių sprendimų, poetikos neįterpsi, todėl, kuris nori šito iš filmo, gali ir nesulaukti. Filmas šiek tiek priminė povandeninio laivo kelionės filmą „K-19“, jeigu tokį menate su gerais prisiminimais, manau, kad šis filmas taip pat turėtų labai patikti.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 83/100
IMDb: 7.9


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą