2014 m. vasario 3 d., pirmadienis

Filmas: "Už kalvų" / "Dupa dealuri" / "Beyond the Hills"




Sveiki,

Šiandien noriu pasidalyti atradimu – tai naujausias rumunų režisieriaus Cristian Mungiu darbas „Už kalvų“ (rumn. Dupa dealuri) (2012). Na, šis režisierius puikiai lietuviams žinomas kaip puikaus ir netikėto 2007 metais įvykusio hito „4 mėnesiai, 3 savaitės, 2 dienos“ kūrėjas, kuris buvo rodomas net didžiuosiuose Lietuvos kino teatruose ir labai patiko ne tik man, bet ir kino gurmanams. Naujausias šio režisieriaus darbas taip pat neliko nepastebėtas, jį kuo puikiausiai įvertino tarptautiniame Kanų kino festivalyje, ten šis filmas gavo geriausio scenarijaus ir geriausių dviejų pagrindinių aktorių titulą.

Filmas išties jei neįspūdingas, tai labai geras. Tai stulbinamas pasakojimas apie stačiatikių izoliuotą bendruomenę, kurioje atsiduria dvi draugės, išėjusios iš vaikų namų. Atsidūrusios šioje bendruomenėje, jos pažįsta „rūstųjį dievą“, o tiksliau tai, kaip jį pateikia religiniai fanatikai. Pasaulietė mergina, kuri atvyko pasiimti savo geriausios jaunystės draugės, staiga suvokia, kad ji jai nebepriklauso, ji jau pasirinko Dievui, „už jo ištekėjo“, tapdama religingos bendruomenės dalimi, todėl jai tenka atsikovoti draugę, konkuruojant dėl meilės su pačiu Dievu. Tai itin jautrus, konfliktiškas filmas, distiliuojantis begalę subtilių temų susijusių su žmogiškumu ir dieviškumu, su pasaulietiškumu ir atsidavimu savo regulai – tiesos ir teisingumo paieškos tampa ypač skaudžios, kadangi jos neturi ryškių ribų, iki blogio ir gėrio tik labai mažas žingsnis. Puikiai ištransliuota energetika, pasaulėžiūra, šaltis ir tikinti Rumunija, personažų slopinamos aistros, įtikinami dialogai ir siužeto vingiai, galų galiausiai puikus aktorių darbas – tai nepaprastai leido mėgautis ilgu, labai ilgu filmu.

Einant filmui link pabaigos, pasijuto šioks toks užtęsimas, norėjosi kažkokių judresnių posūkių siužeto vingiuose, bet bendras vaizdas buvo labai stiprus, tiesiog gyvenau su tomis vienuolėmis, mačiau, kaip jos žiūri į pasaulį ir kaip į pasaulį žiūri besiblaškančioji Alina. Tai nevienpusis, dideles problemas iškeliantis filmas, kuris kelia ne tik religines ir pasaulietines sąsajų problemas, bet apskritai egzistencinius klausimus, kurie ilgam pasilieka po seanso. Džiaugiuosi, kad filmą galėjome išvysti ne tik „Scanoramos“ festivalio programoje, bet per LRT televiziją rubrikoje „Elito kinas“. Šiuo metu filmą „piratiškai“ galima pasižiūrėti beveik kiekviename online filmų svetainėje – nepraleiskite progos pažiūrėti pustrečios valandos trunkantį epą, kuris nors kiek mąstantį žmogų turėtų nepalikti abejingo. Man ši juosta tapo viena stipriausių kol kas regėtų šiais metais.

Mano įvertinimas: 9.5/10
Kritikų vidurkis: 79/100
IMDb: 7.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą