2014 m. birželio 16 d., pirmadienis

Albumas: Lana del Rey "Ultraviolence" [Deluxe version]





Sveiki, muzikos mėgėjai,

Birželio 13 dieną oficialiai sulaukėme Lanos del Rey trečiojo muzikos albumo „Ultraviolence“. Po tikrai sėkmingo albumo Born to Die (2012) Lana del Rey vėl grįžta su naujomis, kiek kitokiomis dainomis. Tiesą sakant, niekada jos nemėgau, man jos muzika ir dainos buvo, kaip čia pasakius, pernelyg flegmatiškos, - na, suprantate, tokios, kurias klausosi prisirūkę kanapių ar dar kokio nors velnio, žmonės, bet... Pradėjau ir aš klausytis. Ne visų dainų, bet keletą, kurios sudomino ir pats nekantriai ėmiau laukti jos šio naujojo albumo, kad galėčiau žvilgtelėti, kur ir kaip Lana del Rey pakryps pasiekusi populiarumų viršūnę.

Nebesiryžtu vertinti Born to die, tat nutariau trumpai pasidairyti po šį albumą Ultraviolence, kurio pavadinimas lietuviškai skambėtų Itin-Žiauru, kuris, sakytum, tiktų labiau roko albumui, bet Landa del Rey laikosi savo aksominio ir švelnaus keistumo. Žvilgtelėkime į jos albumą:

1. Cruel World



Pirmoji daina vadinasi „Žiaurus pasaulis“ – pati ilgiausia albumo daina, kurioje jau pasireiškia naujosios Lanos del Rey dainavimo subtilybės. Švelnus, kone tyčia infantilus, lolitiškas balsas tarsi ir gundo, bet kartu iššaukia vaidilutės, sirenos dainavimo manierą, kurios lyg ir nebūta ankstesnėse jos dainose – ši maniera šio albumo arkliukas. Daina nėra mano mėgstamiausia albumo daina, tačiau ji turi savotiškos charizmos priedainyje, 8 dešimtmečio niuansų.

Įvertinimas: 8/10

2. Ultraviolence


Antroji albumo daina vadinasi lygiai taip pat kaip ir pats albumas. Sodri, melancholiška daina, kuri, regis, pretenduoja būti pagrindiniu šio albumo hitu, tačiau, bent jau man, ji taip pat nėra pati geriausia ir kabinanti už širdies. Sakyčiau, kaip hitas ji albume yra pernelyg vidutiniška, bet kuo daugiau jos klausausi, tuo labiau ši daina patinka. Tai trečiasis albumo singlas, kuriam, regis, greitai bus sukurtas vaizdo klipas. Ak, kad pats nesuflegmėčiau...

Įvertinimas: 7/10

3. Shades of Cool



Viena mano mėgstamiausių albumo dainų. Rami ir netgi šiek tiek meditacinio pobūdžio. Sireniškas dainavimas, jos sodrumas ir sąskambiai įsiliejantys į muzikos instrumentų skambesį tiesiog užbūrė vos tik paklausius keletą kartų. Tekstas dvelkia „gėlių vaikų“ idėjomis ir, pripažinsiu, šiek tiek veža. P. S. Pridedu ką tik pasirodžiusį vaizdo klipą.

Įvertinimas: 10/10

4. Brooklyn Baby


Dar viena stipriausių albumo dainų – lėta, sireniška daina apie prisitaikymą ir skirtumus, apie meilę ir artumą. Puikūs sąskambiai, atlikimas, gal kiek slegianti, bet, velniai rautų, tai viena geriausių albumo dainų, kurios klausyčiausi, tarkim, rūkydamas balkone, bet, deja, nerūkau. Ilgesinga, įdomi ir šiaip jau spėjusi rasti vietą mano playlist‘e. Pabaigoje jaučiamas vyriškas prisijungęs bosas tiesiog pagardina dainą žiupsneliu kažko ypatingo. Na, ir, žinoma, muzika – gitara, žemos, ateiviškos muzikos sinchronas – i like it!

Įvertinimas: 10/10

5. West Coast


Pirmasis vaizdo klipas ir pirmasis naujojo albumo singlas. Iš pradžių nemėgau šios dainos, net nesistengiau jos klausytis, bet tenka pripažinti, kad „kabina“ dainos dramatizmas. Tai dar viena daina, kuri kvepia Lanos del Rey kelionių prieskoniais. Apskritai šiame albume, anot autorės, yra daug dainų, kurios atspindi jos kelionių maršrutus. „Vakarų pakrantė“ – Kalifornijos pilkieji atspalviai, melancholija. Gražu.

Įvertinimas: 10/10

6. Sad Girl



„Liūdna mergina“ iškart įsimenama dėl vesterno muzikos tonacijos, kuri primena aštunto dešimtmečio dvasią, senąsias Cher dainas, kai ši persirengusi indėne jodinėdavo po lygumas ant arklio. Dar viena „depresijos“ daina, kuri patiks venas besipjaustantiems emo ir paaugliams, tačiau visai neblogai sulįs ir paprastam klausytojui.

Įvertinimas: 7.5/10

7. Pretty When You Cry



Verksminga ir skaudi daina, pilna nevilties, sielvarto ir nelaimingos meilės – žodžiu, šioje dainoje rasite visus įmanomus komponentus, kurie nusako, kas yra tokia Lana del Rey. Graži daina, viena iš tų albumo dainų, kurias dedu prie man labiausiai patikusių.

Įvertinimas: 9/10

8. Money Power Glory



Lana del Rey kryptingai laikosi savo stiliaus ir nė su viena daina nenuvažiuoja į kitą muzikos stilių. Ką galiu pasakyti apie šią dainą? Graži ir tiek, klausyčiausi atitinkamoje nuotaikoje, išgėręs daug alaus arba negėręs nieko. Tiesiog su šita daina pajutau, jog albumas tampa pernelyg vientisas, ar norėtųsi kokios nors staigmenos ir netikėtos dainos, kuri, jei neiškristų iš konteksto, tai bent nustebintų?

Įvertinimas: 9/10

9. Fucked My Way Up to the Top



Mano ausys prisipildė Laniškos euforijos ir viskas pradeda skambėti vienodai, gal dėl to šį momentą daina man pernelyg monotoniška, paprasta, nors tekstas ir turi ką pasakyti... 

Įvertinimas: 7/10

10. Old Money



Po itin narkotiškos ir transo būsenos ankstesnės dainos ateina ausims šioks toks palengvėjimas ir šiokia tokia atgaiva. Daina kur kas subtilesnė, nors irgi liūdna – ar kada Lana del Rey šoka ant stalo su smagia daina? Niekada. Sentimentali, jausminga, biografinė daina, kuri man visai patinka.

Įvertinimas: 8.5/10

11. The Other Woman



Paskutinioji „paprastojo“ albumo daina, kuri turi šiek tiek, bet tik šiek tiek Edith Piaf žavaus krenkštimo, retro stiliaus sąskambio, kuris labai tinka Lanai del Rey. Iš tikrųjų, išgirdęs pirmą taktą, prisiminiau, jog Lana jau yra dainavusi dainą „Blue Velvet“, kuri turi daug panašumų su šia daina. Velniai rautų, kuo toliau, tuo žiūriu, kad rašau kaskart vis aukštesnius įvertinimus, negu iš tikrųjų tikėjausi...

Įvertinimas: 9.5/10

Tolimesnės aptariamos dainos įėjo į „Deluxe“ albumo versiją, su papildomomis dainomis:

12. Black Beauty


Na, ši daina, pasirodė beveik prieš metus, kaip atskiras kūrinys, tačiau jis įėjo į šio albumo Deluxe versiją. Šios dainos versija šiek tiek pakeista, koreguota ir labiau pritaikyta prie itin kryptingos albumo energetikos ir stiliaus. Šiaip šią versiją girdžiu šiuo metu pirmą kartą, lyg ir, sakyčiau, visai nieko, bet... kažko nekabina.

Įvertinimas: 6/10

13 Guns and Roses



Keistoka daina, gal šiek tiek kitokia daina. Tai tikrai ne pati geriausia albumo daina, bet tikiu, kad suras savų gerbėjų. Nužemintas balsas, dingęs sirenos diapazonas, bet antroje dainos pusėje išlaikytas chorinis sąskambis, kuris dažnai girdimas albumo dainose. Man tiesiog ši daina, bent jau teksto atžvilgiu, tuštoka. 

Įvertinimas: 5/10

14. Florida Kilos



Tai tikriausiai unikaliausia ir labiausiai patinkanti Deluxe daina – kitokia muzika, senosios Lanos del Rey ir naujojo įvaizdžio mišinys, kuris ir keistas, ir kartu įdomus. Netikėtas Lanos žaismingumas, kurio trūko bendroje albumo energetikoje.

Įvertinimas: 8/10

Štai ir visos aptartos dainos. Išties, net nesitikėjau, kad prirašysiu tiek aukštų balų. Net gėda, kad šitaip aukštai įvertinau albumą, bet šunys matė – jis juk ir nėra prastas, netgi, sakyčiau, labai geras. Susumavus visų dainų balus, išėjo 8,8 balo. Tai yra tarp gero ir labai gero albumo rodiklis. 

Pati Lana del Rey nuolat vengdavo kalbėti apie šio albumo pasirodymą, nes visas dainas daugiau ar mažiau kūrė pati, o ji sunkiai, kaip prasitarė, kontroliuoja kūrybinio įkvėpimo momentus. Ji nepastovi, todėl sunkiai gimė kai kurios dainos, bet galima pasidžiaugti, kad albumas vientisas, kryptingas, atskleidžiantis Lanos naujas spalvas, bet vis dar išlieka mega-turbo-ultra depresinių spalvų. Gražios dainos, kai kada, klausantis nuosekliai, juntamas monotoniškumas, tačiau jis netrukdo bendram albumo kontekstui.

Tai va.

Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: