2014 m. birželio 18 d., trečiadienis

Filmas: "Juodas laukas" / "Mavro Livadi" / "Black Field"




Sveiki,

Visai neseniai teko progos pamatyti gan retai pas mus atkeliaujantį graikų kiną. Filmas „Juodas laukas“ (graik. Mavro Livadi) (2009) yra apdovanotas daugybe prestižinių kino apdovanojimų, todėl leidau sau žvilgtelėti – už ką? 

Filmas pasakoja apie Osmanų imperijos viešpatavimo laikus Graikijoje – septynioliktas amžius, atokiame moterų vienuolyne atsiranda sunkiai sužeistas dezertyras, kurį vienuolės surakina grandinėmis ir pamažu slaugo. Greitai paaiškės, kad viena iš vienuolių yra kadaise nuo rekrūto pabėgęs vaikinas, kuris kruopščiai slepia savo tapatybę, kovoja su sielos demonais ir paslapčia žaloja kūną, nekęsdamas savo prigimties... Jis įsimylės kalinį, bet ar kalinys atsakys tuo pačiu?

Siužetas gana, sakyčiau, įdomus, turintis didelės intrigos, tačiau žiūrint filmą, ji prislopinta melancholišku, gal net kiek flegmatišku įvykių dinamika. Filmas išties „kitoks“ visomis prasmėmis – siužetas, vaidyba, istorija, aplinka ir, žinoma, išskirtinė režisūra. Filmas nepaprastai estetiškai gražus, kiekvienas kadras taip nufilmuotas ir taip išryškintas, kad kiekviena akimirka, žiūrint šį filmą, tampa nepaprastai sakrali, režisieriui pavyko sudvasinti scenas ir kadrus. Tai akies pasigėrėjimo vertas filmas, tačiau tuo pačiu hiperbolizuotas momentalumas lyg ir pristabdo draminį vyksmą ir pasijunti izoliuotame filme, kurį žiūri kaip meditacinio pobūdžio filmą ir kartu kaip dramą, sakyčiau, filmas tampa artimas Azijos kino tradicijai.


 Kadras iš filmo "Juodas laukas".
Filmas padarė įspūdį ir kartu paliko dviprasmiškus jausmus. Taip, labai patiko techninė filmo pusė, vaidyba, nepaprasta istorija, bet kartu liko kažkas nesuvokta, nepajausta, nepagauta ir net, sakyčiau, vietomis šiek tiek nuobodžiai „užvilkinta“. Tarsi filme grumtųsi įdomumas ir nuobodybė, kuri užmaskuota nepaprastais estetiniais niuansais. Taip pat filmo finalas liko didelė mįslė. Šiaip mėgstu neužbaigtus filmus, staiga nutrūkstančius, atimančius kvapą, tačiau šio filmo pabaiga tiesiog man liko neperkandama – ar visa tai buvo sapnas, svajonė, iliuzija, kas iš tikrųjų įvyko tikrai, o kas liko personažų pasąmonėje? Neaišku. Bet kokiu atveju tai provokuojantis kitoks kinas, kurį verta žiūrėti.

P. S. Filmą galite rasti titruotą lietuviškai www.torrent.lt

Mano įvertinimas: 7.5/10
IMDb: 6.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą