2015 m. liepos 7 d., antradienis

Albumas: Violeta Riaubiškytė (Tarasovienė) "Su meile"




Sveiki, skaitytojai,

Šįkart visai pasirinkau ne tipinį albumą. Niekada nesu aptaręs viso nuodugniai lietuviško albumo, nes retai kada klausausi lietuvių atlikėjų nuodugniai, dažniau – pavienes dainas. Štai slampinėdamas prekybos centro skyriais, į krepšį įsimečiau prie išpardavimo skyriaus gulėjusią Violetos Riaubiškytės (dabar tikriausiai reiktų sakyti Tarasovienė) antrąjį muzikos albumą „Su meile“. Sakau, o kodėl gi ne? Nors daugelis mėgsta „varyti“ ant lietuviškos muzikos atlikėjų, jų kūrybos ir dainų, bet nereikia pamiršti, kad prieš dešimt-penkiolika metų lietuviška pop muzika sutraukdavo minias žmonių, tik jau kokie penkeri ir daugiau metų jaučiamas didelis susidomėjusių nuosmukis – emigracija, besikeičianti karta, kuri klausosi daugiau užsienietiškos muzikos, na, ir žinoma, žymiai išaugęs nelegalus albumų platinimas internete, YouTube kanalo populiarumas. Šiandien retas, kuris leidžia savo CD, rengiasi į koncertinius turus po Lietuvą. Na, iš žymesnių – SEL‘as, Džordana Butkutė, Jazzu, Jurga Šeduikytė ir kt.




Violeta jau seniai visus atraukė dėmesiu savo išskirtiniu balso tembru – man jis vienas gražiausių lietuviškos muzikos padangėje. Paskutiniu metu visai nebeleidžianti albumų, tik pasirodanti įvairiuose TV projektuose ar koncertuose labiau kaip kviestinė viešnia kartu su vyru Viliu Tarasovu. Šiek tiek gaila ir apmaudu, kad motinystė ir santuoka pritemdė muzikinę karjerą, o juk ji dar galėjo nustebinti klausytojus ne kartą. Per savo daugiau nei 15 metų karjeros ji išleido tik tris albumus... Šiandien noriu pakomentuoti įsigytą antrąjį jos labumą, kuris pasirodė 2006 m.



Tradiciškai chronologine albumo seka aptarsiu savo įspūdžius.

1. Pas tave einu


Tikriausiai viena populiariausių Violetos Riaubiškytės atliekamų dainų. Nieko ir neprikibsi – hitų hitas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Daugelis tikriausiai žino, kad šią dainą atlieka Lara Fabian „I Will love again“. Iš tikrųjų tai joks plagijuotas kūrinys, kadangi dainos autorius sutiko, kad Violeta atliktų šią dainą ir davė leidimą įtraukti ją į albumą. Ir ji tapo viena geriausių albumo dainų, viena skambiausių, bet kartu ir apmaudu, kad nieko panašaus nesukuria lietuviški dainų autoriai.

Galite paklausti originalo:


2. Vėl kvepia žiedai


Taip pat labai melodinga ir nuotaikinga daina. Pamenu, laikus, kada ją radijai transliuodavo nenustodami. Šviesi, energinga ne tik daina, bet ir Violetos atlikimas. Kas sakė, kad lietuviška estrada mirė? Ne, ji išaugo į visai padorų pop‘są, tik reikia visoje toje mišrainėje atsirinkti, o „Vėl kvepia žiedai“ daina – puikus hitas, nes melodija įsimena iškart, ji patraukli klausytojams, o paskutiniu metu tekstas su melodija dainininkams sunkokai suderinamas dalykas.

3. Sugrįžk


Daina „Sugrįžk“ kiek mažiau žinoma nei dvi pirmosios dainos ir tai yra normalu, kadangi visos dainos gi negali būti hitais. Melodinga ir paprasta daina apie meilę – juk ir albumas pavadintas „Su meile“, tai šios temos dainos ir nusako bendrą albumo kontekstą. Muzika – tipinė to meto lietuviškos pop muzikos kontekste skamba „tame stiliuje“, nors ji ir ne lietuviško kūrinio, bet tikriausiai didžiausia šios dainos pliusas yra gaivus Violetos balso tembras. Man iš esmės patinka, bet tai nėra geriausia albumo daina.

4. Tiktai tu


Pirmoji rami ir gili baladė – be tokių dainų tikriausiai neįsivaizduojamas Violetos repertuaras ir albumas... Graži, melodinga muzika ir žodžiai. Tik ar man atrodo, jog dainos kompozitorius taip pat nėra lietuvis, o originalo kalba daina vadinasi „My baby You“ ir ją atlieka buvęs Jennifer Lopez vyras Marc Anthony. Ar daug ne lietuviškų kūrinių albume? Nors ir gražios dainos, tačiau truputį dėl to apmaudu, tačiau vis tiek gražu klausytis lietuviškos Violetos versijos.

Originalo versija:


5. Kai myliu tave


Žodžiai – Povilaičio, bet dainos kompozitorius nelietuvis, bet ne apie tai. Graži daina apie meilę – tai nėra ta daina, kuri tapo hitu „ant Lietuvos“, tačiau kažkuo juk reikia albumą užpildyti, kad jis nebūtų tuščias. Man asmeniškai tai viena nuobodesnių albumo dainų, tačiau nesakau, kad ji prasta.

6. Lėkė Sakalėlis


Tikriausiai sunku įsivaizduoti Violetos repertuarą be „Ramunės baltosios“ ir liaudies dainų repertuaro. Ypač jų daug būta pirmajame albume – šiame albume taip pat švysteli viena daina. Kiek supratau, pati  atlikėja gana atsargiai žiūri į perdainuotas liaudies dainas, kadangi jai labiau patinka sudėtingos kompozicijos dainos. Ir visai suprantama, juk toks balsas, bet juk reikia, kad albumą pirktų, ir reikia patikti klausytojams – nors kažkiek. Man asmeniškai niekada nepatiko daina „Lėkė sakalėlis‘ liaudyje – pernelyg monotoniška ir migdanti, Violeta ją prikėlė geresniam lygmeniui, tačiau tai nėra jos geriausia perdainuota liaudies daina...

7. Aš tavo


Ką gi... Be jokios abejonės, tai viena gražiausių meilės lietuviškų baladžių. Pasirodo gražų hitą gali sukurti lietuviai. Bavarijos vaikinai sukūrė ir dainos melodiją, ir žodžius. Ir šioji daina tapo Violetos ir jos dabartinio vyro Viliaus meilės daina. Daina tapusi jų vizitine kortele ir viena labiausiai klausomiausių albumo dainų. Man ji irgi patinka.

8. How Much Love?...


Jei atvirai – tai viena prasčiausių albumo dainų, kažkaip nederanti bendrame kontekste muzikos prasme, nors tematika ir išlaikyta. Tačiau nemėgstu tokio „kapoto“ ritmo dainų, kur dar priedainyje įpinta anglų kalba. Šį kūrinį mielai prasukčiau. Next.

9. Aš dar tave myliu


Dar viena lietuviškai perdainuota daina, kurią atlieka Van Halen pavadinimu „Can‘t stop loving you“. Graži, melodinga daina, įsimintina, jos norisi klausytis ir, manau, kad ji ne man vienam tiko ir patiko. Melodinga ir, sakyčiau, Violetos balsui tinkanti daina.

10. Lėlė



Originalo kalba daina vadinasi „Marionette“ Lietuvos publikai jau tikriausiai žinoma kaip Violetos daina, tačiau taip nebūtų teisinga teigti, kadangi šioji daina ne lietuviškos „kilmės“ ir tai jaučiama netgi iš muzikos. Kiek pamenu, šioji daina buvo viena populiaresnių – teko matyti ją atliekant ir per koncertus, ir girdėti per radijo stotis. Man asmeniškai tai nėra pati geriausia albumo daina, bet kad viena linksmiausių – tikrai taip, nors tekstas ir ne visai linksmas.

11. Paleisk.


Sakyčiau, tokia feministė daina apie stiprią ir apsisprendusią santykiuose moterį. Manau, ji labai įkvepianti moterims, kurios skiriasi ir žiūri gyvenime į priekį. Man asmeniškai ši daina patinka, toks spalvingas ir agresyvokas ritmas labai tiko Violetos vokalui. Tokią dainą mielai klausyčiausi, nors ir nesu moteris – kelia kažkokias keistas asociacijas, tik nežinau, iš kur jos? Elektrinei gitarai? Gyvenimo patirčiai? Bet kokiu atveju sveikintina, kad daina lietuviškos kilmės ir labai vykusi.

12 Tavo glėbyje


Labai poetiškas tekstas. Paskutinė albumo daina man taip pat man labai patinka. Apskritai dvi paskutinės dainos buvo beveik negirdėtos, todėl malonus atradimas. Graži muzika, žodžiai, nors priedainis gal kiek naivokas „tavo glėbyje jausmai pražysta...“ tokios poezijos neskaityčiau, tačiau šiai dainai labai tinka, nes ko gi reikia populiariai dainai? Ogi paprasto teksto ir įsimintinos melodijos. Bet kokiu atveju šioji daina man labai patinka.

Apibendrinimas: Šįkart nerašiau dainoms balų, kaip paprastai rašau, net nežinau kodėl, gal sunku įvertinti, kadangi daugelis kūrinių nelietuviški. Būtent perdainuoti lietuviškai kūriniai šiame Violetos albume tampa ir minusu, ir pliusu. Matome ir lietuviškų kūrinių, kurie gali rungtis su užsienietiškais kompozitoriais – man jie patiko, patiko ir kai kurios perdainuotos dainos. Na, tikriausiai nieko nereikia sakyti apie Violetos balso galimybės ir grožį – jam absoliučiai neturiu jokių priekaištų. Nustebino, kad tiek daug dainų repertuare yra perdainuotos kitų kūrinių, todėl iš albumo „Su meile“ pasigedau nebent pačios Violetos Riaubiškytės Tarasovienės asmeniškumo, individualumo, albumo idėjos, nes truputį atrodo, kad albumas yra dainų rinktinė, išskyrus tas dainas, prie kurių prisidėjo Deividas Zvonkus.

Bet kokiu atveju nesigailiu įsigijęs albumą už gerą kainą, nes didžiausias šio albumo įvertinimas yra pati Violeta. Norėtųsi tikėti, kad aprimusi Violetos karjera dar nustebins klausytojus naujais kūriniais, tačiau... norėtųsi, kad tai būtu asmeniškesnis albumas ir be... Vilio Tarasovo, nors jo įtakos tikriausiai neįmanoma išvengti. Visgi nesinorėtų duetinio albumo, nes pati Violeta dar, manau, tikrai turi ką parodyti ir įrodyti.




Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai:

  1. Jei ne paslaptis, kuriame prekybos centre radote CD išpardavimą?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne paslaptis. Tai buvo prekybos centras "Norfa", Klaipėdoje, dar kitaip vadinama "Liepa". Kompaktai buvo supakuoti po tris ir smarkiai nupiginti. Tik grįžęs namo supratau, kodėl - pasirodo, jis visgi su broku, kai įdedi jį į cd grotuvą, rašo ne Violetos dainų pavadinimus, o grupės Sekmadienis, nors groja kokybiškai Violetos dainas - tai techninis studijinis brokas. Na, tai maža problema, bet tas, kuris nori tobulo CD ateičiai ir yra kolekcionierius, manau, šiek tiek apmaudu. :) Mačiau už gana labai sumažintą kainą pirkti ir www.pigu.lt , tik nežinau dėl broko.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, kiek teko pirkti pigu.lt, ten be broko :) Bet čia tikrai ne esminė problema, svarbiausia, kad normaliai groja dainas.

    AtsakytiPanaikinti