2015 m. liepos 26 d., sekmadienis

Filmas: "Paliekant Las Vegasą" / "Leaving Las Vegas"




Sveiki, skaitytojai, 

Apie filmą „Paliekant Las Vegasą“ (angl. Leaving Las Vegas) (1995), tiesą sakant, nebuvau nieko girdėjęs. Nieko nuostabaus, nes ne itin žaviuosi aktoriumi Nicolas Cage, o paskutiniu metu jis išvis paniręs į prastokus vaidmenis, tai tikriausiai ir buvo tai, kas lėmė šio filmo būvimą užkambariuose. Tiesą sakant, geriausiu Nicolas Cage vaidmeniu iki šiol laikiau jo debiutą, kuris su Cher atliko puikius vaidmenis komedijoje „Pakvaišę“ (1987). O štai filmas „Paliekant Las Vegasą“ tapo lyg griaustinis iš giedro dangaus.

Pasakysiu taip: jeigu esate kino gurmanas ir dar nematėte šio filmo – nedelskite, nes užkris, pasimirš ir pražiopsosite progą pasimėgauti puikiu ir geru kinu. Žinoma, šis N. Cage vaidmuo kine tapo garsiausiu ir geriausiu jo vaidmeniu karjeroje – Oskaras, Auksinis gaublys ir kt. apdovanojimai pelnyti ne veltui, bet tikriausiai aktorius turėtų dėkoti režisieriui Mike Figgis, kuris sukūrė nepaprastai gerą filmą su galimybe pasireikšti aktoriams visapusiškai. Filmas apie alkoholiką, praradusį žmoną, gerą darbą ir atvykusį mirtinai nusigerti į Las Vegasą nė iš tolo neprimena komedijos „Pagirios Las Vegase“ – priešingai, filmas pilnas skausmo ir gėlos. Jis blaškosi girtas Las Vegaso gatvėmis, kol sutinka jauną užverbuotą prostitutę. Dviejų vienišų ir viską praradusių žmonių gyvenimai susijungia ir tarp jų atsiranda ryšys, galgi net tikra neįmanoma meilė... Siužetas puikus, vaidyba nuostabi, o įtaigumas vertas dėmesio, nors filmas savo rezoliucija ir madomis senstelėjęs, bet tas, kas gyvenime nors kiek susidūrė su alkoholiu ir žino jo destrukcinį poveikį, tą filmas abejingą nepaliks. Kartais tiesiog net graudu būdavo žiūrėti į tuos personažus, ypač į vyrą, kuris jau nieko nebenori ir laiko save mėšlo krūva. Drebėjimas, alkoholio žudymas, amžinos pagirios... Tai jau net filmas nebe apie priklausomybę, o apie tvirtą apsisprendimą gerti iki mirties, dar gailiau pasidarė Seros, kuri iš visų jėgų kabinasi į vyrą, nors šis jai nieko negali pažadėti...

Puiki ir graudi istorija. Tiesa, vos nepamiršau, nors čia giriu N. Cage, bet turiu nuostabių aplodismentų ir žaviajai „CSI kriminalistės“ aktorei Elisabeth Shue, kuri sukūrė ne ką mažiau stulbinamą vaidmenį. Šis aktorių duetas man labai patiko. O jau koks puikus filmo garso takelis – romantinės vienatvės dainos tiesiog iškasa duobę žiūrovams. Labai rekomenduoju nemačiusiems. Stipru. Emocinga. Graudu.

P. S. Lietuviškus filmo subtitrus galite parsisiųsti iš ČIA. Filmą, atitinkantį subtitrų formatą, galite siųstis iš ČIA.

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 82/100
IMDb: 7.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą