2018 m. gegužės 13 d., sekmadienis

Eurovizija 2018: balsavimo lentelė, rezultatai, įspūdžiai ir komentarai


Sveiki,

Gal kitais metais pasiseks... O gal ir ne. Kol verda aistros ir komentarai apie Lisabonoje įvykusią šiųmetę „Euroviziją“, nutariau tradiciškai ir pats brūkštelti keletą komentarų.

Kaip ir kasmet – alus, užkandžiai, skani pjaustyta dešra, svogūnėlis ir „Eurovizija“. Taip, kaip ir daugelis lietuvių žiūri šį konkursą, iš kurių daugelis yra keikęs, nusivylęs ir sakęs, kad daugiau tai jau tikrai tos nesąmonės nežiūrėsiąs, bet... Kaip kitaip. Praeina apmaudas ir vėl.

Gausybė komentarų ir užsienio palaikymas Ievos Zasimauskaitės pasirodymui išties stebino ir jau tikėjomės, kad pateksime į auksinį trejetuką. Tą lyg ir garantavo net Lietuvoje gyvenanti kažkokia aiškiaregė, bet taip, žinoma, nenutiko ir belieka tik Užkuraitiškai pridurti: tai gal kitais metais pasiseks... Nors apie nesėkmę ir nereikia kalbėti, nes mes pasirodėme puikiai, esame dvylikti, prieš kokius dešimt metų vien apie tokias pozicijas tik pasvajodavome, niekaip neperkopdami į finalą.

Mūsų Ievutė viską padarė gerai ir man netgi sudainuota, regis, geriau nei pusfinalyje, bet kiek apmaudu, kad nepasisekė su pasirodymo vieta. Niekada nėra gerai dainuoti renginio pirmojoje pusėje, o ypač tarp lyrinių dainų – Ispanija, Austrija. Aišku, kad ir mūsų daina sumenksta, pasidaro monotoniška. Labai  nedėkinga, kad šitaip išėjo, nes praktiškai tai nulėmė, jog nepatekome į dešimtuką, nes ašarų ir nuoširdžių pasirodymų tikrai netrūko – Airija, Vokietija, Prancūzija... Ir tik Slovėnijos pradžioje įmestas pasirodymas iš esmės išsiryškino ir jis tikrai įsiminė labiau, nei visa eilė lyrinių greta einančių dainų. Nepaisant visko, Ieva šaunuolė.

Kalbant apie konkurso nugalėtoją Nettą iš Izraelio, man daina nepatiko – pikta, feministinio skonio dainuška, kurią mėgsta masės. Žavesio kūrinyje labai mažai, bet, matyt, dabar Europai to ir reikia, o mes... Gal kitais metais pasiseks?

Didžiosios Britanijos atstovei atimtas mikrofonas tik dar labiau pasitarnavo jai ir dainą ji tikrai sudainavo efektingai, tačiau incidentas aukštos vietos laimėti nepadėjo, nes kontingentas potilizuotas ir tikriausiai daug kas nebalsavo vien dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos. Geriausiai pavyko Vokietijai – ji užėmė aukštą vietą, Prancūzai su įspūdingu judesiuku į priekį tiesiančiais delniukais liko Ievutės užnugaryje. Ispanija ir vėl liko gale, nuoširdumas ne ta korta šiemet, bet sėkmingų kortų šioji šalis ir neturi, ką besiųstų, nusivylimas, bet visgi patys ispanai labai mėgsta Euroviziją.







Švedija – aukščiausios muzikos kalvė ir čia jos niekas neaplenks niekada. Ji kuria išties pačią populiariausią muziką, kuri tinka klausytojams ir už Atlanto. Šiųmečių pasirodymas ir daina išties geri. Labai patiko Austrijos daina – ji liko prizinėje trečioje vietoje, tačiau turiu priekaištų atlikėjui, nes pasižiūrėjus interviu, atrodo, nemalonus tipas (nieko čia rasistiško!). Per visą konkursą tikriausiai išskirčiau dar ir Kirpo atstovę, kuri pritrenkiančiai kaip sirena sušoko visą savo ugningą dainą. Buvo į ką žiūrėti, buvo ir ko paklausyti, manau, būčiau laimingas, jeigu ji būtų laimėjusi šį konkursą.

Štai atlikėjas iš Ukrainos turėjo sukelti euforiją – raudonas karstas, degantys laiptai, vampyras atlikėjas, bet „neveža“ nei daina, nei pasirodymas. Sukasi žiūrint į jį tik viena mintis: kiek paklojo pinigų šiam pasirodymui. Efektingoji estės suknelė-uraganas irgi nekabino. Jau man seniai aišku, kad nemėgstu klausytis operinių kūrinių ir jokie balsai ar technika čia nepadės, tiesiog norėjau, kad ji kuo greičiau nutiltų, štai į finalą nepatekusi latvė buvo beveik tobula, gaila, kad Europa neįvertino.

Bulgarijos SIA primenantis baltas perukas atrodė man nesuprantamas ir kaip šioji kompanija su nuobodžiu kūriniu pateko – neįsivaizduoju. Net paniūniuoti neįmanoma... Neįtikino ir nuobodus Suomijos pasirodymas apie monstrus, nors mergina šitiek stengėsi, bet efektai nuobodūs, toks pasirodymas gal prieš penkiolika metų būtų tikrai „suėjęs“, bet šiemet tiesiog norėjosi, kad ji ir liktų tik pusfinalyje. O mes... Gal kitais metais pasiseks? Rokeriai iš Vengrijos atrodė tokie agresyviai, tad netikėtai prisiminiau, kad reikia į tualetą išleisti alutį pasivaikščioti vamzdynais. Ne tokio roko esu mėgėjas.
Iš esmės Australijos daina man patiko, patiko žodžiai – tai yra aukštas amerikietiško stiliaus popsas, kurį mėgstu, bet iki pilnos laimės kažko pritrūko – ar dainoje, ar atlikėjoje, man jau pačiam nebeaišku, nes dar menu prieš kelerius metus Australijos atlikėją, kuri per plauką nelaimėjo prieš Džamalą, ir galiu pasakyti, kad anoji  daina išties labai patinka ir paklausau iki šiol.

Kilo ažiotažas dėl to, kad Kinija iškirpo Airijos pasirodymą, nes milijardinę valstybę tikriausiai sutrauktų į konvulsijas, nes kaipgi du vaikinai gali šokti romantiškai? Prisiminiau, jog ten vykdoma vieno vaiko politika ir Kinija sakiusi, kad gimstamumą reikia griežtai mažinti, o štai vienalyčių santykių nepripažįsta – kažkas čia ne taip... Kad ir kaip ten bebūtų, Kinija bus nubausta, o airio daina išties viena geresnių ir klausomų šiame konkurse.

Taip ir neaišku, kodėl man nepatiko čekų atstovas – ar dėl to, kad vaizdavosi itin savimi pasitikinčiu, ar dėl to, kad erzino ta netikra chuliganiško vaikėzo šypsena? Pernykštė trimitais ištransliuota rumunų daina „Mama“ man labiau patiko nei čekiškasis variantas. Kirkorovo paruoštas Moldovos pasirodymas iš esmės kaip koks Holivudinis filmas – įdomus, bet daina nekabina. Tikriausiai atlikėjas džiaugiasi, kai Rusijos atstovė paliko už borto, nes jau ilgą laiką jis nebekiša nagų prie šios šalies atstovų ir „pasiuogauja“ kaimyninių šalių sąskaitomis. Moldova ne išimtis.

Serbija – senoji Eurovizijos mokykla, dėl kurių visi kraustėsi iš proto prieš penkiolika metų, šiemet tie etniniai motyvai, pseudo sudvasinti ir vokališkai sodrūs nebeveikia, Europa šiuo atveju suvienodėjusi ir labiau žvelgia į modernų švedų skambesį nei į etninį savitumą.

Danų vikingai atrodė tik efektingai, nes pati daina nei skambėjo gerai, nei norėjosi jos klausytis. Šiuo atveju suveikė tik etninis įvaizdis, bet ne muzika, sakyčiau. Italija... Palaukit, ji aukščiau už Lietuvą, nors griūk, neprisimenu, kas dainavo. Rybaką tai prisiminsime dar ilgai, tačiau šiemet ne jo korta ir ne jo daina, nors daina jam pačiam tinka ir patinka, bet naudoti tą patį įvaizdį – smuiką su nutrūkusia styga yra ne tai, ką norėtų Europa matyti ant pjedės stalo. Visgi charizmos jis turi ir turės iki mirties, bet nemanau, kad kada dar laimės jis Euroviziją. Nebent kažkas nutiks Europai... tfu, tfu, tfu...

Kitus apsirodymus labai tingiu komentuoti, nes jie paprasčiausiai man neįsiminė, dainų jų nesiklausyčiau savo malonumui ir tiesiog tingu kažką giliau reflektuoti. Lyginant su praėjusios Eurovizijos kūriniais, šioje katastrofiškai mažai kūrinių, kuriuos šiaip klausyčiausi savo malonumui: Austrija, Airija, Kipras, Švedija, na, gal dar Vokietija. Bet... Gal kitais metais pasiseks labiau? Che, che...

Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai:

  1. Labas, Maištinga Siela. :)

    Labai patinka man tave paskaityti, tavo mintis, nuomones, bet šį kart, būtent dėl Eurovizijos gerokai tenka nepritarti kai kuriems dalykams. Iš esmės, tai neišsiplėsiu ties kuo požiūriai nesutampa, bet labai nuliūdau, kad nieko ypatingo nepakomentavai (tau nepaliko įspūdžio) Prancūzų ir Italų dainos. Siūlyčiau dar kart porą syk paklausyti kiekvienos dainos, nes abi dainos yra be galo aktualios šiandieniniam pasauliui, Europai, tai yra žinutės visiems mums. Be to, tos dainos yra ir energetiškai stiprios, melodingos, įsimenančios. Na, čia mano nuomonė, gal ir gerai, kad ji kartais skiriasi, taip ir turi būti.

    P.S. Portugalai taip pat turėjo neblogą dainą, kuri tikrai nenusipelnė 20-tos vietos...

    AtsakytiPanaikinti
  2. EDIT: 26 vietos portugalai nenusipelnė.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai gali būti, tiesiog jų dainas girdėjau pirmą sykį ir tikriausiai pritrūko laiko "suvirškinti" žinutei. Be to, nemanau, kad dainos prastos, nes konkursas panašus į žvejybą, plaukia daug žuvų ir ne visas spėji pagriebti. Pakartojimui kol kas nelabai turiu laiko, bet tikiu, kad dar šį bei tą tikrai rasčiau...

    AtsakytiPanaikinti