2019 m. kovo 14 d., ketvirtadienis

Kino pavasaris 2019: Maištingos sielos filmų sąrašas (rekomendacijos, rekomenduojami filmai)



Sveiki, skaitytojai,

Jau tapo tradicija, kad po lygiadienio greitai startuoja Vilniaus Kino pavasaris, į kurį „įplaukia“ patys žinomiausi ir labiausiai nusipelnę (ir ne tik) nepriklausomo kino kūriniai per pastaruosius metus. Žodžiu, pati šviežuma.

Be Scanoramos, tai pats pagrindinis mano kino festivalis, per kurį norisi susigriebti pačius skaniausius ir vertingiausius saldėsius. Pernai labiausiai mane stebino dokumentiniai filmai, o šiemet, žiūriu, iš pasirinktų 13 filmų, tokio žanro nėra nė vieno.

Nebuvo lengva, derinant laiką (iš dalies ir finansus, nes Dievas mato, bilietai ir vėl pabrango!) išsirinkti tuos filmus, kuriuos noriu pamatyti, bet galiausiai nukertant vieną kitą kūno dalį ir atsisakius tam tikrų kitų poreikių, pavyko išsirinkti 13 kino juostų. Atrankos kriterijus buvo režisieriai, tarptautiniai apdovanojimai, aktoriai ir net kai kurių kino kritikų ir apžvalgininkų rekomendacijos.

Pabandysiu įvardyti labiausiai laukiamus filmus. Viena labiausiai intriguojančių juostų „Neliesk manęs“, kuri pelnė Auksinį lokį ir tapo šiokiu tokiu skandalu, nes juosta labai provokuojanti – vieniems šlykšti, o kitiems pasigėrėtina. Kadangi man kūniškumas kine patinka, žiūrėsiu, kaip sureaguosiu. Kita juosta – Pietų Korėjos „Ilga dienos kelionė į naktį“ – klasikinė teatro pjesė tampa novatoriška ir muzikalia istorija visiškai kitomis azijietiškomis sąlygomis. Ir tai dar 3D efektu!

Taip pat labai laukiu savotiško „Gyvatės apkabinimo“ tęsinio pavadinimu „Vasaros paukščiai“ – tikiuosi hipnotizuojančių vaizdinių ir gilios metafizinės filosofijos. Taip pat prie favoritų priskirčiau irgi azijietišką filmą „Vagiliautojai“, kuris pelnė Auksinę Kanų palmės šakelę. Tas, kas matė iš lietuvių, man stipriai ją rekomendavo. Kaip visada Kino pavasaris ne Kino pavasaris, jei nepažiūriu kažko daniško – šįkart su mano numylėta aktore Trine Dyrholm „Širdžių dama“. Danų kinais niekada nenusiviliu. Taip pat nemažai lūkesčių keliu ir turkų režisieriui su filmu „Laukinė kriaušė“ – jo „Žiemos miegas“ ir „Trys beždžionės“ buvo tikrai labai įsimenamos.

Daug kas giria filmą, sako, kad net sukrečiantį „Kafarnaumas“. Reikia manyti, kad jis bus vienas įsimintiniausių, nors favoritais laikau jau šiek tiek pažįstamus režisierius. Negalėjau atsispirti Argentinos dviem juostom – „Angelas“ apie prieš 45 metus nuteistą angeliškos išvaizdos žudiką (biografinis!) bei komedija „Netikėta meilė“ su jau gerai žinomais Argentinos aktoriais.

Dar vieną komediją išsirinkau – lenkų „Panikos ataka“. Nors labiau norėjau pamatyti „Tyli naktis“, bet iš lenkų kažkodėl Kino pavasaryje iškiliausias šis. Lenkų kinas, beje, yra vienas mėgstamiausių apskritai, bet pažiūrėjus anonsą primena kažkokį nesusipratimų komediją (kokius baisius kuria lietuviai), tad net nebežinau, ko iš jo tikėtis, bet bandysim... Italų filmas „Magiška meilė“ įkrito į repertuarą atsitiktinai, tad irgi nežinau, ko tikėtis. O štai prancūzų filmas „Dvilypiai gyvenimai“ su Juliete Binoche bendradarbiavimo vėlei su „Marijos Zils debesų“ režisieriumi, tiesiog negalėjau praleisti. Tas režisierius tiesiog lengvai ir subtiliai gilus! Absoliučiai nežinau, ko tikėtis iš kito prancūzų filmo „Maja“, kadangi tos pačios režisierės M. H. Love „Ateitis“ taip ir liko kol kas nematyta.

Kaip visada tikiuosi iš festivalio kuo mažiau nusivylimo ir kuo daugiau atradimų. O atradimų visada būna kur kas daugiau. Ketinu matytų filmų, kaip visada, apžvalgėlėmis pasidalyti su Jumis.

Štai čia pasidaliju festivalio direktorės Vidos Ramaškienės filmu favoritu.


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą