2019 m. kovo 1 d., penktadienis

Filmas: "Nuostabieji lūzeriai: kita planeta" / "Wonderful Losers: A Different World"


Sveiki,

Nežinau, ko tikėjausi iš išliaupsintos Arūno Matelio dokumentinės juostos „Nuostabieji lūzeriai: kita planeta“ (2017), kuri tarptautiniuose festivaliuose pelnė ne vieną prizą. Taip jau būna, kad lietuviškas kinas mane nuvilia visomis prasmėmis ir taip tikėjausi, kad šį kartą pavyks išeiti iš to užburto rato, kaip nors šyptelti, nesiraukyti, bet nepavyko.

Savaime filmas nėra prastas, pasitelkus kantrybę, tam tikrą nuotaiką ir visai kitas aplinkybes galgi net būčiau patyręs tikrą malonumą, bet šįkart tiesiog šio daugiau nei valandos trukmės filmo net nepažiūrėjau iki galo, tiesiog buvo savęs pernelyg gaila. Nesudomino. Mažai intrigos. Filmas panardina į tam tikrus sporto užkulisius – komandinis dviračių sportas, reikalaujantis iš sportininko besaikio atsidavimo ir psichologinės tvirtybės atrodo kartu matuojantis žmogaus psichikos galimybių ribas, bet kartu atrodo tai ir žiaurus ir bereikšmis galynėjimasis su savimi. Žodžiu, tai yra tik žmogiškoji patirtis, kurią renkasi kiekvienas žmogus sava laisva valia, todėl kaip ir to probleminio lauko nelabai ir lieka, nes sportininkai sąmoningai supranta, ką jie renkasi ir iš to netgi gauna malonumą. Panašu į sadomazohistinį aktą.

Filme nemažai pozityvumo iš pačių sportininkų, jie šviesūs, kantrūs, sąmoningi ir netgi turintys gerą humoro jausmą, tačiau pats filmo montažas užvilkintas. Tarp dokumentinių sutraumuotų ir fiziškai suluošintų sportininkų interviu prikaišiota daug chaotiškų kadrų iš lenktynių, kuriose pro automobilio langą bandoma suteikti medicininę pagalbą nubrozdintiems dviratininkams. Viskas lyg ir įdomu, tačiau netrukus situacijos ima kartotis ir pasidaro nuobodu. Tai tarsi kaip šokoladas perteptas karamele – saldu ir dar saldžiau, tad jau nebesinori po pirmojo kąsnio. Na, nesižiūrėjo man ši dokumentika, kurios medžiaga – pykite nepykite, A. Matelio gerbėjai, – telpa į vieną gerą žurnalistinį reportažą. Dabar viskas užtęsta, sunku įsijausti, bet neabejoju, kad sportininkams ir šiaip dokumentinio kino mėgėjams filmas turėtų patikti, šiaip ar taip, per filmą patenki į kitą lūzerių (kurie, beje, yra dar ir laimingi!) planetą.

Mano įvertinimas: 5/10
IMDb:7.9


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą