2021 m. kovo 26 d., penktadienis

Filmas: "Kodėl ne tu" / "Why Not You" / "Hochwald"

Sveiki,

Austrų ir belgų bendras LGBTQ tematikos filmas „Kodėl ne tu“ (vok. Hochwald) (2020) šiame „Kino pavasario“ sezone, kaip visada skirtas ne vien LGBTQ save priskiriantiems nariams, bet ir plačiajai visuomenei. „Kodėl ne tu“ istorija pasakoja apie atokiame Austrijos kalnų miestelyje, kur vieni kitus labai gerai pažįsta, ten gyvena ir jaunuolis Marijus, kuris nori ištrūkti iš miestelio ir pamatyti pasaulį, pagaliau pasijusti pripažintu ir lygiateisišku LGBTQ bendruomenės nariu. Galiausiai jis pabėga su draugu į Romą, pasiekia savo tikslą, tačiau nesijaučia laimingas. Gėjų klube jaučiasi provincialus, nesuprastas ir vienišas, priešingai, nei jo draugas, kuris kuo puikiausiai orientuojasi queer pasaulyje ir suvokia kokiu tonu ir elgesio modeliais reikia bendrauti.

Galiausiai siužetas pasisuka taip, kad musulmonų ekstremistai įsiveržia į klubą ir visus iššaudo, lieka gyvas Marijus, kuris po traumuojančios draugo netekties grįžta atgal į miestelį. Čia jis vėl susiranda darbą, bando „prigyti“, atsistoti ant kojų, tačiau terapija nesėkminga. Stoties rajone Marijus įsigyja leidžiamų į veną narkotikų ir bando numalšinti savo nerimą. Vėliau metasi prie tų pačių musulmonų, bando perprasti jų religiją, konfliktuoja su mirusio draugo tėvais, yra nesuprastas savo mamos ir tėvo... Galiausiai viskas, kuo tikėjo ir kas anksčiau palaikė, net ir svajonė tapti šokėju, jo nebetenkina. Vyrukas vis dažniau ir dažniau išsitraukia baltą plaukų klouno peruką ir savotiškai persitransformuoja, žaidžia vaidmenimis. Kartais žiūrovui atrodo, kad tas perukas – tai laisvės simbolis, kartais – sentimentalus žudynių priminimas, ryšys su draugu. Marijus vis bando adaptuotis, jis sekinamas narkotikų ir šaltų miestelėnų žvilgsnių, bet neatrodo, kad vyrukas iš tikrųjų ieškotųsi tinkamos pagalbos.

Galiausiai Marijus tampa miestelyje atpirkimo ožiu, jis sugeria visų kaltes. Gal todėl pabaigoje jis laimi kasmetinėje loterijoje juodą ožy, ji atsiima iš miestelėnų ir patraukia į mišką... Šioje keistoje LGBT asmenį vaizduojančioje istorijoje ryškinama asmeninė Marijaus istorija, jo asmenybės tapsmas, paieškos ir sociumo toksiškas kaltinimas, kurį pastiprina ne vien tik queer tapatybė, bet ir turtingos bei įtakingos šeimos sūnaus netektis. Filmas tarsi klausia, ar Marijus būtų sulaukęs tiek atšiaurumo, jeigu tos žudynės būtų heteroseksualų klube? Kaip jautriai ir hiperbolizuotai visuomenė mėgsta pabrėžti seksualinį niuansą, kai įvyksta nusikaltimas, nors patys trokšta, kad seksualinė tapatybė liktų tik „namų reikalas“. Filme disponuojama požiūriais ir vertybėmis.

Visgi filmas, nors ir apgalvotas, sutelktas į kelis probleminius lygmenis, bet visumoje žiūrisi be kažin kokios įdomesnės intrigos. Man atrodo, kad režisieriui tomis formomis ir būdais nepavyko išgauti to socialinio konfliktinio aštrumo. Filmas atrodo kiek išskydęs, vietomis perkrautas nelabai ką istoriją papildančiomis scenomis. Režisierius naudoja filmui dekoratyvinius preciziškai naivius simbolius, bando hiperbolizuoti neapykantos ir nepakantumo problemas, narkomaniją, bet žiūri į šią „Kodėl ne tu“ kaltinimo istoriją ir jauti dirbtinumo, sąlygiškumo ir netikrumo įspūdį.

Mano įvertinimas: 6/10

IMDb: 5.5

 

Nuoroda į „Kino pavasarį“ ČIA.

Jūsų Maištinga Siela    


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą