2024 m. sausio 19 d., penktadienis

Didžiausi Europos akmenys, rieduliai: Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir kt. (Didžiausias šalies akmuo)

 


Sveiki,

 

Turiu daug idėjų, kaip norėtųsi kartais paįvairinti šio saito įrašus temiškai, tačiau dažniausiai tam nebelieka nei laiko, nei jėgų. Šįkart visgi nusprendžiau pasidairyti po Europą ir pasižiūrėti didžiausius akmenis. Kuris riedulys didžiausias Baltijos šalyse? Estijoje? Latvijoje? Lietuvoje? Iš ko jie sudaryti? O kaip kitose šalyse? Taigi pradėkime nuo Lietuvos...


Rieduliai yra numeruojami ir saugomi valstybės kaip šalies turtas. Kuo toliau nuo Baltijos jūros, link Alpių, tuo rieduliai mažėja ir jų aptinkama mažiau. Didžiausias Europos poledyninis matomas riedulys visgi yra Estijoje. Susipažinkime.


LIETUVA




 

Lietuvos didžiausias lauko akmuo – Bastyčių (arba Puokės) akmuo, šiaurės Žemaitijoje.

 

Sudėtis: lauko špatas, kvarcas, žėrutis. Manoma, kad atkeliavo iš Švedijos per ledynmetį, atrastas 1957 m.

 

Dydis: Barstyčių akmuo yra 13,4 m ilgio, 7,5 m pločio ir 3,6 m aukščio. Šis milžiniškas akmuo sveria net 680 tonų.


LATVIJA



Latvijos didžiausias akmuo – Nycgalės didysis akmuo (lat. Nīcgales Lielais Akmens), kuris yra netoli Daugpilio, netoli sienos su Aukštaitija.

 

Sudėtis: granitas.

 

Dydis: akmens ilgis – 10,5 m, plotis – 10,4 m, aukštis – 3,5 m. Matomos dalies tūris – 170 m³.  


ESTIJA




Didžiausias Estijos akmuo – Ehalkivi (Ehakivi, Linnukivi, Veljastekivi) yra Estijos Šiaurėje, Suomijos įlankoje, Vakarų Viru Estijos regione ant jūros kranto. Tai vienas didžiausių žinomų ledynų atneštų riedulių ledyno formavimosi zonoje.

 

Sudėtis: pegmatitas.

 

Dydis: aukštis 7,6 m, apimtis 49,6 m, tūris 930 m³, masė apie 2500 t.


LENKIJA



Didžiausias Lenkijos akmuo – Trygław, kuris stūkso Vakarų Pomeranijos vaivadijoje t. y., tarp Vokietijos sienos ir Gdansko šiaurinėje Lenkijos dalyje. Akmuo yra vietos miestelio kapinių dalyje ir apipintas įvairių mitų. Kilmė taip pat kildinama su paskutiniuoju ledynmečiu.

 

Sudėtis: gneisas.

 

Dydis: apie 50 metrų, ilgis – 16 metrų, plotis – 11 metrų, bendras aukštis – 7,8 metro (įskaitant 4 metrus įkasti į žemę); tūris apie 700 m3, numatomas svoris apie 2000 tonų.


VOKIETIJA




Didžiausias Šiaurės Vokietijos akmuo  – Großer Stein (Altentreptow), galutinai iškastas iš po žemių tik 2011 metais. Iš tikrųjų tai antrasis pagal dydį ledynmečio riedulys Vokietijoje, kitas aptiktas didesnis, deja, jis Baltijos jūros dugne, todėl sausumoje yra didžiausias šis.

 

Sudėtis: granitas.

 

Dydis: 8,2 m ilgio, 6 m pločio ir 5,2 m aukščio, jo masė apie 450 tonų. Pirminiais skaičiavimais, akmens, iš pradžių pakilusio 2,6 m nuo žemės, tūris buvo 133 m³, o jo apimtis – 23 metrai.

DANIJA


Didžiausias Danijos akmuo vadinamas Dammestenen, išvertus reikštų Moterų akmuo. Jis yra netoli Hesselager kaimo, maždaug 20 km į šiaurės rytus nuo Svendborgo.

 

Sudėtis: granitas.

 

Dydis: Jo aukštis – 12 m,, apimtis – 46 m, svoris – 1000 tonų.


Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą