2024 m. balandžio 1 d., pirmadienis

Ilgasis Tarptautinis Booker Prize 2024 sąrašas / The International Booker Prize’s 2024 Longlist

 

Sveiki,

 

Norisi padaryti tiek daug kitokių įrašų, tačiau dažnai pristinga ir laiko, ir noro, ir... neretai prasmės. Jau seniai norėjau padaryti The International Booker Prize’s 2024 Longlist knygų pristatymą, vos tik pasirodė sąrašas, tačiau vis pristigdavo laiko. Įrašą darau labiau sau, nes man įdomu, kokios kasmetinės tendencijos vyrauja literatūroje, kokiomis temomis autoriai rašo, nes juk ne paslaptis, kad šis sąrašas neretai inspiruoja leidėjus ir vertėjus griebtis kokių nors aktualiausių ir įdomiausių vertimų. Taigi apžvelgsiu kiekvieną knygą, rasite nuorodas į www.goodreads.com puslapį, paspaudę ant reitingo skaičiaus. Taip pat pasidalysiu nuomone, ar norėčiau, kad viena ar kita knyga pasirodytų lietuviškai.

 

Taigi šiemet Tarptautiniam Bookeriui (knygos, kurios pasirodė anglų kalba) nominuotos šios šalys: Argentina, Vokietija, du kartus Italija, Pietų Korėja, Venesuela, Brazilija, Ukraina, Peru, Nyderlandai, Švedija, Lenkija ir Albanija. Ką gi, gerų knygų!




 

1. Selva Almada „Nor a Rivert“.

Knyga nedidukė, įsivaizduoju, kad mūsų Rara laisvai galėtų išleisti. Istorija pasakoja apie du žvejus. Vyresnysis Enero pasiima savo mirusio geriausio draugo sūnų paauglį žvejoti toje pačioje upėje, kurioje nuskendo paauglio tėvas. Jie pagauna didžiulę žuvį, kurią galiausiai pavyksta įveikti tik kulkos pagalba. Žuvį pakabina ant medžio ir leidžia jai pūti, kai tuo pat metu irzlūs salos gyventojai ima kaltinti žvejus ir pamažu kyla didžiulė įtampa tarp žvejų ir vietos gyventojų. Knyga pristatoma kaip nuožmi, parašyta senu ir geru klasikiniu stiliumi.

Goodreads reitingas: 4.02 (2548 balsai)

Puslapiai: 104



2. Rodrigo Blanco Calderón „Simpatia“

Venesuelos autorius laikomas vienas įdomiausių šiuolaikinės Lotynų Amerikos balsų, o jo romanas „Simpatia“ pasakoja apie savo gimtosios šalies problemas. Tūkstančiai dėl skurdo pabėgėlių iš šalies istorijas atkartoja savaip palikti keturkojai, užplūdę miestus. Pagrindinis veikėjas Ulisas, beveik už dyką vedantis pamokas kino meno dirbtuvėse, ima rūpintis ir domėtis tais benamiais šunimis. Galiausiai Ulisas atkapsto savo šeimos ir šalies istoriją, kurioje išryškėja, kad tikrieji šunys yra ne tie, kas iš tikrųjų atrodė.

Goodreads reitingas: 3.73 (114 balsai)

Puslapiai: 272


3. Jenny Erpenbeck „Kairos“

Vokiečių rašytoja, gimusi Rytų Berlyne 1967 metais, rašo apie ypatingą vokiečiams laikmetį – devintąjį dešimtmetį, kada griuvo Berlyno siena. Devyniolikmetė Katerina Rytų Vokietijoje susitinka kone perpus vyresnį Hansą ir tarp jų užsimezga nepaprastas ryšys, likus keleriems metams iki 1989-ųjų lapkričio įvykių. Istoriniame kontekste pasakojama apie ribas nutrinančius santykius, pasakojime gausu Rytų Vokietijos tuometinės kultūros ir atmosferos detalių. Taigi, matyt, autorė visgi bus atkreipusi dėmesį istorinio romano imitavimu, bylojimu apie permainingus laikus naujosios kartos skaitytojams.

Goodreads reitingas: 3.52 (2214 balsai)

Puslapiai: 379


4. Ia Genberg „The Details“

Ar per ryšius su kitais iš tikrųjų tampame labiau savimi? Šito klausia švedų rašytoja savo romane „Detalės“. Serganti ir kliedinti pagrindinė veikėja lovoje ima vartyti prisiminimų knygų ir prisimena keturis mylimuosius, kuriuos kažkada paliko arba ją pačią paliko. Mažomis pasakojimo atplaišėlėmis nulipdomas jautrus moters gyvenimo pasakojimas, kuris susideda iš smulkmenų, pastarosios pasirodo, kad yra esminės. Romanas lyginamas su lietuviams pamėgta Rachel Cusk knygomis.

Goodreads reitingas: 3.90 (9671 balsai)

Puslapiai: 128


5. Urszula Honek „Białe noce“

Atrodytų, kad nieko nevyksta: mažas kalnų miestelis, keli žmonės, nepagaunamas laikas. Ir vis dėlto šviesa pritemsta, atmosfera tirštėja, kažkas karštą dieną miršta savo lovoje, kažkas nukrenta nuo šlaito, kažkas nuolat klaidžioja tamsoje. Debiutiniame Urszulos Honek apysakų rinkinyje, kuris tarsi romanas supintas subtiliomis sąsajų gijomis, kasdienybė tampa nerimą kelianti ir tamsi, nors grėsmės šaltinio nerandama. Žmonės gimsta ir miršta, ilgisi ir svajoja, liūdi ir bijo, kol galiausiai nepastebimai praranda protą. Čia susimaišo laiko perspektyvos, keičiasi pasakotojai, kažkas vyksta bundančiame pasaulyje, kažkas nutinka bepročio galvoje, o kalnų slėniuose pasklinda tamsa.

Goodreads reitingas: 3.80 (393 balsai)

Puslapiai: 160


6. Hwang Sok-yong „Mater 2-10“

Pietų Korėjos rašytojas, mano nuomone, tikriausiai vienas rimčiausių pretendentų šiemet laimėti Tarptautinį Bookerį. Jo didelės apimties romanas „Mater 2-10“ pasakoja apie tris kartas, kurios statė geležinkelį, statybos apima kolonistinę Japonijos epochą, vaizduoja Šiaurės ir Pietų Korėjos atsiskyrimą ir visa tai perteikia per industrines geležinkelio statybas. Jautrus pasakojimas yra ambicingai pavykęs, autorius naudoja magiškojo realizmo pasakojimo elementus. O tikrojo rašytojo užduotis – vaizduoti susiskaldžiusios tautos sielvartą ir priminti korėjiečių identitetą, kurį formavo ne viena masinė šalies tragedija.

Goodreads reitingas: 3.84 (90 balsų)

Puslapiai: 486


7. Ismail Kadare „A Dictator Calls“

Albanų rašytojo telefoninis romanas intriguoja pačiu sumanymu ir struktūra. 1934 m. birželį Stalinas tariamai paskambino Borisui Pasternakui ir jie kalbėjo apie Osipo Mandelštamo areštą. Stalinas nori iš Pasternako sužinoti, ką jis mano apie mirtį. Ismailas Kadare'as tyrinėja šio telefono pokalbio pomirtinį gyvenimą, naudodamasis liudininkų, žurnalistų, rašytojų, tokių kaip Isaiah Berlin ir Anna Akhmatova, žmonų, meilužių, biografų ir net KGB archyvarų pasakojimais. Romano rezultatai leidžia pamąstyti apie galią ir politinę struktūrą bei apie tai, kaip literatūra ir autoritarizmas susikuria vienas kito akivaizdoje. Kadare'o rekonstrukcija tampa šokiruojančia paslaptimi, tarsi tikras nusikaltimas būtų pateikiamas nebaigtoje dėlionėje.

Goodreads reitingas: 3.22 (375 balsai)

Puslapiai: 256


8. Andrey Kurkov „The Silver Bone“

Labai tikiuosi, kad šis Ukrainos įtraukimas į Tarptautinį Bookerį nėra politinis reikalas. Tiesiog negaliu pakęsti, kaip visa tai alina ir vargina... Bet, nepaisant visko, romanas iškrenta iš konteksto, nes jis daugiau ar mažiau pramoginis. Tikriausiai kažkas panašaus kaip Adomėno „Moneta ir labirintas‘. Autorius nukelia pasakojimu į 1919 metus, kai Pirmasis pasaulinis karas pasibaigęs, o pagrindinis knygos veikėjas Samsonas, spaudžiamas Raudonosios armijos atstovų, audžia meilės istoriją su Nadežda ir tuo pačiu ima tirti sidabrinio kaulo paslaptingą istoriją. Taip panašu į detektyvą, kuriame pilna XX amžiaus pirmosios pusės ukrainietiškų laikmečio detalių, todėl pasakojimas įtraukus. Kaip suprantu, tai pirmoji serijos knygos dalis ir ji jau ilgajame Bookerio sąraše. Argi neįtartina?

Goodreads reitingas: 3.49 (536 balsai)

Puslapiai: 304


9. Jente Posthuma „What I’d Rather Not Think About“

Nyderlandų literatūra! Istorija pasakoja apie brolį ir seserį (dvynius). Dėl brolio savižudybės sesuo bando sulopyti savo tapatumą, nes suvokia, kad neteko savasties dalį. Kaip išbūti šiame pasaulyje, kai viena tavo pusę pasitraukė iš pasaulio savo noru? Istorija nagrinėja šeiminius santykius ir depresiją, papasakota vinjetės (mažomis atkarpomis, portretais) metodu, daug ką „nusipiešia“ skaitytojo fantazija.

Goodreads reitingas: 3.84 (902 balsai)

Puslapiai: 224 


10. Veronica Raimo „Lost on Me“

Italų rašytojos knyga tėvynėje sulaukė tikros sėkmės. Knyga pelnė ne vieną literatūrinį apdovanojimą ir tapo bestseleriu. Istorija papasakota itin komiškai. Autorė vaizduoja Romą 1990-2000 laikotarpyje, o dėmesio centre – jauną merginą Vero, kuri bando tapti moterimi, todėl krečia visokius eksperimentinius dalykus, atsitiktinius sekso nuotykius, įsipainioja į neaiškius reikalus, bėga iš namų, tačiau visi nuotykiai baigiasi tuo, kad ji vėl grąžinama savo neurotiškai šeimai, kuri besąlygiškai bando kontroliuoti kiekvieną jaunos merginos žingsnį. Tai šmaikštus romanas apie Romą ir pastangas subręsti, apie toksiškus šeiminius santykius, perteiktus paradoksais ir nestokojančiu humoru.

Goodreads reitingas: 3.59 (11095 balsai)

Puslapiai: 224


11. Domenico Starnone „The House on Via Gemito“

Pati knyga Italijoje pirmąkart pasirodė 2000 metais ir pelnė Strega Prize apdovanojimą. Didžiuliame freskos būdu papasakotoje šeimos sagoje vaizduojamas Neapolis, o tiksliau – vieno tėvo tapytojo namai, pradvisę dažais. Tėvas save laiko genialiu tapytoju, tačiau visą kaltę dėl savo nepripažinimo verčia šeimai, nes reikia išmaitinti vaikus ir žmoną, todėl negali visą dėmesį skirti savo tapytojo ambicijoms. Tai tampa šeimos tragedija, o istoriją papasakoja sūnus, kuris nė už ką nenori susitapatinti su tokiu tėvu... Jaučiu, kad ši knyga verta šio bei to, man patinka tokios neigimo istorijos, tad linkiu knygai patekti į trumpąjį sąrašą.

Goodreads reitingas: 3.71 (549 balsai)

Puslapiai: 480


12.Itamar Vieira Junior „Crooked Plow“

Brazilų rašytojas romaną išleido 2019 metais ir beregint susišlavė šalies pačius ryškiausius apdovanojimus. Romanas Brazilijoje taip vertinamas, kad buvo išrinktas reikšmingiausiu brazilų grožinės literatūros kūrinių šį šimtmetį. Istorija pasakoja apie dvi seseris (trečioji karta po vergovės panaikinimo), kurios po močiutės lova randa keistą apeiginį durklą, su kuriuo, aišku, prisižaidžia ne be pasekmių... Iš esmės autorius vaizduoja skurdžiausius Brazilijos pakrančių ūkininkus, jų atsilikusią kaimo kultūrą, politines kovas, vergovę ir šeimos dvasingumą. Romano aprašas mane išties suintrigavo, tai viena iš tų knygų, kurios tikriausiai neatsisakyčiau perskaityti.

Goodreads reitingas: 4.53 (19239 balsai)

Puslapiai: 236


13.Gabriela Wiener „Undiscovered“

Rašytoja iš Peru jau pelnė pagrindinį savo šalies literatūros įvertinimą už šį romaną. Istorijoje rašytoja ir žurnalistė nagrinėja savo proprosenelio istoriją, kuri ją pačią kadaise šokiravo. Dekolonizavimo istorijoje ji vaizduoja, kaip apsilanko privogtų ir sukauptų senovės inkų darbų sandėliuose ir ten regi savo proprosenelio demoniškumą, kolonistinės žiaurumo ir veidmainiškumo viršūnes, iš naujo permąsto savo šeimos istoriją, sulipindama emocionaliai savo šeimos ir Peru šalies istoriją su išmone. Romanas reikšmingas, nes jis vis dar byloja apie negalėjimą išsivaduoti iš po kolonizavimo prievartos gniaužtų. Išties intriguoja ir mane patį!

Goodreads reitingas: 3.98 (3114 balsai)

Puslapiai: 192

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą