2010 m. rugsėjo 14 d., antradienis

Filmas: "Kuprotas kalnas" / "Brokeback Mountain"


Sveiki visi,
Šiandien noriu pristatyti dar vieną filmą, tai Oskaru apdovanotas amerikiečių filmas „Kuprotas kalnas“ (2005 m.) (Brokeback Mountain). Pirmą kartą šį filmą pamačiau prieš gerus tris metus ( o gal ir daugiau). Tai buvo rudens pradžia, kaip ir dabar. O šiandien tiesiog nusipirkau spragėsių ir nusprendžiau kažko gero pažiūrėti iš savo sukauptų filmų kartotekos, kažkodėl pagalvojau apie „Kuprotą kalną“. Taigi teko vėl ir vėl prisiminti šią nepaprastą istoriją.
Aišku, dėl nemažos homofobijos, šis filmas tebėra smerkiamas, tačiau, manau, jis gavo Oskarą ne dėl savo tematikos, bet dėl visos koncepcijos. Tas filmas – fantastika! Jau vien vaidyba ką reiškia (Vieną iš pagrindinių vaidmenų atlikėjų yra garsusis Heath Ledger, sukūręs vaidmenis tokiuose filmuose kaip: „Broliai Grimai“, „Tamsos riteris“, „Keturios plunksnos“ ir net filmavosi australų seriale „Be namų negerai“, gaila, kad savo šlovės akimirkoje aktorius 2008 m. mirė. Kitas vaidmuo atiteko Jake Gyllenhaal, kuris sukūrė vaidmenis tokiuose filmuose kaip: „Persijos princas“, „Diena po rytojaus“, „Broliai“, „Denis Darko“, „Zodiakas“ ir t.t. Čia išvysime ir Anne Hathaway iš „Princesės dienoraščio“, „Ir velnias dėvi pradą“, „Alisa stebuklų šalyje“ ir t.t.), o jau ta dvasia, kuri pulsuote pulsuoja pro Vajomingo kalnynus, ežerus, upes nieko nepaliks abejingą. Tai nuostabaus laikotarpio filmas, kuriame tipologiškai pavaizduotas laiko virsmas 7 – 8 dešimtmečiai. Didelis katutis grimuotojams, kurie pasendino ir kai reikėjo atjaunino filmo herojus. Na, aišku, man labiausiai gniaužė kvapą kalnai, tos avys, ta beviltiškai vieniša atmosfera, kelio dulkės, papilkęs dangus, vaikų skalbiniai... Išties buvo nepakartojama vėl viską išgyventi iš naujo.
Tematika nė kiek neglumino, netgi intrigavo, sugraudino. Dviejų vyrų meilė, kuri pavaizduota įvairiapusiškai: nuo gyvuliškos aistros iki subtilių jausmų, kuriuos gali išreikšti tik vyras vyrui, manau. Girdėjau daug kalbų apie vos nė gėjų porno, nieko panašaus, viskas nufilmuota skoningai, nieko per daug nepersūdant ir išlaikant puikią novelės ir filmo herojų kūniškųjų ir dvasinių vertybių distanciją. Labai įdomūs dešimtmečiai, socialiniai sluoksniai, žmonių sukurptos gyvenimo taisyklės. Tai filmas, kuris kelia gailestį ne tik pagrindiniams filmo herojams, tačiau ir jų žmonoms, kurios taip pat kenčia. Toks tas gyvenimas. Tai filmas, kuris parodo, kad kartais žmonės negali būti tokie, kokie yra gimę (tapę?), dėl visuomenėje nustatytų normų. Gerai, žmogus ryžtasi gyventi pagal visuomenę, išsižadėdamas savo asmeninės laimės, tačiau nuo to kenčia jų žmonos, jie patys, vaikai. Galiausiai tik bandymas parodijuoti ne savo gyvenimą, herojus nuveda ties bedugne, iš kurio kelio daugiau nebėra.
Filmas tikrai gražus tiek vaidyba, tiek savo gamta, istorija, mintimi ir nuoširdumu. Siūlau pažiūrėti visiems, kurie nieko gero iš Holivudo nesitiki, bet nori jam suteikti šansą pasitaisyti. Tai filmas, kuris tikrai nepretenduoja pradžiuginti, tačiau gali kai ką sukrėsti, pakeisti ir „pasotinti“ išalkusią jausmų sielą.
Jūsų Maištinga Siela

5 komentarai:

  1. Aš taip pat mačiau šį filmą...ai nu nežinau man tai jis toks monotoniškas ir šiaip labai miegas ėmė per jį :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, visgi tai nėra veiksmo filmas, reikia jį žiūrėti nusiteikus ir "kaifuoti" nuo kiekvieno režisūrinio sprendimo. :P Kai dabar tiek daug prigrūsta visokiausių efektų, kartais nenuostabu, kad filme natūrali gyvenimo tėkmė tampa rutina, tačiau dažniausiai tik tiem, kurie nenori matyti kitokio filmo rezultato.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mačiau seniai šį filmą ir ačiū, kad savo blogu priminiai apie jį, būtinai artimiausiu metu jį vėl žadu pažiūrėti. Nuostabus filmas, tikrai nebanalus ir su mintim.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Filmą peržiūrėjau tik prieš porą minučiu, vis dar sunku suvokti žiauraus gyvenimo padarinius, netinkamus pasirinkimus, atmetimą iš visuomenės jei tu kuom nors skiriesi. Skaudu suvokus, kad prieš 50 metų visuomenė taip kritiškai vertino žmogaus valią rinktis... (nors ir XXI a. tai nepakito, gal ir įgavo kitokia formą, bet vis dar išlieka primityvus melas jok mes esam ,, tolerantiški,,). Vieno iš pagrindinio veikėjo mirtis tampa filmo skaudžiausia vieta.
    Vienas klausimas kybantis galvoje....
    Kaip būtų pasikeitę ju gyvenimai jeigu jie būtų like drauge?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na as ir ziurejau si filma tiesiog pasijautau jog ir as ten vaidinu dzekas mielas iki pat siol apie dzeka pamastau

      Panaikinti