2013 m. lapkričio 8 d., penktadienis

Filmas: "Kaip svarbu būti rimtam" / "The Importance of Being Earnest"



Sveiki,

Šįkart noriu pakomentuoti kostiumuotą komediją, pastatytą pagal Oskaro Vaildo pjesę „Kaip svarbu būti rimtam“ (The Importance of Being Earnest) (2002). Na, pirmiausia galiu pasakyti, kad šio filmo tikriausiai niekada taip ir nebūčiau pažiūrėjęs, jeigu nebūčiau užkliuvęs už man patinkančių aktorių sąrašo gausos, kuri stulbina savo pavardėmis. Na, kai nušvito O. Vaildo pavardė, tada pamaniau, kad sąmojai turėtų visgi būti visuomeniškai tikslūs ir nebanalūs, beliko įvertinti tik patį filmą.
Filmas „Kaip svarbu būti rimtam“ nėra paralyžiuojančiai geras ar būtinas pamatyti kiekvienam, tačiau pats filmas tikrai vykęs, ir tik skonio reikalas, kas ir kaip jį priims. Puikus aktorių kolektyvas – talentingasis Rupert Everett, nuostabusis Colin Firth, veteranė Frances O‘Connor, jaunoji ir trapioji Reese Witherspoon bei, savaime suprantama, neprilygstamoji Judi Dench, kuri čia panašia gracija atliko vaidmenį, kokį buvo sukūrusi filme „Įsimylėjęs Šekspyras“, už pastarąjį buvo gavusi net „Oskarą“. Aktorių kolektyvas tiesiog puikiai sustyguotas pagal Vaildo laikų visuomenės mados klišes, kiekvienas charakteris įkūnija tam tikrą to meto idėją, neretai netgi ydą, iš kurių gimsta nuolatinis sąmojingumas, netgi savotiška ironija. Manau, kad filmas neužgožė pačios pjesės esmės ir gan taikliai atkūrė ne tik laikmečio kostiumus, elgsenos normas, bet ir gyvąjį laikmečio naivumą bei tradicijų apsėstą žmogų.

„Kaip svarbu būti rimtam“ – tai britiško tipažo juosta, kuriai nereikia perdėto nešvankybių modelio, čia humoras kuriamas iš to meto luomų sankirtų ir įdiegto Vaildo ironiško požiūrio į visuomenę. Filme apstu meilės, naivaus įsimylėjimo, kuris primena keistą šaškių žaidimą, keistą lėbavimą, bet kartu visa tai vyksta gan taktiškai, nenuobodžiai. Filmas, kaip pasakytų daugelis,  filmas kaip filmas, tik sėsk ir žiūrėk. O dėl ko? Dėl aktorių, kostiumų, sąmojingumo ir, žinoma, pramogos. Visgi šis filmas nors britiškas, nors ir pagal Vaildą, tačiau išliko pramoginio tipažo, lengvo Džeinės Ostin romanų rėmuose visuomeninio peizažo tik su O. Vaildui būdingu sąmojingumu. Man patiko, aišku, į mėgstamiausiųjų sąrašus nedėčiau, tačiau pažiūrėti buvo smagu.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 60/100
IMDb: 6.9


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą