2013 m. lapkričio 18 d., pirmadienis

Filmas: "Pagrobti ir perduoti" / "Rendition"



Sveiki, kino mėgėjai,

Štai jums dar vienas provokuojantis filmas apie amerikiečių „apsirikimus“ dėl karo reikalų „vardan geresnio gėrio“ pavadinimu „Pagrobti ir perduoti“ (Rendition) (2007). Nors juosta nesulaukė gerų įvertinimų, kokių gavo šiemet per „Oskarus“ juosta „Taikinys numeris 1“, kurio taip ir neįstengiau pabaigti žiūrėti iki galo... „Pagrobti ir perduoti“, aišku, yra mažiau pretenzinga juosta, tačiau kaip visada kelianti vieną ir tą patį vaizdinį, kad JAV slaptieji vyriausybės organai nuolat daro laidas su žmonių likimais, nesiskaitydami su sąžine. Filmas priminė ir kitus matytus filmus, įskaitant ir dokumentines juostas, kuriose būtent šie organai yra aštriai kritikuojami...

Filme „Pagrobti ir perduoti“ pasirodo ryškios JAV Holivudo žvaigždės – Jake Gyllenhaal, kuris jau yra pelnęs ne vienos merginos ar moters simpatijas, puikioji Reese Witherspoon, kuri savo būvimu tikrai nesubanalino filmo, nors per savo karjerą aktorė yra sukūrusi nemažai ir „šiaip sau“ vaidmenų. Na, ir ką bekalbėti apie legendinę Meryl Streep, kurios amplua man šiek tiek panašėjo į velnioniškai kietą moterytę iš filmo „Ir velnias dėvi Pradą“. Holivudo aktoriai visai gerai sukasi šioje juostoje, pastarojoje nemažai kankinimo scenų, neteisybės „išpjovų“, kurios nesunkiai sumanipuliuoja žiūrovo moralės kodeksais ir teisingo pasaulio apkartimo jausenomis, todėl filmas gali pasirodyti aštrokas, bet čia iškart turiu sutikti, kad filmas nėra kažkuo itin išskirtinis. Taip, siužetas vidutiniškai išvystytas, kebli situacija, nemažai dramos, kurios galėjome pamatyti ir filme su Angelina Jolie dramoje „Nepaklusni širdis“, tačiau filmas nebetenka savo išskirtinumo. Forma, pateikimas, emocijos viskas jau kažkur daugiau ar mažiau matyta, regėta, todėl, jeigu esate matę daugiau tokio tipažo juostų, garantuojate prarasti nemažą dalį nuostabos ir pasimėgavimo.

„Pagrobti ir perduoti“ laikyčiau neprastu filmu, galgi net tokiu vidutinišku, kuris labiau patiks ne kinomanas, bet tiems, kurie kiną žiūri vardan pramogos su intrigos pabarstukais.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 55/100
IMDb:6.8


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą