2014 m. kovo 14 d., penktadienis

Filmas: "Magdalietės" / "The Magdalene Sisters"




Sveiki, kino gerbėjai,

Gana pavėluotai, bet vis tiek atėjo pas mane kino juosta „Magdalietės“ (angl. The Magdalene  Sisters) (2002), kurią galėjote 2004 metais regėti kino festivalyje „Kino pavasaris“, taip pat per LRT televiziją ir gal šiaip kur nors originalo kalba... Filmą režisavo puikus britų aktorius Peter Mullan, kuris sukūrė vaidmenis tokiose žymiose juostose kaip „Karo žirgas“, „Traukinių žymėjimas“, „Tyrenozauras“ ir kt. Tai antroji šio aktoriaus režisuota juosta, kuri buvo puikiai sutikta įvairiuose festivaliuose ir kino kritikų.

„Magdalietės“ pelnė ne vieną prestižinį apdovanojimą. Tikriausiai ne be reikalo, mat juosta pasakoja tris biografines merginų istorijas, kurios nutiko praėjusio amžiaus antroje pusėje, kada Airijoje iš tikrųjų egzistavo griežto religinė prieglauda, kurioje atsidurdavo likimo nuskriaustos merginos. Iš šios vienuolių prižiūrimos prieglaudos retai kas pasprukdavo, ji garsėjo savo izoliuota politika ir beveik niekas nežinojo, kas vyksta už prieglaudos sienų... O vykdavo, kaip jau galite nuspėti, kankinimai, pažeminimai, išnaudojimai, bausmės ir neteisybė.

Pirmoji filmo valanda praslinko be didesnių emocijų – buvo gana naivi pradžia, nors ir pasakojo dvi biografines merginų istorijas, tačiau pateikimas pasirodė pernelyg naivus, tačiau filmui įsibėgėjus darėsi vis įdomiau ir įdomiau, įtampa neslūgo, bet priešingai – augo kaip ant mielių ir persiritus per 60 minučių ribą, jau nebegalėjau atplėšti akių. Visi tie kankinimai, merginų psichologija, prisitaikymai, palūžimai iš tikrųjų sukrečia. Savotiška koncentracijos stovykla, pridengta religijos manipuliuojančiu apgaulingu įvaizdžiu. Filmas buvo kritikuojamas katalikų pasaulio ir ne be reikalo, nes yra ką slėpti...

Išties neprasta vaidyba, puiki istorinė medžiaga, sukrečiantis siužetas, bauginančios atmosferos išlaikytos ne visur, kai kur pernelyg sentimentaliai pasaldinta, kai kas, žvelgiant iš šių dienų, atrodo sintetinio, bet bendras vaizdas po seanso išliko gana stiprus, todėl įvertinsiu su šiokiu tokiu avansu.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 83/100
IMDb: 7.8



Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Per kur šį filmą butu galima pažiurėt? aš niekur nerandu lietuviškai :(

    AtsakytiPanaikinti