2015 m. gegužės 6 d., trečiadienis

Filmas: "Įsivaizduok" / "Imagine"




Sveiki, kino žiūrovai,

Nors nebuvai itin sužavėtas lenkų Oskarą pelniusiu filmu „Ida“, tačiau apie šiuolaikinį lenkų kiną galvoju vis tiek labai gerai. Jis nuostabus! Tai dar kartą patvirtino lenkų režisieriaus Andrzej Jakimowski ir jo kūrinys „Įsivaizduok“ (angl. Imagine) (2012). Šįkart filmas filmuotas ne Lenkijoje ir dirbta su anglikonų aktoriais (pagrindiniai aktoriai yra regintieji - Alexandra Maria Lara ir Edward Hogg), bet nuo to filmo savitumas, jo idėjos ir scenarijus nė kiek nenukentėjo.

Įdomu dar ir tai, kad režisierius pats parašė scenarijų ir jį kuo sėkmingiausiai adaptavo. Filmas buvo rodytas ir „Kino pavasaryje“, todėl tikriausiai iš jūsų tikrai jį kas nors matę... Filmas pasakoja apie aklųjų savotišką prieglaudą ir mokyklą, į kurią atkeliauja jaunas ir ambicingas aklas mokytojas, kuris įsivaizduoja, kad gali kur kas daugiau apčiuopti realybės, nei regintieji. Pradeda savo programą diegti mokiniams, o jį netikėtai pastebi jauna mergina, tarp kurių užsimezga pasitikėjimu ir abejonėmis grįsti santykiai... Na, ir aišku, savotiškas susipriešinimas tarp reginčiųjų ir aklųjų įsitikinimų, o neregio lazdelė tampa kaip pažeminimas, kurio regintieji negali suprasti.

Filmas išties puikus, tiesą sakant, net nesitikėjau. Labai gražiai nufilmuotas, daug puikių metaforų, trapumo, kurį patiria aklieji. Režisieriui pavyko išgauti ne tik spalvą, bet ir trapumo būsenas, pažeidžiamumą, kurie priverčia žiūrovą krūptelėti, pvz., kaip aklieji pilsto vandenį į stiklines – atsargumo pojūtis ir tikėjimas, kad jiems pavyks, toks elementarus jausmas, verčia žiūrovą laikyti špygas, nors tai ir tėra tik filmas. 

Filmo šviesumas, vedimas į viltį vėlgi yra gana neįprastas tokioje temoje. Sakyčiau, tai ir šildo, ir glumina. Ypač grėsmingai atrodo didelio laivo metafora, balansavimas tarp įsivaizduojamos tikrovės ir intuityviai apčiuopiamų dalykų. Režisieriui pavyksta žaisti apgavysčių ir tikrovės faktų patikrinimais, ciksėjimais, apeiti reginčiųjų receptorius, įsitikinimus ir balansuoti ant to, kas lieka už vaizdo – būsenos, jausmai, garsai, kurie nesumeluoja.

Rekomenduoju kinomanams ir kitokio kino mėgėjams.

Mano įvertinimas: 9.5/10
IMDb:7.4


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Labai idomus filmas, nestandartinis toks :) Edwardo Hogg'o (mokytojo) personazas labai idomus ir uzburiancios "stiklines" akys. Ivairiu jausmu misini paliekantis filmas.

    AtsakytiPanaikinti