2016 m. gegužės 8 d., sekmadienis

Šios dienos daina: Jamala "1944"




Sveiki, skaitytojai,

Šios dienos dainos rubrikoje svečiuojasi šių metų Ukrainos siunčiama daina „Eurovizijos“ konkursui, gana kukliu ir neįprastu pavadinimu „1944“, na, o ją atlieka Jamala (Susana Jamaladynova) (g. 1983). Atlikėja laikoma ukrainiete, nors jos tėvai skirtingi – Krymo totorių ir armėnų, kas galbūt jai ir nulėmė išskirtinį balso tembrą, kuris dar vadinamas spinto sopranas. 32 metų atlikėja dainuoja džiazą, bliuzą, RandB ir t. t. 2009 metais muzikos festivalis „Naujoji banga“, kuris vyko Jūrmaloje, ji pelnė didįjį prizą už savo išskirtinumą ir vokalo galimybes.

Tiesą sakant, pernai Ukraina nedalyvavo „Eurovizijoje“ dėl politinių sumetimų. Šiemet daina turi gana ryškų politinį atspalvį ir man šiek tiek keista, kad nesusijusiais su dabarties įvykiais, bet su 1944 metų tremtimis. Daina „1944“ turi keletą versijų – viena iš jų anglų kalba, kuri skambės „Eurovizijos“ scenoje ir tikriausiai kūrinys sulauks nemenko visos Europos palaikymo ir turės gana aiškią opoziciją Rusijos siųstam atlikėjui su kur kas banalesne daina.

Visgi daina „kabina“. Kai pirmą kartą išgirdau ją, nelikau sužavėtas, priminė kažkokią baisią raudą, kurios žodžiai nesuprantami, o dar tas etninis balso tembras, primenantis Vidurio Azijos klajoklių genčių liaudies folklorą kažkaip irgi nesužavėjo. Tačiau daina vis „atplaukdavo“ įvairiais keliais iki mano ausų ir dabar galiu pasakyti, kad ji viena mėgstamiausių šiemet šiame neaiškiame dainų ir politikos šou. Daina turi aiškią žinią, priminti padarytą skriaudą ir papasakoti pasauliui apie vykdytą genocidą. Būgnai, raudos motyvai, žodžiai – visa tai sudaro kažin kokią sunkiai nusakomą šamanišką raudą ir tai man patinka, tai „veža“, tai originalu. Siūlau pasiklausyti dainos „1944“:


Gyvas atlikimas:


Jūsų Maištinga Siela

6 komentarai:

  1. Neturite muzikinio skonio...
    Baisi daina, baisus balsas...
    O noras sužaisti politika...
    Šlykštu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tik patys žmonės, kurie nuolat visiems kartoja "neturi muzikinio skonio" dažniausiai patys klausosi vienos linijos muzikos. Kaip taisyklė! Kas tas muzikos skonis? Pasakykite? Įvardykite, kad yra gera ir prasta muzika?

      Panaikinti
    2. Aš klausau daug įvairaus stiliaus dainų. Man labiausiai patinka pop/rock. Bet ši daina irgi kabina. Jei jau tau, mielas Nikolajau nepatinka, tai tie kam patinka jau neturi muzikinio skonio? Koks vaikiškas mąstymas. Tu pats, neturi klausos jei sakai kad ji balso neturi. Turi, ir dar kokį. O dėl baisios dainos nesiginčysiu, gal tau ir baisu, klausyt apie tokius dalykus. O šlykštus esi tu, nes nepriimi kitokių žmonių.
      Maištinga Siela, užėjus į tavo blogą, tikėjausi rasti dainos vertimą. Gal gali išversti, jei supranti? P.s. Rašai tikrai gerai, sėkmės tau.

      Panaikinti
  2. Iš pradžių į šią dainą žiūrėjau labai neigiamai. Tačiau, kuo toliau, tuo labiau jos norisi klausytis. Tikrai užburia.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man nepatinka, kai į dainų konkursuose politikuojama. Gal ir mums reikėjo vežti kokią dainą apie tremtinius?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man tai is pradziu isgirdus sita daina labai ji nepatiko, bet dabar kazkaip pirisijaukinau. Jai ziuriu gyva pasirodyma, mane labai veikia Jamalos emocionalumas. Daina, kurioje labai daug emociju :)

    AtsakytiPanaikinti