2010 m. gruodžio 6 d., pirmadienis

Knyga: Jurgis Kunčinas "Tūla"

Sveiki visi,

Šiandien noriu pakalbėti apie Jurgio Kunčino romaną „Tūla“, kuris iki šiol laikomas pačiu geriausiu jo darbu. Na, nereikia tikriausiai sakyti, kad Jurgis Kunčinas yra atsikūrusios Lietuvos rašytojas, atėjęs su Ivanauskaitės ir Gavelio antplūdžiu. Iš esmės su Gaveliu abu labai, sakyčiau, kone fanatiškai ir savotiškai mylėjo Vilnių. Šis miestas persisunkęs abiejų rašytojų kūryboje, jo neišvengia ir romanas „Tūla“.

„Tūla“ – tai neįmanomos meilės regimybė, pasakojama pagrindinio herojaus akimis. Tikriausiai menkai lietuvių literatūroje nagrinėjama meilės tema girtuoklio, prasigėrusio, valkatos, bomžo akimis. Tūla esti paprasta, vidutinio sluoksnio mergina, kurios šeimos nariai labai nepalankiai vertina santykius su prasigėrusiu valkata, kuris be galo be krašto įsimyli Tulą ir regi tarsi deivę ją iki grabo lentos.

Romanas rašytas 1991 metais, prieš atkuriant Lietuvos Nepriklausomybę. Iš esmės jame atsispindi degradavęs miesto žmogus. Jeigu Granausko tekstuose mes aptikdavo degradavusią kaimo liaudį, tai čia mes turime Vilniau bohemą. Teisingai, bohemą, gyvenimo filosofą, kuriam nebėra vietos šiame pasaulyje, žmogus pradeda egzistuoti tik sau, kadangi jo meilės siekiai dėl socialinių dalykų yra neįmanomi. Kartais toks blaškymas leidžia tikrai pateisinti degradavusį žmogų, kurį nusmukdė sovietinė valdžia. Nemąstantis, neaktyvus ir gyvenimu nusivylęs žmogus turi jausmus. Iš visų jėgų pagrindinis herojus stengiasi išsaugoti tą bohemiškos meilės antplūdį, išsaugoti savo aistringos, beprotiškus meilės likučius, užkonservuodamas juos alkoholyje, toje būsenoje, kuri mus nuneša į onirinę, sapno erdvę.

Tekstas labai jausmingas, labai poetiškas ir gražus. Siužetas menkai išvystytas, kadangi Kunčinas telkėsi ties atstumto ir nebereikalingo žmogaus jausena, kryžminti jį su nepasiekiama svajone – mylėti Tūlą. „Krenta alyvos, sūkuriuodamos šaltame ore, apskleisdamos žiedais tavo plaukus, krenta į tavo neišverktas ašaras, limpa prie tavo vos pražiotos burnos, sruogom vyniojasi aplink tavo ploną kaklą, aptemsta ant tavo pilvo, apkrenta patalą, grindis, dėžes su dulkėtais aplankais ir prisiminimais, leidžiasi į ąsotį su nakčiai paliktu vandeniu, o kitos kakės, puokštelės, žiedai, neradę kur nutūpti, dar pasūkuriuoja, o paskui jau suyra į mažytes žvaigždes, taip panašias į fantastiškus jūrų gelmių gyvūnus.“ (p. 10-11). Matome, kad leksika atitinka poetišką Kunčino rašymo manierą. Net žodžių inversija tai liudija. Romanas tarsi vienas nesibaigiantis nelaimingos meilės eilėraštis. Tai iš tikrųjų labai jautrus, sultingas ir kartu destruktyvus tekstas. Manau, šį romaną puikiai išjaustų asketiškos personos, gyvenimu ir meile nusivylę žmonės, gyvenimo prasmės ieškantys jautruoliai. Tai puiki dozė norintiems nusiristi į dugną ir savaime išgyventi nihilizmu dvelkiančias Jurgio Kunčino poetiškas mintis.

Ir visgi manau, kad tai labai stiprus ir įtaigus romanas. Pasakotojas panardina į absoliučiai jaudinantį Vilniaus gyvenimą. Personažas susitapatina su skaitytoju, Vilniaus peizažai labai įdomūs, iš jų matome, kad autoriui Vilnius nepaprastai brangus miestas, bet kartu jame yra labai daug askezės, daug skausmo ir liūdesio. Dėl to liūdesio, Vilnius tampa dar gražesnis. Jeigu Gavelis Vilnių ir peikė, ir dievino, tai Kunčinas Vilnių vaizduoja kaip neatsiejamą savasties dalį, kur realizuojasi pagrindinio herojaus gyvenimas. Vilnius kuriamas asociatyviai, žygiuojant konkrečiomis gatvėmis, aptariant užrašus ant sienų, prisimenant nugyventą laiką ir santykius su Tūla. Jurgis Kunčinas sukuria Vilniaus skaudžią aplinką, kadangi ji atliepia pasakotojo t.y. pagrindinio personažo neįmanomos meilės jauseną. Vilnius plius herojus lygu „žmogmiestis“. Sunku įsivaizduoti, kaip šį kūrinį turėtų skaityti ne vilnietis, kuris nepažįsta Užupio, kuris neįsivaizduoja tų kalvų, alyvų skardžio, Bekešo kalno ir kitų subtilybių. Įdomu ir kaip šiuos aspektus supranta lenkai, rusai ir švedai, į kurių kalbas ir buvo išverstas romanas „Tūla“.

Laikmačio peizažai, sielos peizažai, Vilniaus peizažai ir t.t. Tačiau nekinta tik nelaimingos, skaudžios meilės peizažai, jie gludinami ir narpliojami, pertapomi kaskart vis kitaip literatūroje. Manau, kad Kunčinas nutapė labai gražiai, labai stipriai, labai vaizdžiai. Verta paskaityti, kai kurios vietos išties net įkvepia gyvenimui, avantiūrai. Gyvenimo melancholija, savęs suvokimas irstančios imperijos, kuri tėra tik fonas, rankose – „Tūla“ nuneša mus į pačią žmogaus branduolį, atsako į pagrindinį alkoholizmo klausimą, kuris ir dabar tebėra labai aktualus visoje šalyje. Sakau, knyga yra brandi, subtili, aktuali, poetiška ir sukurta ne tik gurmanams, bet ir tiems, kurie iš literatūros galbūt nesitikėjo, kad galima šitaip išgyventi lietuviškąją pilkąją savastį. Knyga nėra labai konkreti, jame yra iracionalumo, magiško realizmo, kuris kyla iš neištransliuotos meilės galios, žmogaus vertybių susprogdinimu, kada likimas iš žmogaus atima ir tolimą viltį būti reikalingu, būti žmogumi. Knygoje pamatysite, kai likimas atima ir viltį, žmogus gyvendamas be širdies, susikuria sau dirbtinę viltį ir ją pavadina tikrąją. Ir galutinai sunaikintas žmogus geba kurti sau netikrą pasaulį, nes tik „netikrovė“, iliuzija jam padeda išlikti gyvam.

„Paspyriau negyvą varną. Ne, valkata privalo gyventi kitaip negu jie, valkatiškai... Nėra laiko krimstis, graužtis, susiėmus galvą sėdėti. Be paliovos, kiekvieną minutę, reikia saugoti savo menką gyvastį, galvoti tik apie šią dieną ir valandą, rūpintis, ką valgysi, kur gyvensi, kur nakvosi...“ (p. 73)

Jūsų Maištinga Siela

24 komentarai:

  1. "Romanas rašytas 1991 metais, prieš atkuriant Lietuvos Nepriklausomybę." - faktinė klaida. Jei rašytas 1991, tai tikrai ne prieš atkuriant nepriklausomybę.
    "Knyga nėra labai konkreti, jame yra iracionalumo, magiško realizmo," - jame? Joje tikriausiai.

    Šią knygą nagrinėjom per šiuolaikinės lietuvių literatūros paskaitą. Ir pagrindinį personažą aiškinom kiek kitaip. Nesupyk, bet man atrodo, kad šįkart praplaukei paviršiumi. Kunčinas norėjo pavaizduoti ne girtuoklio gyvenimą, o gyvenimą to žmogaus, kuris taip nusivylęs (pasibaisėjęs?) sistema, kad pasirinko savotišką maištavimo būdą - nemaištauti. Valkata tapo tikrai ne dėl nelaimingos meilės. Tūlą jis sutiko jau tada, kai neturėjo namų. Toks bohemiškas gyvenimas buvo sąmoningai pasirinktas. Štai kame esmė. Kunčinas "Tūloje" nagrinėja tą svarbų klausimą daugumai lietuvių rašytojų, rašiusių apie sovietmetį: k a i p išlikto žmogumi t o k i o m i s sąlygomis. Štai kas svarbiausia.
    Žinoma, meilė čia ne mažiau svarbi.
    Man asmeniškai tai buvo be galo graži ir gili knyga. Be galo.
    Beje, šiaip aš ne vilnietė, tačiau knygoje piešiamas Vilnius man atrodė savas. Nors ir nežinau, kur tas Bekešo kalnas, o Užupy klaidžiojau ne tiek ir daug, Kunčinas geba taip nupiešti vaizdus, perteikti atmosferą, kad, rodos, vaikštai senosiom Užupio gatvėm. Kito Vilniaus čia mažai, viskas sukasi apie Užupį.

    Puiki knyga.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui už išsamų komentarą. Manau, turėjai suprasti, kad mano knygos vertinimas yra ne paskaitos medžiaga, bet mano subjektyvus žvilgsnis, mano asmeninis santykis, tai, kas man pasirodė svarbiausia ir išskirtiniausia. Nepretenduoju į vieną tiesą, nes manau, kad tokios ir nėra. Dėl 1991 metų, tai turėjau galvoje, kad romanas rašytas jau ir tais metais ir dar neturint Nepriklausomybės t.y. tuo laisvės atgavimo momentu.

    Man irgi ši knyga paliko įspūdį.

    AtsakytiPanaikinti
  3. tokios nesamones dar neskaiciau

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu bet tikrai kazkokie alkoholiko marazmai, kitaip tariant, neisgeres nesuprasi...

      Panaikinti
    2. :DDDDDD grynai

      Panaikinti
  4. Kodel musu kaime tiek valkatu kurios pis prota kad nemokam rasyt.... blet eikit save issreiksti kur kitur nes netas skirtas ne tam.. kiek slamsto per jus reik skaityt blet atrodo patis nezino kas ka blogai raso ATREIPK DEMESI I MANO RASTA ASMENISKAI DEL TAVES ISTAISYK SITA... Visvien neturi ka veikt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet tai juokas per ašaras - pyksta dėl savo tamsumo ant kitų - tipinis runkelis, nesvarbu, kad "nepatinka - neskaityk" taisyklė galioja - kodėl ja nepasinaudota? Tai kam nardai po tokias šiukšles, skaitai ir dar spjaudaisi? Logikos nerasta pas tamsta. Juk niekas botagu per strėnas nedaužo. Ak, tiesa, tikriausiai čia kaip ir mes "pseudo intelektualai", neturi kur išsireikšti ir rašinėji ne tik "Delfyje" aukso luitų vertų komentarų, o tiksliau skreplėji pasiutligės bakterijomis. Get Real, baby!

      Panaikinti
  5. Deja, skaičiau vos ne per prievartą, tiesiog reikėjo perskaityti. Visai neįdomus tasai sumauto sovietmečio nupiepusio valkatos gyvenimas, moters krūtų garbinimas ir bet kur su bet kuo mylėjimasis. Sakyčiau, kad tai knyga ne apie fatališką meilę, o apie fatališką girtuokliavimą. Vienintelis vertas dėmesio dalykas - pasakojimo stilius.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, turbūt reiktų išmokti žvelgti giliau ir kreipti dėmesį ne tik į tokias detales.

      Panaikinti
    2. taip. nebūkit surambėję kvailiai,ai, ką čia, pasaulis taip sutvarkytas

      Panaikinti
    3. Pritariu, kad "Tūla" yra pervertintas kūrinys. Mintys ir teiginiai - neadekvatūs. Knyga tėra gašlios ir vulgarios Kunčino fantazijos. Kūrinyje akcentuojami ne kažkokie vertingi dalykai, bet ištvirkusio girtuoklio-valkatos "nuotykiai" su moterimis. Ši knyga atskleidžia bjaurią žmogaus prigimtį ir kelia šleikštulį. Tik skaitydama "Tūlą" suvokiau tikrąją kitų lietuvių rašytojų kūrinių vertę - jie mano atmintyje atgijo kaip šedevrai. Tikiuosi, mano nuomonė neįžeis romano gerbėjų.

      Panaikinti
  6. Dar nebuvau skaitęs tos knygos.
    Bet po komentarų labai suabejojau - ar verta gaišti laiką? :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. na, man labai patiko, tiek rašymo stilius, tiek turinys. žaviuosi paprastumu ir sužaistais žodžiais, ne viena teksto eilutė užkabino. lengvai skaitoma knyga, tačiau visgi gili

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kokių rekomenduotumėte panašių knygų į šią (domina būtent bohema)?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mėgstu skaityti knygas, tačiau šis romanas buvo itin sunki užduotis, asmeniškai man. Pernelyg iškreiptas autoriaus mąstymas, neakcentuojamos esminės vertybės, gili, dora meilė keičiama į kūnišką palaimą, pagr. veikėjas nėra ištikimas Tūlai, „duodasi“ su bet kuo, kas papuola. Nematau tame kažkokios didelės, paslėptos minties. Knyga skaityti nerekomenduočiau, tikrai yra gilesnių, vertingesnių lietuviškų kūrinių.
    Čia tik mano subjektyvi nuomonė, nepykit už tiesmukiškumą.
    Lietuviškos knygos, mano manymu, kur kas vertingesnės savo turiniu už Tūlą: „Altorių šešėly“; „Silva rerum“ (pirma dalis ypatingai nustebino); „Dievų miškas“; „Skirgaila“.
    Visiems gražios dienos, nesustokit skaityt!)

    AtsakytiPanaikinti
  10. TOBULINIS MEILĖS SPALVAS RATUOKLIS, KURITE KONTAKTAI UŽ JŪSŲ UŽTIKRINTĄ VEIKLĄ IR SUSISIEKITE, KAD SPRENDŽIAMA

    Negaliu pamiršti, kaip gydytojo PADMAN svetainė: https://padmanspell.com padėjo man atkurti santuoką po to, kai 4 mėnesius išsiskyriau su savo žmona iš ginčo. Ji paliko ir niekada negrįžo pas mane. Aš padariau tiek daug, kad susigrąžinti ją, bet niekas nepasisekė, kol pamačiau komentarą internete, kai kas nors liudijo, kaip daktaras PADMANAS padėjo jam susigrąžinti savo žmoną. Būtent taip aš susisiekiau su juo per savo „WhatsApp“ ir parašęs mano problemą jis patikino mane, kad jis padės man sugrįžti su žmona per 24 valandas po meilės burtų išsakymo, o kai jis pasakė žodį, mano žmona grįžo namo ir maldavo, kad jai labai gaila, kad mane paliko, šiandien grįžau su savo žmona ir mes abu laimingi ir vėl gyvena kartu. Aš žinau, kad ten yra daugybė žmonių, norinčių susigrąžinti meilę, susisiekite su dr. Didžiąja, nes jis yra puikus atsakymas į jūsų problemą. Susisiekite su juo: paskambinkite / „WhatsApp jam“: +19492293867 https://twitter.com/padman_dr. Svetainė: https://padmanspell.com/index-3.html El. Paštas: padmanlovespell@yahoo.com

    AtsakytiPanaikinti
  11. Thank you sir for your genuine spells. This is really incredible, and I have never experienced anything like this in my life. Before i met you Sir, i have tried every possible means that i could to get my wife back, but i actually came to realize that nothing was working out for me, and that my wife had developed lot of hatred for me.. I thought there was no hope to reunite with my ex wife and kids. But when i read good reviews about your work sir, i decided to give it a try and i did everything that you instructed me and i Trusted in you and followed your instructions just as you have guaranteed me in 48 hours, and that was exactly when my wife called me.. We are more contented now than ever. Everything looks perfect and so natural! Thank you so much for your authentic and indisputable spells. Thanks Sir for your help. So I promise to tell the world about you great If you need help in your marriage of broken relationship,please contact Dr Osasu right now for urgent help WhatsApp +2347064365391 or Email drosasu25@gmail. com I want every one who is facing any problem should also give a testimony soon. Just like me today

    AtsakytiPanaikinti
  12. I feel very happy to share my great and wonderful testimony with everyone on this site..: I was married for 4 years to my husband and all of a sudden another woman came into the picture he started hating me and he was abusive.but i still loved him with all my heart and wanted him at all cost.... He filed for divorce and my whole life was turning apart and i didn't know what to do, he moved out of the house and abandoned me and the kids... my very close friend told me about trying spiritual means to get my husband back and introduced me to a spell caster so i decided to try it. although i didn't believe in all those things then when he did the special prayers and spell, after 2 days, my husband came back and was pleading that he had realized his mistakes I just couldn't believe it, anyway we are back together now and we are happy in case anyone needs help here is his email address; Account
    doctorirekenagba@gmail.com His spells is for a better life OR call his number
    +2347059630655 or contact him on WHATSAPP

    AtsakytiPanaikinti
  13. MANO Santuoka VĖL VEIKĖJO, PADĖJANT DR ISIKOLO, KURIE YRA SĄŽININGIAUSI RASTI RASTI
    Aš esu Jeanine Elvinas. Mano namai buvo pripildyti begalės problemų ir kančių, dėl kurių aš niekada nenorėjau skyrybų su savo vyru. Viskas sugriuvo ir mes pasukome skirtingais keliais. Bandžiau judėti toliau, bet man buvo taip sunku, nes vis dar mylėjau savo vyrą, o dukra visada verkė, norėdama susigrąžinti tėvą. Neturėjau kito pasirinkimo, kaip kreiptis pagalbos, todėl susisiekiau su DR ISIKOLO, kai pamačiau tiek daug gerų pastabų apie jo darbą. Jis patikino, kad sutaikino mane ir mano vyrą savo susitaikymo burtu, kurį ir padarė. Džiaugiuosi galėdamas jums visiems pasakyti, kad meilė ir laimė atkurta, mes vėl susitikome, ir aš tikiu, kad tai amžinai mums, ir visa tai ačiū DR ISIKOLO, kad padarė tiek daug, kad išgelbėtų mano šeimą. Jis niekada nėra per daug užsiėmęs, kad niekam padėtų. Taigi susisiekite su juo dabar, jei jums taip pat reikia pagalbos. parašykite jam dabar šiuo adresu: isikolosolutionhome@gmail.com arba tiesiog parašykite jam per WhatsApp: +2348133261196

    AtsakytiPanaikinti
  14. KADA TRAŽITE POUZDANOG BACAČA ČARONICA KOJI ĆE VAM POMOĆI VRATITI BIVŠEG, KONTAKTIRAJTE DR. ISIKOLO.
    Dobar dan svima, ja sam Gabija Egidijus. Bilo mi je jako teško kad me dečko ostavio zbog druge dame. Bila sam emocionalno slomljena i nisam znala što učiniti da ga vratim. Mjesecima sam bila u nevolji i tražila pomoć odasvud dok nisam saznala za DR. ISIKOLO. Kontaktirao sam ga i objasnio mu svoje probleme. Bio mi je voljan pomoći i poticati me da se pridržavam procedura kako bi mogao obnoviti ljubav između mene i mog čovjeka i također osigurati da se oboje ponovno vratimo jedno drugome. Ispunio sam sve uvjete i on je odradio svoj posao. Nakon 48 sati, dobila sam poruku od dečka u kojoj traži spoj kako bismo riješili stvari. Sada smo opet zajedno i to zahvaljujući DR. ISIKOLU. On vam također može pomoći ako ste voljni vjerovati i ostati puni nade. Samo mu pošaljite e-poruku putem: isikolosolutionhome@gmail.com Možete mu poslati i WhatsApp na +2348133261196.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Mano vardas Raminta Kazragienė. Aš išgyvenau sunkius laikus su skirtingais vyrais, atradęs tikrąją meilę ir nuoširdų priėmimą, kol sutikau savo vyrą, kuris atėjo į mano gyvenimą ir mylėjo mane žodžiais. Kartu gyvenome 2 metus ir buvome laimingi, kol kilo per daug ginčų ir išsiskyrėme. Maniau, kad galėčiau judėti toliau, bet supratau, kad esu jį labai įsimylėjęs ir man reikalingas amžinai. Neturėjau kitos išeities, kaip tik ieškoti pagalbos, todėl susisiekiau su daktaru Isikolo, žinodamas, kaip jis galėjo padėti kitiems. Jis skyrė man savo dėmesį ir padarė viską, kad mus vėl sutaikytų, o po 48 valandų rezultatas pasireiškė, jis grįžo pas mane ir mes vėl susitarėme. Dabar meilė ir laimė sugrįžo ir galiu pasakyti tik tiek, kad aš tikrai vertinu daktarą Isikolo už nesavanaudišką pagalbą man ir kitiems. Jo el. pašto adresas: isikolosolutionhome@gmail.com Taip pat galite jį naudoti WhatsApp telefonu +2348133261196

    AtsakytiPanaikinti