2010 m. gruodžio 18 d., šeštadienis

Pasirodys K. Sabaliauskaitės "Silva Rerum II"

Sveiki gyvi,

Yra gera žinia knygų skaitytojams ir Kristinos Sabaliauskaitės „Silva Rerum“ gerbėjams. Pasirodys antroji šio romano dalis, kuri iš esmės pratęsia Norvaišų giminės liniją. Spaudoje jau kuris laikas eina ir eina žinios apie pastaruoju metu legenda tapusią knygą – „Silva Rerum“. Pastarosios jau parduota daugiau nei 10 tūkstančių egzempliorių! Susilaukė keturių perleidimų ir tikriausiai dar bus kartą perleista. Manau, tokios sėkmės, kai knygų tiražai leidžiami tik iki 2 tūkstančių ir daugiau nebesulaukia savo laidos, šios knygos pasiekimai – didelis triumfas. Iš esmės, manau, kad netgi Sigitas Parulskis su savo romanu (bet kuriuo) nėra pasiekęs tokių rezultatų, nors jis laikomas, kaip žinia, dabartinės lietuvių literatūros karaliumi, iš Ivanauskaitės perėmęs populiarumo skeptrą.

Iš įvairių interviu su Sabaliauskaite jau sužinojom, jog knyga taip ir vadinsis – „Silva Rerum 2“ (Daiktų miškas 2). Iš esmės, ką pasakojo rašytoja, tai paminėjo, jog ši knyga bus kitokios „dvasios“, daugiau jame žiaurumo, karo, maro ir bado, kadangi iš esmės pasaulį pradeda valdyti karvedžiai ir monarchai, vyksta karai. Tokiame fone atsidurs ir trisdešimtmečiai bei jų likimai. Pati Sabaliauskaitė prisipažino, jog jau labai svarbios aplinkos detalės ir istorinis peizažas, o tai atsispindės ir antrosios knygos dalyje. Paklausta apie trečiąją sagos dalį, autorė linkusi tik šypsotis ir tylėti, nemėgstanti kalbėti apie savo ateities planus.

Įkvėpta Lietuviško baroko, knyga atskleis jau brandųjį šios epochos laikotarpį. Vienas iš Vilniaus objektų, kuris įkvėpė rašytoją kurti – Švento Petro ir Povilo bazilika. Iš pastarosios bazilikos ir vėl bus panaudota detalė knygos viršeliui. Kokia bus knyga, kokie likimai toliau klostysis veikėjams, sužinosite perskaitę romaną. Kas neskaitėte pirmosios, rekomenduoju tai padaryti. Ypač mūsų šalies istorijos mylėtojams.

Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. "Silva rerum" yra puikus populiariosios literatūros pavyzdys. Man tik baisu, kad tęsinys (kaip dažniausiai būna) nebūtų daug prastesnis už pirmąją knygą, nes tai sugadins visą istoriją.
    Ir kyla įtarimas: ar tęsinį Sabaliauskaitė sumanė rašyti po tokios sėkmės su pirmąja knyga? Jei taip, iš tęsinio nieko gero nelauk.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip viename interviu lyg ir teigė, jog Silva Rerum jau buvo sugalvotas apie maro laikus t.y. kas ir bus rašoma antroje dalyje, tačiau nenorėjo skaitytojo iškart mesti į tokį "peklą", tai pirmiau ir gimė Silva Rerum priešistorė. Manau, kad nusivilti neteks. Bet pagyvensim, pamatysim.

    AtsakytiPanaikinti