2019 m. gegužės 3 d., penktadienis

Filmas: "Metų laikai" / "Iklimler" / "Climates"


Sveiki,

Vienas žymiausių ir labiausiai pripažintų turkų režisierių Nuri Bilge Ceylan‘as vis dar po šio Kino pavasario ir jo pribloškiamai filosofinio realistinio filmo „Laukinė kriaušė“, kuris man niekaip neišeina iš atminties, paskatino pažiūrėti dar nematytus jo darbus. Šįkart vieną senesnių jo darbų pavadinimu „Metų laikai“ (turk. Iklimler) (2006), kuris pasakoja apie vienišą vyrą, kuris niekaip neįstengia sukurti šeimos, todėl blaškosi tarp moterų. Jo blaškymąsi emocionaliai iliustruoja besikeičiantys metų laikai ir skirtingos meilės paieškos scenos.

Prisipažinsiu, kad buvau nusiteikęs išties daug prastesniam N. B. Ceylano filmui nei „Laukinė kriaušė“ ar Auksine palmes šakele pelniusiam „Žiemos miegas“ (2014) ar tas pats „Trys beždžionės“ (2008) irgi kadaise matytas per Kino pavasario festivalį. Ypač mėgstu filosofines gelmes siekiančius filmus, kurie nepraranda realizmo pasakojimo plotmės, kur iš veikėjų veiksmų ir veido krūpčiojimų galima pasidaryti atskiras potekstes... Taigi panašaus braižo tikėjausi ir iš „Metų laikų“. Tiesą sakant, tą ir gavau, tačiau šiame filme režisierius dar nėra savo didžiausios kūrybinės galios zenite, atrodo, kiek plokštesnis. Ypač užsižaidžia simboliais ir ištęstais liūdnais filmo pradžios kadrais, kada griūvančių santykių apsuptyje porelė klajoja po griuvėsius... Netgi pamaniau, kad vėlei žiūriu labai panašią Angelina Jolie ir Brad Pitt filmo „Prie jūros“ versiją ir vėlei teks iškęsti tas tylias santykių erozijos pauzes. Bet po 15 minučių kankynės pamažu ima ryškėti senojo gerojo Ceylano režisūros kontūrai. Beje režisierius pats šiame filme atlieka pagrindinį vaidmenį kartu su žmona.

Už ką mėgstu filmą „Metų laikai“? Už tą nepakartojamai menišką ir įtampos kupiną sekso sceną, kai vyras grįžta pas buvusią meilužę ir bando ją pašerti riešutais, o viskas baigiasi žvėrišku seksu ant grindų, kur nesuprasi, ar tai toks aistros protrūkis, ar jau prievartos aktas... Tokia galinga toji scena leido man prisiminti David Lyncho filmą „Blue Velvet“ (1986), kuriame pro durų plyšį su vienu iš veikėjų taip pat stebime keistą sadistinių pakraipų sekso sceną... Visa kita „Metų laikuose“ truputį blyšku. Pagrindinis klausimas: ko reikia tam vyrui? Ko jis tose moteryse tikisi? Seksualinių motyvų? Gavęs sekso, jis vėl lekia pas kitą ir taip kaip voverė viename rate. Tačiau akivaizdu, kad už trumpalaikio pasitenkinimo esti kažin kokia kita prasmė, kurią nori atskleisti Ceylanas. Ir tą prasmę, manau, kiekvienas žiūrovas susikurs pats.

Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 72/100
IMDb: 7.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą