2019 m. birželio 1 d., šeštadienis

Filmas: "Mara" / "Mara"


Sveiki,

Daugelis man rekomendavo siaubo filmą „Mara“ (angl. Mara) (2018) kaip ganėtinai neblogai įtraukiantį siaubo filmą, kuris savo istorija lenkia daugelį panašaus žanro vidutiniokų. Istorija pasakoja apie detektyvų srityje dirbančią teismo psichologę, kuri sprendžia vieną nužudymą, bet netrukus įsivelia į mistinę istoriją apie sapnų demonę Marą. Filmo medžiaga remiasi viduramžių pasakojimais ir teorijomis apie miego paralyžių, kurio metu ateina demonas ir sėdi tau ant krūtinės...

Pagrindinį vaidmenį sukuria simpatinga aktorė Olga Kurylenko, tačiau ji tampa dar viena, sakyčiau aktore-auka, kurią priviliojo į abejotinos vertės kino projektą. Taip, medžiaga intriguojanti, taip, yra tikrai ką papasakoti apie miego paralyžių, bet... Pradėkime nuo to, kad scenarijus apsiriboja klišėmis – būtinai detektyvinė aplinka, būtinai psichūškė, būtinai kaltės jausmas, būtinai žavi ir jauna (liekna!) pagrindinė herojė, kuri be pastangų gali kelti seksualinį geidulį... Atmetus šiuos scenarijaus pasirinkimus ir tipinę siaubo filmo aplinką, į akis krenta šabloninė atmosfera, sakyčiau, dar nuo 1995 metais pasirodžiusio išties puikaus panašaus žanro filmo „Septyni“. Psichologiniai sprendimai, apie tikėjimą ir netikėjimą, apie per daug akivaizdžių veikėjų požiūrio kaip mokyklinukui suskaldymą aš tiesiog patylėsiu, kadangi tai rodo neišplėtotos, nesukristalizuotos, tingios ir abejotinos režisūros pakraipą, kuri skirta siaubo filmų rinkos „užkišimui“.

Kaip ir neseniai matytas siaubo filmas „Hanos Greis egzorcizmas“, taip ir „Mara“, yra absoliučiai vienkrypčiai filmai, kuriuos kaip lengvus pusfabrikačius spjaudo Holivudo fabrikas neišrankiems, neišsilavinusiems žiūrovams sukelti pasitenkinimo efektą – noriu, kad šokiruotų, bet noriu, kad būtų ir patogiai viskas atpažįstama. Tai tikriausiai ir yra visos amerikietiškos siaubo filmų industrijos prakeiksmas – užsakomi filmai pagal pageidavimus, nustekenant bet kokį režisierių originalumą.

Mano įvertinimas: 3.5/10
Kritikų vidurkis: 32/100
IMDb: 5.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą