2020 m. balandžio 5 d., sekmadienis

Šios dienos citata: Ksavera Vaištarienė apie mitybą, maistą, grikių dietą, kalorijas, maisto balansą


Sveiki, skaitytojai,

Vakar mirė garsi Lietuvoje sveikos gyvensenos propaguotoja Ksavera Vaištarienė (88 m.). Deja, jos mirimo diena buvo ir mano pirmoji pažintis su ja. Žinoma, kaip ir daugelis, kurie negirdėjo šios asmenybės, gana skeptiškai pasitikau šią žinią: „kas ji tokia, jeigu tokia garsi, o nieko apie ją negirdėjau?“ Tikriausiai kiekvienam žmogui savu laiku ateina tam tikri dalykai. Galima sakyti, kad tai likimas.

Kuo toliau gyvenu, tuo labiau galvoju apie sveiką mitybą limonadų, saldėsių, modifikuotų „sveikų“ produktų rojaus epochoje, kur kiekvienas salotos lapas gali būti užaugintas ant neįsivaizduojamai kenksmingų trąšų žmogaus organizmui.

Pasižiūrėjau kelis interviu su šia moterimi ir man tapo viskas aišku, kad Ksavera Vaištarienė yra sveiko ir guvaus proto moteris, kuri logika ir moksliniais eksperimentais su savimi pačia priėjo prie tam tikrų išvadų apie mitybą. Nuo 50 metų iki savo mirties K. Vaištarienė, kaip teigė, nėra sirgusi. Turint galvoje, kaip kai kurie mūsų senoliai skausmingai kamuojasi...

K. Vaištarienė pagarsėjo savo grikių dieta, kuri išvalo plaučius, kraujagysles ir kitas organų sistemas. Kaip supratau, ji labiau vadovaujasi savo ir japonų mokslininkų tyrimais apie maistą. Savaime aišku, kad kai kuriems dietologams Ksaveros išvados absoliučiai nepatinka. Tačiau moteris pats kaip pavyzdys yra jos gyvensenos patvirtinimas, todėl ar bereikia dar kokių nors įrodymų?

Gal kiek man pačiam sunkoka suvokti, kad nereikia gerti daug vandens. Pats mėgstu vandenį, vartoju daug skysčių, nes jis valo organizmą, tačiau moteris teigia, kad vandens pakanka per dieną iki vieno litro. Moterims rekomenduojama netgi mažiau. Bet tikriausiai vandenį riboja jau tie, kurie iš esmės nebeturi ko per daug valyti iš organizmo, nes ir taip gyvena gana gerame balanse. Man patinka mokslininkės ištarta mintis laidoje „Beatos virtuvė“, kad 50 procentų reiktų paimti nuo stalo, o kitą 50 procentų – iš Dievo. Ką gi, balansas tarp valgymo ir dvasinio gyvenimo harmonijos, manau, yra akivaizdus.

Siūlau pasižiūrėti vieną iš interviu su Ksavera Vaištariene.


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą