2020 m. birželio 1 d., pirmadienis

Šios dienos citata: Vanda Juknaitė apie vaikus kaip Dievo širdis



Neseniai pasirodė interviu su Vanda Juknaite. (Jį galite perskaityti ČIA), kuris buvo skirtas Lietuvos nepriklausomybės trisdešimtmečiui. Bernardinai.lt kalbina Nacionalinės premijos laureatus ir uždavinėja labai panašius klausimus apie Lietuvą (anuomet ir dabar) bei kūrybą.

Vienas iš klausimų Vandai Juknaitei buvo apie vaikus. Neatsitiktinai, nes būtent Išsiduosi. Balsu ir Tariamas iš tamsos, už kuriuos autorė yra labiausiai vertinama, ji nagrinėja vaikų pasaulį, užrašinėja jų pokalbius. Ir vienas iš klausimų buvo apie vaikus, turint galvoje kontekstą, kad įstatymai leidžia svetimiems draskyti šeimas, juos išsivežti, atimti, importuoti kaip prekę, remiantis rašytais įstatymais.

Nekalbu apie ekstra atvejus, kai vaikai žalojami, niekinami, marinami baldu, kur, regis valstybė turėtų padėti reabilituoti šeimą kaip ląstelę, kur kas lengviau užuot suteikus pagalbą atimti vaiką, o iš to paties vaiko atimti ryšį su biologiniais tėvais, kad ir koks jis bebūtų pražūtingas. Štai kodėl Vanda Juknaitė šioje citatoje mini esminį nesiskaitymą su vaiku, nes vaikai byloją tiesą, labai paprastą, – jeigu skaitėte „Tariamas iš tamsos“, – tokią paprastą, nuo kurios mūsų iškreiptais „gerovės“ įstatymais tikrovė tiesiog niekinančiai pažeidžia prigimtinius vaiko ir jo šeimos santykius.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą