2024 m. vasario 10 d., šeštadienis

Albumas: Augustė Vedrickaitė – Kas esi tu (apžvalga)

 

Sveiki,

 

Lietuvoje nėra daug atlikėjų, kurių muzikos albumų laukčiau. Gal kokios Džordanos Butkutės, kuri įdomi dėl savo evoliucijos ir paskutiniu metu sukurtų rokinių skambesių. Žinoma, ir Augustė Vedrickaitė, kuri išgarsėjo 2005 metais, pasiekusi muzikinio šou realybės „Dangus“ finalą, po kurio atlikėja greitai išleido savo debiutinį albumą „Apnuoginta“. Ką aš tuo metu veikiau? Tryniau tikriausiai paskutinius metus mokyklinį suolą ir, gerai pamenu, kaip dainuodavom „Saulė“ arba „Kekšė“ priedainius, nes na kitaip ir negalėjo būti. Tuo metu „Baras“ ir „Akvariumas“ pakeitė muzikiniai realybės šou buvo itin populiarūs, juos žiūrėjo praktiškai beveik visa Lietuva, tad nežinoti, kas yra Augustė, praktiškai buvo neįmanoma.

 

Ir visgi antrasis albumas „Kas esi tu“ išleistas visai neseniai, 2024 metais. Praslinko, atrodo, ištisa epocha, daug kas pasikeitė lietuviškoje muzikoje. Atsiradus internetiniam vartojimui atlikėjai nebegalėjo uždirbti iš albumo pardavinėjimų, nunyko CD pardavimai, daug kas ėmė leisti internetine savo kūrybą ir tik retesnis, kuris išleidžia materialų albumą. Bet sugrįžo vinilinės plokštelės ir atlikėjai vis tiek nenustoja kurti. Augustė taip pat išleido avietinio marmuro vinilinę plokštelę „Kas esi tu“. A pusėje visiškai naujos 5 pop roko dainos, B pusėje jau seniau išleistos ir žinomos 5 dainos. Šiandien pabandysiu apžvelgti visą albumą ir pasižiūrėti, kaip viskas atrodo, įvertinti kiekvieną dainą dešimtbalėje sistemoje. Prie albumo dirbo visiems puikiai žinomi Vytautas Bikus ir Paulius Vaicekauskas.

P. S. Dainos paimtos iš oficialios autorės YouTube prieigos.

1. Saugos mus naktis




 

Vidutinio tempo pop roko daina, kuri primena, kas iš tikrųjų yra Augustė. Ogi rokerė! Su labai panašaus turinio ir skambesio kai kuriomis dainomis ji jau buvo, galima sakyti, susiformavusi tokį įvaizdį albume „Apnuoginta“. Niekas pernelyg nuo to nenutolo. Augustei tinka toks įvaizdis, jos aštrus bliuziškas balsas gerai užpildo saugią, be didelių sproginėjimų dainos aranžuotę. Daina intensyvėja, pamažu auginama rokeriška nuotaika, tačiau galutiniame variante sprogimas neįvyksta (matyt, daugiau eksperimentinės laisvės dainos kulminacijai bus palikta gyviems pasirodymams?). Nepaisant to, daina nebloga, ją malonu klausytis.

 

Mano įvertinimas: 8/10


2. Kas esi tu



Labai įdomi pati dainos pradžia! Tokia užuomina į kažką afrikietiško ar aukštaičių sutartines, kas galėjo būti labiau kaip muzikos motyvas išnaudotas. Būtų įdomu sužinoti, koks būtų viso to rezultatas. Visgi daina išauga į vidutinio pop roko dainą ir ji vėlgi skamba gerai. Man regis, daina labai asmeniška, įtariu, pačios atlikėjos savaip išgyventa. Daina, kuri vadinasi kaip ir visas pats albumas, todėl nori nenori imi laikyti kūrinį viso albumo idėjiniu centru. „Kas esi tu“ vystoma įdomiai, turi savo metalinių tokių pakartojimų (kas esi tu, kas esi tu... tu, tu, tu...), jų galėjo būti dar daugiau ir intensyvėjančių, kurie puikiai veikia ir papildo pagrindinę solo dainos liniją. Pabaigus dainą kilo mintis, jog ji visai gerai suskambėtų duetu su kokiu nors populiariu atlikėju ar atlikėja, bet tikriausiai būtų suardytas tas atlikėjos asmeniškumas.

 

Mano įvertinimas: 9/10


3. Pamiršiu


 

Švelni roko baladė „Pamiršiu“ skamba kaip terapinis atlikėjos kūrinys. Daug atlikėjų leidžia per kūrybą išlieti savo mintis ir emocijas, ir tai tampa tam tikra prasme pasveikimu. Savigyda primena ir daina „Pamiršiu“, kuri skamba tolygiai augančiai ir yra klasiškai tvarkingai sukonstruotas kūrinys. Nežinau tik dėl Augustės paploninto balso, kuris papildo takelį kaip „vėjuota“ lopšinė, skambant gitarai. Gal man norėjosi šiokio tokio sprogimo, „atidaryto“ balso antrojoje kūrinio dalyje, kuris simbolizuotą iš tikrųjų tą pasveikimą ir užmarštį? Pasirinktas saugus variantas, daina kaip miuziklas, kažkur nunešė, gal į tam tikrus grupės „Skylės“ su Aiste Smilgevičiūte „Povandenines kronikas“? Nežinau. Bet daina graži, intymi, jautri. Ypač man patiko kūrinio pradžia.

 

Mano įvertinimas: 8.5/10


4. Pagaląsti nagai

 

Neblogai! Toks hito „Kekšė“ savotiškas vaibas, tęsinys. Neturėti pop roko albume kokios nors chuliganiškos ir agresyvios dainos, tikriausiai nebūtų ir to roko albumo! Visgi „Pagaląsti nagai“ man kaip hitas neskamba, trūksta tiesiog... iškart kabinančio ir staigaus priedainio, kuris „paimtų“ iškart. Bet juk ne visos dainos būna hitais, todėl bendrame albumo sraute kūrinys konceptualiai užpildo tai, ką ir turi užpildyti.

 

Mano įvertinimas: 6.5/10

5.Apsigalvot



Pagaliau pozityvumas! Šią dainą jau įsivaizduoju ir kaip hitą, tą, kurią norisi pasigarsinti, kai važiuoji autostrada prie jūros. Ritmas, žodžiai, sukurta pakylėta atmosfera yra tai, ko reikia klausytojams. Man tai visgi daina apie tai, kad reikia nuvaikyti prastas mintis, nesileisti jų užvaldomam, nes gyvenimas trumpas, reikia stengtis būti ne auka, o tiesiog laimingu čia ir dabar.

 

Mano įvertinimas: 10/10

6.Demonai


 

Visiškai kitokios aranžuotės daina „Demonai“ sukurta ir išleista 2019 metais. Prie jos dirbo Faustas Venckus. Tiesa, taip niekada šios dainos normaliai nebuvau išklausęs, nors žinojau ją esant. Šiuo metu Youtube platformoje artėja prie 70 tūkstančių perklausimų, tad galima teigti, kad tai nebuvo itin didelis hitas. Kuo skiriasi ši daina nuo likusio albumo? Ogi ji iš rokeriško pasaulio mus sviedžia į 80-ųjų sintezatorių erą, kurioje viskas pagal žanro skambesio taisykles. Įsivaizduoju save klausantis šio kūrinio ant bėgimo takelio kokioje sporto salėje. Kūrinys, kuris kažkiek man susišaukia su Donato Montvydo albumo „1987“ garsais.

 

Mano įvertinimas: 7/10


7.Dalelę savęs



Apie šią dainą jau esu rašęs atskirai. Perklausiau vėl ir ji išties puiki. Išleista karantino metu 2020 metais. Skamba puikiai. Tikriausiai nesuklysiu sakydamas, jog tai vokalinė daina ir tas pasiūbavimas tarp priedainio ir uždainio labai tinka. Ką jau kalbėti apie Miglės šokį vaizdo klipe, kuris iš dalies primena Sios hito „Chandelier“. Daina puiki, mena Augustės stebuklingą pasirodymą ir transformaciją, kai ji „Danguje“ atliko Džordanos dainą „Dėl tavęs“.

 

Mano įvertinimas: 10/10


8.Saulėgrąžom žydės


 

Iki dainos vidurio galvojau, kad daina monotoniškai nuobodoka, tačiau pabaigoje pakeičiau nuomonę. Tikriausiai labiausiai šioje dainoje veikia pats tekstas, kuris vėlgi skausmingas, tačiau teikiantis vilties. Seseriškas ir moteriškas solidarumas, gijimo daina man asocijuojasi su maištavimu prieš tai, kas vyksta Ukrainoje. Nežinau dainos parašymo motyvų ir kontekstų, bet man tekstas labai siejasi kaip protestas prieš karą ir apskritai smurtą. Pasirinktas tekstas byloja daugiskaitos pirmuoju asmeniu, pastarasis nutrina individualumo ribas ir siejasi su koletyviškumu bei tam tikra politine pozicija. Tik nežinau dėl dainos pavadinimo.

 

Mano įvertinimas: 7/10


9. Before You're 6ft Under


 

Daina pristatyta Nacionalinei Eurovizijos atrankai. Kiek pamenu, daina išėjo į finalą ir ją neblogai buvo įvertinę tiek žiūrovai, tiek komisija. Nors praeityje Augustė yra pristačiusi ir geresnių (bent jau man) Eurovizijai dainų (ypač 2007 m. daina „Fate“), šioji irgi nebloga. Aštrus rokerės balsas, atsipalaidavimas scenoje, tvirtas plėšrūnės įvaizdis ir išties belieka pridurti, jog dainos priedainis, nors nieko stebuklingo, bet jis įsimenantis ir nesunku paniūniuoti pasibaigus dainai. Ko gi dar reikia gerai dainai?

 

Mano įvertinimas: 8.5/10


10.Vėl iš naujo


 

Labai smagus vaizdo klipas! Tipiška augustiška stiliaus ir žanro daina – pašėlusi ir atsipalaidavusi rokerė, kurioje atsipalaidavimas dera su savotišku chuliganizmu. Šiaip dabar Lietuvoje mes neturime stabiliai dainuojančių moterų rokerių, kurių muzika būtų taip matoma, kaip Augustės, todėl atlikėja nepajudinama, turi savo vietą ir veidą muzikos pasaulyje. Beje, labai puikus repo intarpas ir to intarpo sodrus tonas. O tas priedainyje esantis paūbavimas labai dera su nuotaika ir muzika. Išties tai pavykęs kūrinys, hitas.

 

Mano įvertinimas: 9.5/10

 

Šiaip ilgai lauktas albumas „Kas esi tu“ turi savo spalvą ir savitą charizmą. Kaip stipriausius kūrinius išskirčiau „Dalelę savęs“, „Apsigavot“ ir „Vėl iš naujo“. Albume yra pozityvių ir pašėlti tinkančių gabalų, bet nemažai yra ir skausmingus išgyvenimus atspindinčių kūrinių. Yra ir roko, ir roko baladžių, nemažas įvairovės spektras, ką? Bet neatimsi vieno – tai Augustės vokalas ir išskirtinis balsas, leidžiantis kurti specifinį skambesį ir nuotaiką.

 

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą