2024 m. vasario 12 d., pirmadienis

Filmas: "Žiniuonis" / "Pamiršta meilė" / "Znachor" / "Forgotten Love"

 Sveiki,

 

Gero lenkų kino nevalia atsisakyti net tada, kai galvoji, kad pavargai nuo sunkių ir niūrių filmų, kurie gvildena sudėtingas problemas. Viena iš tokių juostų – Michal Gazda režisuotas filmas „Žiniuonis“ (lenk. Zachor) (2023). Filmas talpinamas Netflix platformoje, o pagal angliško filmo pavadinimo variantą filmas verčiamas kaip „Pamiršta meilė“. Abu pavadinimai tinka, bet, aišku, artimesnis ir geresnis yra pagal originalą.

 

Jeigu trumpai apie siužetą, tai jis klasikų klasika visomis įmanomomis prasmėmis. Filmas turėjo tėvynėje itin sėkmingą klasikinį 1981 metų pastatymą, tačiau, matyt, nutekėjo daug vandens ir buvo nutarta pastatyti kitą variantą tikriausiai vakariečiams reklamuoti lenkišką kaimišką ir grafų kultūrą. Nepaisant to, filmas vaizduoja laikus iki Antrojo pasaulinio karo. Intelektualus ir įžvalgus daktaras gauna lazda per galvą, jis netenka atminties, 15 metų bastosi velniai žino kur, kol galiausiai apsistoja kaime, kur sutinka savo suaugusią dukrą (pastaroji jo nepamena), tačiau jis gydo sudėtingais chirurginiais sprendimais, tad aplinkiniams kelia nemenką susižavėjimą ir įspūdį. Baisiausia, kad toks laikmetis, jog gydyti be daktaro licencijos negalima ir už tai sodinama į kalėjimą, todėl aišku, link ko eina visa istorija. Dar daugiau Pietų Amerikos muilo operos! Jis dažinėje operuoja savo dukrą to nė nežinodamas, o atsigavusi dukra lekia skersomis per pievas pas savo pasikėlusį grafą, tačiau piktoji grafo mamytė užtrenkia duris...

 

Siužetas absoliutus 90-ųjų muilo operos serialas. Diedukas slampinėja daug metų nieko neprisimindamas, o valstiečiams nė į galvą nešauna pasidomėti mieste kokio dingusio daktarėlio, kuris plaktuku ir kaltu atstato paralyžiaus ištiktą jaunuolį? O kur tai, kad dukrelė išlekia už grasinimus niekam nieko nesakiusi, o tėvukas bėga lapatai-lapatai į kalėjimą pasiduoti ir niekas niekam nieko nesako, lyg būtų užkietėję komunikacijos viduriai... Nieko nepadarysi, medžiaga sena kaip prosenelių lovos, viskas pagal senas XIX amžiaus romantizmo klišes sukonstruota. Siužetiškai žiūrint, filmas „Žiniuonis“ arba „Pamiršta meilė“ yra tiesiog banalybė, bet kaip seniai tokią bemačiau, kad sužiūrėjau visai neblogai, o ir pastatymas lenkiškos kultūros apsupty atrodė ne kaip „Rozalinda“ praradusi atmintį, bet visai neblogai sukonstruotas pseudokultūrinis ir kiek karikatūrinis lėlių namelis. Daug ką atperka polonizmo reliktai, kurie artimi ir lietuviškai pirmajai tarpukario kultūrinei dekadai. Nesijaučiu labai apiplėštas, juk filmas emocionalus, tėvo ir dukters melodramatiškos sankirtos kėlė ir juoką, ir graudulį, ir nuostabą. Filmo finalas – teismas, tikras klišių torčiukas tiesmukų graudenimų ištroškusiems žiūrovams.

 

Mano įvertinimas: 7/10

IMDb: 7.5



 

Jūsų Maištinga Siela 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą