2024 m. vasario 16 d., penktadienis

Kaip mitologija veikia gyvenimą? Ikaras ir Dedalas: Rauda už Ikarą (Herbert James Draper)

Herbert James Draper (1863-1920), The Lament for Icarus (Rauda už Ikarą), 1898

Sveiki skaitytojai,

 

Mūsų Iakrų vis nemažėja ir nemažėja...

 

Ką tik pabaigiau kavos puodelį. Pamaniau, kiek žmogui reikia laiko nukristi iš lėktuvo aukščio į žemę, turint galvoje oro pasipriešinimą, vėjo gūsius, galbūt turbinos sūkuriais besipriešinančius Ikaro sparnus? Ar spėčiau atsigerti kavos? Kol rašau šią eilutę, be jokios abejonės, kažkas iš tų beveik 8 milijardų žmonių mirė, dar daugiau tikriausiai gimė, dar daugiau buvo žmonių ranka paskersta, užmušta, užtvota.

 

Pasitikrinau https://www.worldometers.info/, iš tikrųjų žmonių planetoje jau per 8 milijardus. Tarp karo grėsmės skleidimo ir dėmesio Ukrainos reikalams nieko nebeįmanoma daugiau matyti. Gal kas ir pranešė, kad tokia agresyvi rūšis kaip žmonės, planetoje perkopė dar vieną istorinį laiptelį savo klestėjimo eroje. Nors Vokietijoje, kurios ekonomiką pralenkė Japoniją (aišku, jau vakarykštės naujienos), dabar pagal savo našumą yra trečia galingiausia planetos ekonomika. Čia, kaip ir Japonijoje, gimstamumas mažėja. Kaip ir Lietuvoje. Bet Žemėje žmonių nemažėja ir nemažėja.

 

Vien nuo šių metų pradžios gimė per 17 milijonų gyventojų, 7 milijonai mirė. Santykis, kuris pasako ne tiek ir mažai.

 

Tik laiko klausimas, kada nukritę Ikarai bus nebe tragedija, o šventė, nes vietoj jo kažkas galės užimti laisvą vietą.

 

Juk kažkas kasdien tikrai nukrenta nuo mūsų civilizacijos pastatytų dangoraižių? Kad ir darydamiesi asmenukę. Šiaip mes juk mes visi esame Ikarai ir turime prigimtinį bruožą kristi. Nuo laiptų, nuo karjeros viršūnių, nuo debesies, nesiskleidus parašiutui. Ikras mumyse veikia kaip prisukama muzikinė dėžutė. Tik nukristi neturime poreikio, veikiau tik skristi, daugintis ir klestėti.


Jūsų Maištinga Siela


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą