2011 m. vasario 1 d., antradienis

Filmas: "Juodoji gulbė"

Sveiki visi,

Šiandien noriu pristatyti filmą „Juodoji gulbė“ (Black swan) (2010 m.). Ką aš begaliu ir pasakyti. Taip, esu sužavėtas. Tikriausiai man geriems filmams trūksta kritikos jausmo, bet kai pajauti, jog tave tai „paima“, supranti, kad kritikuoti ir nieko nebereikia. Tikra odė baletui, nuginkluojanti publikas, tikras perliukas tiesiai iš Amerikos, net ir auksas gali žibėti Holivudo mėšlyne. Tai pasakojimas apie itin jautrią baleriną, kuri buvo talentinga, nuostabi, kerinti, švelni, bet šalta, frigidiška, nieko neprisileidžianti. Jai buvo suteiktas pagrindinės atlikėjos „Gulbių ežere“ vaidmuo, tačiau ji turėjo įkūnyti ir juodąją gulbę. Na, tai buvo ne jos jėgoms ir temperamentui, taigi mergina persistengė ir ji ėmė akyse keistis tiesiogine ir netiesiogine prasme. Siužetas iš esmės nėra labai sudėtingas, jis vientisas, suprantamas, bet visų esmė yra tame, kaip tai yra padaroma, kaip suvaidinama.

Žinot, netikėjau, jog Natalie Portman galės suvaidinti tokį vaidmenį, tikriausiai niekas nieko panašaus iš jos ir nesitikėjo. Prisimenu ją iš tokių filmų kaip „Broliai“, kur ne itin įstrigo jos vaidmuo, taip pat „Karalienės sesuo“, kurios net nežiūrėjau, kažkaip jau buvau nusistatęs prieš šį filmą, jau nekalbu apie „Žvaigždžių karus“. Taip, aktorė pasirodžiusi nebloguose ir gerai žinomuose filmuose, tačiau „Juodoji gulbė“ dabar Portman, be abejo, bus pagrindinė vizitinė kortelė. Pažiūrėsim, kaip šiai aktoriai dabar seksis kovojant dėl pagrindinio „Oskaro“ geriausios moters vaidmens titulo. Vaidmuo tikrai atliktas įspūdingai. Visas tas persikūnijimas, jautrumas, įtampa, na, sutikit, yra tikrai puikiai išjaučiamas.

Filme sutinka visą pulką žinomų aktorių: Winona Ryder iš tokių filmų kaip „Ruduo Niujorke“, „Vabalų sultys“, „Edvardas žirkliarankis“ ir t.t. Ukrainiečių kilmės aktorė Mila Kunis, Vincent Cassel iš tokių filmų kaip „Žana Dark“, „Purpurinės upės“, „Elžbieta“ ir t.t. Čia sutinkame net žaviąją Barbara Hershey iš filmo „Paukštis, kuris neskraido“. Tikras „užsikačialinusių“ aktorių pulkas ir kiekvienas savoje vietoje ir savame charakteryje.

Ką duoda šis filmas? Pasimėgavimo ir kažko, kas užpildo kažkokią kertelę, kurią ir norisi užpildyti. Šį filmą labai rekomenduočiau darboholikams, tiems, kurie tiesiog nemoka mėgautis, atsipalaiduoti, daro iš savęs tobulybę, nesamą ir galbūt niekada nebūsimą legendą, tai iš esmės, gerai suvokus filmą ir pritaikius sau, galima atsipeikėti. Filmas yra kaip vaistas, tai nėra kažkoks gyvenimo parodijavimas, bėgimas nuo jo, interpretavimas, manau, tai yra menas, menas sukrėsti, menas gydyti, menas padėti, menas mąstyti. Jeigu taip nemanote arba iš dalies sutinkate, arba visai sutinkate, bet kokiu atveju, vis tiek siūlau pažiūrėti „Juodąją gulbę“. Yra ką pamatyti.

Įvertinimas: 10/10

Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Žiūrėjau šį filmą gal kokius penkis kartus ir kaskart atradau ką nors naujo. Pamačiusi jį pirmą karta buvau pakerėta..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai geras filmas...Puiki Natalie Portman vaidyba.

    AtsakytiPanaikinti