2011 m. balandžio 11 d., pirmadienis

Asmenybės: Bibi Aisha



Sveiki visi,

Tiesiog pridedu Bibi Aišshos gyvenimo istoriją spausdintą www.lrytas.lt Vertas paskaitymui.

Žurnalo „Time” viršelyje praėjusią vasarą atsidūręs jaunos afganės Bibi Aishos veidas šokiravo pasaulį. Mergina buvo nupjauta nosimi, o vešlūs plaukai slėpė nurėžtas jos ausis. Po žiaurios talibų bausmės JAV atsidūrusi moteris dabar kuria naują gyvenimą.

20-metę B.Aishą kartais galima išvysti einančią judriomis Niujorko gatvėmis. Madingus siaurus džinsus mūvinti ir ne mažiau madingus batus avinti mergina neišsiskiria iš minios.

Tik nedaugeliui su B.Aisha prasilenkiančių praeivių pavyktų įsivaizduoti, ką jai teko ištverti iki atsidūrimo JAV. Ir kiek afganei reikia drąsos dabar vaikščioti aukštai iškelta galva.

Išgarsėjo visame pasaulyje

Bet atidžiau pažiūrėjus į B.Aishos veidą galima pamatyti nosies protezo kraštą. Jis slepia sudarkytus merginos veido bruožus.

Prilipdomas nosies protezas B.Aishai nėra patogus. Tad mergina, kai gali, stengiasi jo nenešioti. Tada 20-metės nosies vietoje žioji skylė. Būtent tokį B.Aishos veidą praėjusią vasarą išvydo žurnalo „Time” skaitytojai.

„Štai kas atsitiks, jeigu mes paliksime Afganistaną”, – skelbė viršelio, kuris šokiravo daugelio šalių žmones, antraštė.

Sukrečianti B.Aishos istorija žiniasklaidoje buvo nuskambėjusi ir anksčiau, tačiau labiausiai ji išgarsėjo dėl „Time” viršelio.

Šiurpūs santuokos metai

Pietinės Afganistano Uruzgano provincijos kaime gyvenusią afganę negandos užklupo dar vaikystėje, kai mirė motina. Tačiau B.Aishos gyvenimas tikru košmaru virto, kai ji sulaukė trylikos metų. Tuomet tėvas ją ištekino už talibų smogiko, kurio visa šeima remia Talibaną.

B.Aisha už šio vyro buvo ištekinta kaip kompensacija už jo giminaičio žmogžudystę, kurią įvykdė merginos dėdė.

„Nukentėjusiai šeimai turi būti atiduodama nuosavybė. Mergaitės ten laikomos nuosavybe”, – merginos istoriją aiškino ja besirūpinanti profesorė, anglų literatūros ekspertė Esther Hyneman.

Kartu su B.Aisha talibų rėmėjų šeimai kaip kraujo skola atiduota ir jos sesuo.

B.Aishos sutuoktinio namuose dažniausiai nebūdavo, nes jis slapstosi, tad daugiausia laiko jai tekdavo leisti su kitais jo šeimos nariais. Uošviai su marčia ir jos seserimi elgdavosi žiauriai – jas mušdavo, versdavo vergauti, miegoti kartu su gyvuliais.

„Pradėjau gyventi su jais ir tapau kaline”, – taip savo santuokos metus apibūdino B.Aisha.

Tokį gyvenimą ji tyliai kentė ketverius metus, tačiau galiausiai pabėgo į Kandaharą. Tačiau čia bėglė pasirodė įtartina policijai. Tad jie merginą sulaikė, norėdami įsitikinti, ar ji tikrai nėra nusikaltėlė ar pasileidėlė.

Galiausiai B.Aisha buvo atiduota tėvui, kuris ją vėl grąžino žiauriam vyrui ir jo šeimai. Prieš tai jie esą pažadėjo su afgane elgtis geriau.

Bausmė: nosis – už nosį?

Bet iš tiesų už savo poelgį, kuriuo esą pažemino vyro šeimą, ji sulaukė žiaurios bausmės.

2009 metų rugpjūtį vietos talibų mula nusprendė, kad B.Aisha turi būti smarkiai sužalota. Jai paskirta bausmė turėjo priminti kitoms panašiai norinčioms pasielgti moterims, kas jų laukia.

Puštūnų kultūroje vyras, kuriam gėdą užtraukė žmona, vadinamas netekusiu nosies.

Todėl atitinkamai nutarta nubausti ir B.Aishą.

Kol jos sutuoktinis pjovė jai nosį ir ausis, uošvis laikė prie afganės galvos ginklą, o svainis – ją pačią. Po to B.Aisha buvo nutempta prie kalno šlaito ir palikta numirti, bet jai pavyko išgyventi.

„Kai jie nupjovė man nosį ir ausis, nualpau. Atsipeikėjau vidury nakties ir pajutau, tarytum mano nosyje būtų šaltas vanduo. Atsimerkiau, bet dėl kraujo nieko negalėjau matyti”, – apie patirtą košmarą vėliau žurnalistams pasakojo B.Aisha.

Smarkiai kraujuodama ji nusigavo iki kaimo. Pirmiausia afganė pasibeldė į savo dėdės duris, bet šis atsisakė jai padėti. Tada ji nuėjo ieškoti pagalbos pas savo senelį. Iš ten tėvas ją nuvežė į amerikiečių lauko ligoninę, kurioje jauna moterimi buvo rūpinamasi daugiau nei porą mėnesių.

Vėliau ji buvo nuskraidinta į Kabulą, kuriame daugiau nei devyniems mėnesiams apgyvendinta prievartą patyrusių moterų prieglaudoje. Joje suteikiama pastogė žaginimą, priverstinę santuoką ir didžiulį smurtą šeimose patyrusioms moterims.

„Kai kurios mergaitės ten atsidūrė vos dvylikos metų. Jos nuplikytos karštu vandeniu arba smarkiai suluošintos. Bibi atvejis rodo, kokioje situacijoje atsidurs moterys, jeigu Talibanas perims kontrolę”, – apie Afganistano ateitį ir talibų keliamą pavojų kalbėjo dažnai minėtame moterų centre apsilankanti E.Hyneman.

Prieglaudoje buvo aiškiai matomos ilgą laiką smurtą kentėjusios B.Aishos ne tik fizinės, bet ir psichologinės bėdos. Iš pradžių ji nekalbėjo, buvo užsisklendusi, itin nepastovios nuotaikos. Vėliau jos būklė ėmė gerėti.

Galiausiai labdaros organizacija „Moterys Afganistano moterims” („Women for Afghan Women”) afganei pasiūlė prieglobstį ir gydymą JAV. Čia mergina atvyko praėjusių metų rugpjūtį. Prieš tai B.Aisha nusifotografavo „Time” viršeliui.

Naujas gyvenimas JAV

„Nežinau, ar tai padės kitoms moterims. Aš tik noriu susigrąžinti savo nosį”, – prieš išvykdama į JAV apie dažnai smurtą namuose patiriančias Afganistano moteris kalbėjo B.Aisha.

Praėjusį spalį B.Aisha viešumoje pasirodė su nosies protezu, kurį jai pritaikė Los Andželo specialistai. Tačiau prieš operacijas, kuriomis bus siekiama pagražinti jos sudarkytą veidą, nutarta padaryti pertrauką. Specialistai teigė, kad dvidešimtmetė dar nėra joms pasirengusi – jai reikia įprasti prie naujo gyvenimo, išmokti geriau valdyti savo emocijas. Tik tada bus galima imtis sudėtingų ir skausmingų operacijų.

Jai nustatytas potrauminio streso sindromas. Dėl jo kyla panikos priepuolių, apima depresija, kamuoja siaubingi košmarai.

Kai pernai rugpjūtį atvyko į JAV, B.Aisha buvo nuvežta į specialią ligoninę Los Andžele. Tačiau pereinamasis laikotarpis buvo sunkus ir ji regresavo.

Mes atidėjome operaciją ir atvežėme ją į Niujorką. Čia ja rūpinasi terapeutai ir gydytojai.

Kartu su draugais ji dabar gyvena bute ir pradeda apsiprasti”, – pasakojo E.Hyneman.

Bando pritapti Vakaruose

Iš Afganistano kaimo kilusiai dvidešimtmetei priprasti prie gyvenimo didmiestyje iš tiesų sudėtinga. Kalbama, jog iš pradžių ją Amerikoje gąsdino netgi paprasčiausias dušas. Bet B.Aisha pamažu daro pažangą.

Žiniasklaidą kartais pasiekia žinios apie afganės gyvenimą Niujorke, nors viešumos ji vengia.

Gruodį skelbta, kad šiuo metu bene garsiausia Afganistano moteris apsilankė Manhatane. Prieš tai ji buvo nuvykusi į Brodvėjų pasižiūrėti vieno pasirodymo.

Kai scenoje pasirodė aktoriai, merginos teko prašyti, kad sėdėtų tyliai. „Ji nežinojo, jog negali garsiai kalbėti, kai rodomas spektaklis”, – pasakojo E.Hyneman.

Dar visai neseniai buvo paviešintos nuotraukos, kuriose dvidešimtmetė užfiksuota kartu su drauge važiuojanti Niujorko metro. Jos iš pažiūros nesiskyrė nuo milijonų kitų kasdien metro važinėjančių žmonių.

„Ji labai nedaug žino apie pasaulį. Jeigu parodai jai žemėlapį, ji nežino, kur yra.

B.Aisha užaugo kaime, kuriame nėra elektros, o vanduo nebėga iš čiaupo. Ji niekada nėjo į mokyklą. Ji ne tik nemokėjo rašyti. Ji net nežinojo, kad gali rašyti”, – pasakojo B.Aisha besirūpinanti E.Hyneman.

Mokyklos nelankiusi ir rašyti bei skaičiuoti nemokanti afganė dabar mokosi anglų kalbos ir ruošiasi vėliau įgyti išsilavinimą.

Ji greitai išmoko naudotis internetu ir dabar tinklalapyje „YouTube” dažnai klausosi mėgstamų dainų. Mergina ėmė naudotis ir internetinėmis pokalbių programomis bei mobiliuoju telefonu.

JAV B.Aisha pirmą kartą šventė ir savo gimtadienį. Jį surengę merginą globojantys žmonės parūpino ne tik tortą, bet ir afganų muzikos.

Tačiau greitai B.Aisha pradėjo rengtis panašiai kaip amerikietės – ji mėgsta mūvėti džinsus ir vilkėti marškinėlius, pasidaryti stilingą šukuoseną, makiažą. Tik amerikietiško maisto ir televizijos ji nepamėgo.

Daugelis džiaugiasi padėdami

B.Aisha turi ir naujos veiklos – iš karoliukų ji veria papuošalus ir tikisi kada nors iš to užsidirbti pragyvenimui. Šį pomėgį mergina atrado dar sėdėdama už grotų Kandahare. Nuo to laiko savo, kaip papuošalų kūrėjos, įgūdžius ji vis lavina. O norintys afganei padėti amerikiečiai jau yra suradę klientų.

B.Aisha JAV besirūpinantys žmonės pripažįsta nekart ir patys nežinoję, kokios pagalbos jai reikia. Bet akivaizdu, kad visame pasaulyje išgarsėjusios afganės likimas juos labai sukrėtė.

Daugiau rasite ČIA.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą