2013 m. spalio 22 d., antradienis

Filmas: "Galva į sieną" / "Gegen die Wand" / "Head on"


Sveiki,

Šiandien noriu pakomentuoti kino juostą „Galva į sieną“ (On Head) (2004 m.). Mėgstu turkišką kiną! Tos juostos, kurios kalba apie šią tautą ir pasiekia Lietuvos kino forumus, visada būna nepaprastai geros ir stiprios. „Galva į sieną“ – tai neabejotinas perliukas, kuris sujaudins daugelį kinomanų savo ypatingai geru siužetu, išvystymu ir pateikimu. Tai pasakojimas apie turkus Vokietijoje ir Stambule, besiblaškanti tauta tarp dviejų pasaulio – buvusios Bizantijos su senomis ir savitomis tradicijomis ir vakarietiškoji, kuri smarkiai smelkiasi ir naikina turkiškos bendruomenės identitetą. Panašiai nutinka ir laisvės ištroškusiai Sibilei, kuri norėdama palikti namus išteka už valkatos vien tam, kaip ji pati sako, galėtų gerti ir nuolatos su visais dulkintis. Valkata ryžtasi išgelbėti merginą ir veda ją, tačiau pats nenutuokia, kad ši mergina visiems laikams pakeis jo gyvenimą.
Juosta gal kiek gali priminti kitą juostą apie tarp Turkijos ir Vokietijos besiblaškančią tautą „Iš kitos pusės“, kuri buvo rodoma „Kino pavasaryje“ ir mūsų didžiuosiuose ekranuose, bet ir ši juosta gali lygiagrečiai stotis prie ano filmo. Stipriai išjausti nūdienos žmogaus paklydimai, beribės laisvės troškulys, atsakomybės sumenkinimas, nežinojimas, kas yra ir ko reikia iš gyvenimo. Vietomis gan brutali juosta, o kartais trykštanti naivumu gali sudrebinti jautresniųjų širdis.
Šiaip labai patiko, nustebino ir paglostė mano išsiilgusias gero kino akis. Puikūs aktoriai tiesiog verti aplodismentų jūros. Tiek valkatos vaidmens atlikėjas, tiek maištingoji Sibilė. Šią juostą drąsiai galima pavadinti gyvuoju kinu, kada jaučiama laiko tėkmė, kintantys veikėjų charakteriai, išvaizda, jausena ir spalvos. Vietomis gan nelengvas su įdomiais stenografiniais žaidimais, pvz. sumušta mergina miršta gatvėje, o per kelią perbėga juoda katė, kuri lyg ir nieko gero nežada, tačiau likimas, kurį valdo scenaristai mums ruošia vieną po kitą staigmenas. Už kadro lieka kažkas, ką būtų galima pavadinti gyvenimu, gyvenimo ilgesys, neišsipildymas, kuris man taip patinka kine.
Be jokios abejonės ši juosta verta aukštų įvertinimų, pamąstymų ir suklusimo. Džiaugiuosi, kad į mano gerų filmų taupyklę įkrito dar viena puiki juosta.

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 78/100
IMDb: 8.0

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą