2014 m. rugsėjo 10 d., trečiadienis

Filmas: "Pilkieji sodai" / "Grey Gardens"




Sveiki, kino mėgėjai,

Šiandien noriu pristatyti amerikiečių vaidybinį filmą „Pilkieji sodai“ (angl. Grey Gardens) (2009). Tai televizijos užsakytas vaidybinis filmas, apremtas dokumentiniu filmu „Pilkieji sodai“ (1975) apie gana neįprastus dukters ir motinos santykius. Tokie santykiai gali kai ką švelniai sugluminti, bet tai pasakojimas, kuris apima du laikotarpius – ketvirtą ir aštuntą dešimtmečius, iki tol, kol buvo nufilmuotas dokumentinis filmas. Iš pradžių ši šeima buvo pasiturinti, pilna svajonių, kurios, deja, niekada neišsipildė. Nutrūkus finansavimui motina ir dukra, kuri taip trošku tapti aktore, pasiliko didžiuliame Pilkųjų sodų dvare skausmingai skursti. Pamažu dvaras ėmė pilkėti, stogas kiuro, viskas ėmė menkėti, o netrukus tai tapo sąvartynu, kur veisėsi katės, mėtėsi šiukšlės, visur dvokė šlapimu, tačiau motina ir dukra kūrė savo rūbus, gyveno tarp iliuzijos ir tikrovės, amžinai vienišos, be galimybės pajudėti iš Pilkųjų sodų...


Drew Barrymore ir Jessica Lange filme "Pilkieji sodai".
 
Realiai egzistavusias moteris įkūnijo nepaprastai gabios aktorės, kurios neįtikėtinai panašiai įkūnijo ne tik kalbos manierą, bet ir judesius, mimiką. Grimas – fantastiškas. Istorija gan graudi, bet nebloga. Manau, kad tai tikriausiai geriausias Drew Barrymore vaidmuo karjeroje, nominuotas „Emmy“ apdovanojimams kaip geriausia aktorė. Šio apdovanojimo, manau, negavo tik per plauką, nes kažkodėl jis atiteko jos kolegei Jessica Lange, kuri suvaidino Big Edie. Tai buvo jos pirmasis „Emmy“ apdovanojimas, bet per ateinančius penkerius metus, J. Lange dar pelnys du „Emmy“. Trečiąjį visai neseniai, prieš kelias savaites, už vaidmenį „Amerikietiška siaubo istorija“.

Negaliu pasakyti, kad filmas sužavėjo, tačiau aktorinis meistriškumas, charakteriai, aplinka, pasaulėžiūra... Manau, pati filmo medžiaga yra stipri ir verta žiūrovo akies. Džiaugiuosi, kad pagaliau pažiūrėjau šią juostą ir praturėjau. Ir vis dėlto, manau, kad filmas visgi šiek tiek viską sušvelnino. Tos moterys gyvenime iškentėjo kur kas daugiau, kur kas daugiau patyrė skausmo, filmas per lengvas, nenusakantis, tačiau užkabinantis tą gyvenimo nervą, kurią galima pavadinti „ne viskas pasaulyje yra gražu ir miela“.

Mano įvertinimas: 7.5/10
IMDb: 7.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą