2014 m. rugsėjo 28 d., sekmadienis

Filmas: "Šaltasis vanduo" (Šaltas vanduo) / "Coldwater"





Sveiki,

Šiandien noriu trumpai pakomentuoti kino filmą „Šaltasis vanduo“ (angl. Coldwater) (2013). Tai jau antrasis Vincent Grashaw matytas filmas. Pirmasis „Varpeliai“ pasirodė iš tos serijos, kai „susuka smegenis“. Šis filmas atrodo šiek tiek atsargesnis, labiau koncentruotas ir, pripažinkime, brutalesnis, „vyriškesnis“.

„Šaltasis vanduo“ – tai perauklėjimo stovykla. Jau aišku, kad filmas bus prisodrintas aštrių ir žiaurių scenų, nes kitaip tikriausiai nė nevertėtų šio filmo režisuoti. Iš tikrųjų labai abejojau šį filmą žiūrėti, sakau, prasuksiu, jeigu nepatiks, bet visgi pažiūrėjau nuodugniai, kaip sakant, nuo A iki Z. Sakyčiau, kad patiko. Ypač filmo viduriukas, nes patiko, kaip režisierius smūgiuoja emocijomis, manipuliuoja žiūrovu, nes žiūrovas vis dar neabejingas žmogiškajam žiaurumui. Neprastas ir scenarijus, nors mane asmeniškai šiek tiek erzino nechronologinis pasakojimas – tai kine jau atgyvena – tie intarpai, kai jis dar susitikinėja su mergina, tiesiog išmuša iš rikiuotės visą stovyklos intrigą. 

Be to, kad tai apie filmas apie perauklėjimą, čia yra ir kriminalinių niuansų, seno užkietėjusio jūro pėstininko suktybės ir, žinoma, palūžtantys paaugliai, bet jie nė trupučio nepanašūs į paauglius – aktorių amžiaus kategorija kur kas didesnė. Patiko man pagrindinis aktorius, iki šiol niekur nematytas P. J. Boudousque, kuris kine tikrai turi perspektyvos, jo veide tiesiog įžvelgiau aktoriaus Ryan Gosling profilį, netgi pamaniau, kad koks nors giminaitis.

Šiaip filmas nėra „kažkas vau“, bet tikrai įdomesnis, nei tikėjausi. Nuvylė ne tiek intarpai, kiek finalas, kurį režisierius padarė tokį nuvalkiotai „nebylų“, paleido bauginantį garso takelį ir lipdė kriminalinę dėlionę, nežmoniškai ištęsdamas depresyvius kadrus, kaip dramatiškai klūpo dulkėse pagrindinis herojus, kaip laiko kryželį – per sentimentalu. Kad ir kaip ten bebūtų, filmo potekstė labai aiški: blogis gimdo blogį. Besišaipantys stovyklos budeliai gauna ko nusipelnę, o perauklėjami išdykę berniukai sužvėrėja ir tampa kraugeriais, siautėjančiais zombiais. Ko čia ir norėti. Akivaizdu, kad ne moterys sugalvojo karą ir tokius žaidimėlius, todėl joms šis filmas gali pasirodyti pernelyg brutalus.

Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 45/100
IMDb:6.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą